156CM Slicica naslovne pored logoa

banner SS1

Kuća NS

Projekat porodične kuće/ Ing invest.

Za većinu arhitekata, jedan od interesantnijih zadataka predstavlja izazov projektovanja porodične kuće za nepoznatog investitora, studiozno, analitički i uz potpunu slobodu. Naravno, za takav preduslov, prethodno je neophodno zavrijediti povjerenje od strane naručioca posla. To se upravo desilo našem timu, na ovom projektu porodične kuće koja će uskoro biti izgrađena nedaleko od Danilovgrada.

Učestalim sastancima, ispitivanjem potreba klijenta, njihovih dnevnih aktivnosti, želja i navika, postepeno smo stvarali okosnicu projekta. Analizom svih prostornih mogućnosti lokacije, volumetrija objekata, mikrourbanizma, materijalizacije i na kraju afiniteta prema estetici uspjeli smo da ispunimo očekivanja našeg investitora, a istovremeno da unesemo sebe, na način koji je u današnjem vremenu projektovanja nažalost slabo kome poznat.

8D64155E AF4E 444A AE12 B11C7646E729 1 105 c

Naime, na jednoj mirnoj neizgrađenoj lokaciji, površine od 5.000m2 livade u ravnici, trebalo je organizovati kuću za četvoročlanu porodicu, sa pomoćnim objektom za primanje gostiju i opsluživanje u toku vanjskih aktivnosti i pratećim dvorišnim sadržajima. Postavljanjem glavnog objekta po sredini lokacije, u pravcu istok-zapad stvorili smo:

-  Podjelu lokacije na pristupno (javno) i zaštićeno (intimno) dvorište

-  Zaštitu primarnih prostora od direktnog komšijskog vizuelnog kontakta

-  Povoljnu orjentaciju kuće na južnu stranu uz nesmetan pogled ka dvorištu sa sjeverne strane

325F9E85 BB53 4874 8289 50B56BCF9317 1 105 c

Na sjevernoj strani lokacije, teren prirodno pada, a nekoliko već postojećih formiranih stabala zimzelenog drveća prosto nameće stvaranje potpuno prirodnog ambijenta dvorišta za odmor. Planirali smo sadnju breza i bijelog bora, kako bi formirali dodatni hlad, a istovremeno napravili prirodni tampon od sjevernih vjetrova. Na granici između pomenutog dvorišta u hladu drveća i dvorišta sa centralizovanim bazenom, upravno na glavni planiran je pomoćni objekat. Sadržajna garsonjera sa unutrašnjom saunom i velikom polunatkrivenom terasom ispred bazena, idealna je za održavanje raznih proslava i porodičnih okupljanja, što je bio jedan od zahtjeva klijenta. 

0799C059 BC7E 42CF BA66 E8519BD67820 1 105 c

Pristupno veliko dvorište sa par redova gustog vinograda, te jednostavna geometrizovana južna fasada, dovoljni su da provociraju prolaznika u razmišljanju kakvo bogatstvo sadržaja i mira krije kuća. Glavni objekat bruto površine od 265m2 sadrži centralni dnevni boravak, sa trpezarijom i kuhinjom koji su duple spratne visine, što je iskorišteno za formiranje galerije. Kuća sadrži i tri spavaće sobe, svaka sa pripadajućim kupatilom i garderobom. Formiran je i odvojeni servisni blok, kojeg čine gostinski toalet, vešeraj, ostava, garaža i tehnička prostorija. Kao što smo pomenuli pomoćni objekat se sastoji od dnevnog boravka sa kuhinjom i trpezarijom, kupatilom i saunom i ukupne je površine 85m2.

Pravilne dvije arhetipske forme, materijalizovane su zidanim pritesanim kamenom sa lokalnog kamenoloma, dijelom ventilisanom fasadom sa teksturom drveta, čistim staklenim otvorima bez podjela i dvovodnim kosim krovom od antracite sivog falcovanog lima.

 

 LOGO WHITE

Časopis za Arhitekturu, građevinarstvo, enterijer. dizajn i ličnosti.

Kontakt


Tel: +382 (0) 20 665 155

Tel: +382 (0) 69 429 375

Tel: +382 (0) 67 210 904

E-mail: casopisprostor@gmail.com

Podgorica

 

Časopis Prostor u inboxu

PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

We do not spam!