156CM Slicica naslovne pored logoa

lamex baner

V&B Studio Design u osvježenom enterijeru na novoj lokaciji

Predstavljamo: V&B Studio Design / Ulcinj / direktor arh. Valon S. Buzuku, dipl. ing.

V&B Studio Design je osnovan 2013 god. od strane osnivača arh.Valon S. Buzuku i arh. Beqir Brashnjani i od tada veoma uspješno posluje na cijeloj teritoriji Crne Gore a posebno na primorju. Sjedište studia se nalazi u Ulcinju, gdje je i opus djelovanja najveći i gdje se nalaze najreprezentativniji objekti koje je projektovala V&B projektantska kuća, sa čime je stručna crnogorska javnost manje više upoznata. Ono što za ovaj broj sa zadovoljstvom želimo da izdvojimo iz opusa studia V&B jesu njihove nove poslovne prostorije/kancelarije u koje su se uselili u novembru ove godine i koje predstavljaju na neki način krunu njihovih dosadašnjih poslovnih dostignuća. Sigurni smo da će im rad u ovako lijepom i kvalitetno urađenom enterijeru dati satisfakciju ali i podstrek da u budućnosti nastave sa još boljim radom i da će svojem podneblju darovati još više lijepih projekata. Enterijer je poprilično skladan gdje su upotrijebili analogiju u odabiru boja i materijala kao sistem u postizanju enterijerskih efekata kao i blagi kontrast u nekim segmentima koji predstavljaju male “ekscese’’ koji treba da privuku pažnju.

prostor 63 105

prostor 63 106

Direktor i jedan od osnivača ‘’V&B Studio Design’’-a je arhitekta Valon S. Buzuku, dipl.ing., stručnoj javnosti poznat po tome što je bio sekretar za urbanizam u opštini Ulcinj (2011-2014) u vrijeme kad je u Ulcinju usvojeno preko 30 planskih dokumenata, najviše od uvođenja višestranačkog sistema u Crnoj Gori, za koju smatra da predstavlja period zlatnog razdoblja Ulcinjskog urbanizma. Takođe bio je i prvi glavni gradski arhitekta opštine Ulcinj (2017-2018) od uvođenja te funkcije.

Bili ste glavni gradski arhitekta opštine Ulcinj. Kolika je odgovornost te pozicije i da li ipak više uživate u radu u Vašem studiju sa Vašim timom?

Bila mi je čast i privilegija biti izabran za prvog glavnog gradskog arhitektu po uspostavljanju te odgovorne pozicije u gradskoj upravi. Takođe sam u jednom mandatu vršio i funkciju sekretara za urbanizam u opštini Ulcinj, tako da mi javne stručne funkcije nisu strane i nisam od onih koji okreću glavu na drugu stranu kada treba da se preuzme neka odgovorna društvena funkcija. Svaka društvena i javna pozicija koja može bitno uticati na poboljšanje kvaliteta života stanovništva, nosi sa sobom veliku odgovornost kako pred građanima tako i pred samim sobom, tako da sam se uvijek trudio da određenu javnu stručnu poziciju u gradu obavljam časno i profesionalno. Rad u sopstvenom studiu je posebna privilegija i tu već dolazi do izražaja mogućnost svakog pojedinca da kreira sopstveni arhitektonski izraz, i tu nema varanja, ili si dobar u tome što radiš ili nisi, tržište je surovo i u današnje vrijeme velike konkurecije ono prihvata samo kvalitet. Mi smo kao studio, eto, uspjeli da se dobro pozicioniramo na tržištu i mislim da i laička i stručna publika dobro reaguju na naše kreacije, zadovoljni smo u svakom slučaju.

prostor 63 100


Sreća je što je veliki broj naših projekata i realizovan tako da za nas studio to predstavlja posebnu staisfakciju, znate, gledate kako vaša kreacija, vaše djelo raste, i poprima obrise onoga sto ste zamislili I što vam je bila ideja. To za jednog arhitektu predstavlja posebno zadovoljstvo.


Šta mislite u kom pravcu treba da se razvija obala Ulcinja, koja je opet dosta sačuvana u odnosu na ostatak crnogorskog primorja?

Mislim da samo treba da se prate smjernice iz PUP-a Opštine Ulcinj, koji je solidno planski uredio Ulcinjsku Obalu, posebno dio velike plaže, gdje je ta neka gradnja raspoređena po modulima koji su između sebe razdvojeni jakim zelenim pojasevima. Gustina izgrađenosti kao i spratnost nije velika, ima dosta prostora i za neke drušrvene i javne površine, tako da slobodno možemo da kažemo da je naša obala planirana po principima održivog razvoja. Želja svakog Ulcinjanina je da na tom dijelu imamo što više hotela visoke kategorije, a nikako spekulativne projekte koji mogu dovesti do trajne devastacije prostora. Država ima veliku odgovornost u praćenju realizacije tih modula i mislim da mora biti mnogo obazrivija i tokom propisivanja uslova gradnje, ponavljam, ne treba dozvoliti razne spekulativne projekte u toj zoni..

prostor 63 101

prostor 63 102

S obzirom da smo turistička zemlja i da ozbiljan dio naše arhitekture se zasniva na turističkim objektima, kakav po Vašem mišljenju treba da bude jedan turistički kompleks da bi privukao gosta?

Ne treba tu puno pametovati, samo treba pratiti neke svjetske turističke trendove i kako to stretne zemlje rješavaju, konkurencija je velika, svijet je veliki, ima bezbroj atraktivnih destinacija u svijetu koje privlače turiste, u regionu ima dosta takvih destinacija, nismo mi ništa posebni…bez faktora – čovjek i njegovog ozbiljnog angažovanja, truda, znanja itd. bićemo izgubljeni. All inclusive sistem ali umjereniji u smislu ne zadržavanja turista samo u okviru resorta/kompleksa mislim da je dobra formula. Treba turiste „puštiti“ i van resorta da se upoznaju sa domaćim atrakcijama i prirodnim resursima koje posjeduje naša obala pa i čitava država, mislim da ne treba stvarati lijene turiste od kojih će koristi imati samo vlasnici hotelskih kompleksa/resorta, treba obezbjediti uslove za razvoj aktivnog turizma.

prostor 63 103

prostor 63 111

Postoje li neki projekti koje do sad nijeste imali priliku da radite a voljeli biste?

U dosadašnjoj stručnoj karijeri imao sam priliku projektovati skoro sve vrste objekata, stambene, javne, hotele, školske i vjerske objekte, sportske objekte, pa čak sam se bavio i urbanističkim projektovanjam, tako da imamo i realizovan jedan takav projekat u Ulcinju, park Zenelaj. Sreća je što je veliki broj naših projekata i realizovan tako da za nas studio to predstavlja posebnu staisfakciju, znate, gledate kako vaša kreacija, vaše djelo raste, i poprima obrise onoga sto ste zamislili I što vam je bila ideja. To za jednog arhitektu predstavlja posebno zadovoljstvo. Fudbalski stadion bih eto volio da projektujem pa da upotpunimo sliku.

prostor 63 112

Značajni projekti :

- Stambeno - poslovni objekat ‘’Capital Plaza’’ –Ulcinj /projekat realizovan/

- Stambeno – poslovni objekat ‘’Eagles Plaza Residence’’-Ulcinj/projekat realizovan/

- Stambeni objekat ‘’Eagles wave’’- Ulcinj /projekat realizovan/

- Stambeno – poslovni objekti ‘’Eneida 3” – Ulcinj /projekat realizovan/

- Vila ‘’Azra’’- Ulcinj /projekat realizovan/

- Srednja vjerska škola ‘’Medresa’’ – Ulcinj /realizacija u toku/

- Projekat uređenja Parka ‘’ Zenelaj’’ – Ulcinj /projekat realizovan/

- Stambena zgrada ‘’euromix’’-Bar/realizacija u toku/

- Hotel ‘’Zadrima’’ – Ulcinj/realizacija u toku/

- Hotel ‘”Nelaj”’-Ulcinj/čeka se početak izgradnje/

- Projekat enterijera ‘’caffe millenium’’ – Budva /projekat realizovan/

-Sportska dvorana u okviru srednje škole ‘’Bratstvo Jedinstvo’’

Još mnogo drugih arhitektonskih projekata možete pogledati na fb i instagram stranici:

Fb: V&B STUDIO DESIGN instagram: vb.studio_mne

 

 LOGO WHITE

Časopis za Arhitekturu, građevinarstvo, enterijer. dizajn i ličnosti.

Kontakt


Tel: +382 (0) 20 665 155

Tel: +382 (0) 69 429 375

Tel: +382 (0) 67 210 904

E-mail: casopisprostor@gmail.com

Podgorica

 

Časopis Prostor u inboxu

PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

We do not spam!