Prostor_66

PROSTOR BANNER

Chickenville/eko dom srećnih koka

Kokošvaroš/Arhitektonski studio Skroz/Hrvatska.

U Rakovom potoku, malom naselju u blizini Samobora, nalazi se jedinstveni kokošinjac koji nosi ime Kokošvaroš. Riječ je o farmi za ekološki uzgoj kokošaka, ali i projektu koji ima turističko-edukativnu svrhu prezentacije uzgoja svim njegovim posjetiocima. Direktan podsticaj za investitora da pokrene projekat i izgradi Kokošvaroš bio je razgovor sa lokalnom djecom iz vrtića koja nijesu znala tačno kako da “prave jaja”, što je bilo posebno neočekivano s obzirom na to da je riječ o seoskom okruženju.

koka5

Ideja i funkcija

Ideja stvaranja prostora i projekta koji će imati ambivalentnu funkciju te, osim uzgoja peradi, dovoditi posjetioce u kokošinjac, usmjerila je inicijalno postavljanje koncepta Kokošvaroši: kokošinjac funkcioniše kao malo naselje sa svim osnovnim funkcijama u vidu smještajnih jedinica, servisa, trgova, ulica i javnih građevina. Kako bi se omogućio pristup posjetiocima, formirana je „javna“ ulica kojom je stvoren centralni prostor u neposrednom vizuelnom kontaktu s kokošinjcem, ali bez ometanja njegove osnovne funkcije uzgoja peradi.. Centralna zona Kokošvaroši namijenjena je kretanju posjetioca i poljoprivrednika (njihovom hranjenju, čišćenju i brizi o životinjama) dok su okolne zone namijenjene isključivo životu i stanovanju kokošaka.

Ideja projekta je bila preklopiti i pomiriti funkcionalne zahtjeve eko uzgoja, prostora porodičnog gazdinstva, a kroz savremeno oblikovanje i primjenu tradicionalnih materijala zadržati duh i šarm seoskog kokošinjca.

koka6

U oblikovanju svi objekti precizno prate zadanu funkciju te vrlo stroge parametre i propise o eko uzgoju kokošaka pa su u potpunosti prilagođeni boravku kokošaka, ali i jednostavnom korišćenju i održavanju od strane poljoprivrednika. Korišćeni su materijali uobičajeni u izgradnji porodičnih poljoprivrednih

objekata (neobrađene jelove daske, mreža za kokošinjac), a zbog ograničenog budžeta izvođenje je realizovano od strane priučenih bravara, komšija i prijatelja investitora.


U oblikovanju svi objekti precizno prate zadanu funkciju te vrlo stroge parametre i propise o eko uzgoju kokošaka pa su u potpunosti prilagođeni boravku kokošaka, ali i jednostavnom korišćenju i održavanju od strane poljoprivrednika.


 

S obzirom na različite funkcije, Kokošvaroš broji 3 različite vrste kućišta, zavisno od namjene, gdje se u prvoj grupi nalazi ukupno 400 kokoši nosilica, u drugoj 100 kokoši za tov i u trećoj 30 pilića s kvočkama. Kvočke s pilićima su paviljonski smještene u središnjem dijelu unutar posebno zatvorenih struktura sa pratećim spoljašnjim prostorom, dok kokoške nosilice, s obzirom na četiri različite vrste, formiraju jednak broj „četvrti“ unutar „naselja“.

koka1

Zajedničke karakteristike objekata su izdizanje od terena te mogućnost gotovo potpunog otvaranja stranica objekata. Podizanjem jedinica od zemlje dobijen je natkriveni prostor za boravak peradi, dok je otvaranje stranica tačnije rasklapanje omogućilo izvlačenje pomičnih ladica(dna) kokošinjca, a time i jednostavno čišćenje.

Najbrojniji tip nastambi namijenjen je nosilicama te je površinski projektovan za 25 nosilica i jednog pijetla, a u osnovi je podijeljen na dio za spavanje i dio za gnijezda, što se jasno iščitava u volumenu jedinice.

Oblikovanje dijela za spavanje je određeno nagibom prečki za stajanje/spavanje kokoši, koje su postavljene na propisanoj horizontalnoj i vertikalnoj udaljenosti, čime je dobijen ugao nagiba donje i gornje ploče. Drugi dio objekta stvara intimniji prostor za pozicioniranje gnijezda, koja su istovremeno jednostavno dostupna poljoprivrednicima (te za prezentaciju posjetiteljima) otvaranjem ploče orijentisane prema centralnom dijelu obuhvata.

koka2

Drugi tip nastambi je namijenjen kvočki s pilićima, kako bi se nadomjestio broj nosilica u slučaju prirodnog odliva. Ova zona i smještajna jedinica tlocrtno je formirana mekanim oblim formama, kako se ne bi ometalo kruženje i kretanje posjetioca, s obzirom na centralni smještaj unutar „naselja“.

Treći tip namijenjen je tromim pilićima za tov, nije imao puno određujućih parametara osim potrebne kvadrature pa prema tome dobija jednostavan tlocrtno pravougaoni oblik s jednostraničnim krovom i ravnom podnom pločom. Oblikovanjem su tako zadovoljene osnovne funkcije - prostor za spavanje te dio natkrivenog spoljašnjeg prostora.

Kao nadogradnja na samu arhitekturu kokošinjca, zbog turističkog aspekta projekta, ali i radi lakše orijentacije samih korisnika u „naselju“, izrađen je i vizuelni identitet Kokošvaroši - koja dobija svoj grb, zastave, imena trgova pa čak i kućne brojeve.

 

 LOGO WHITE

Časopis za Arhitekturu, građevinarstvo, enterijer. dizajn i ličnosti.

Kontakt


Tel: +382 (0) 20 653 271

Tel: +382 (0) 69 429 375

Tel: +382 (0) 67 210 904

E-mail: casopisprostor@gmail.com

Podgorica

 

Časopis Prostor u inboxu

PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

We do not spam!