156CM Slicica naslovne pored logoa

lamex baner

Prostor podređen boljem životu

LINK arkitektur /

„Šta je dobar prostor? Možete se jednako dobro zapitati šta je smisao života. To je ono što arhitekturu čini tako zanimljivom, misterioznom i izazovnom. Šta čini prostor dobrim za rad ili boravak zavisi od okoline, čemu će prostor i zgrada služiti i kako je namješten. U LINK Arkitektur - u želimo da preuzmemo najizazovnije projekte jer znamo da je arhitektura rješavanje pojedinačnih zadataka kako bi se postigao najbolji ukupni rezultat. U svakom trenutku imamo svu potrebnu stručnost i navikli smo da zajedno radimo na zajedničkom cilju. Ali, takođe smo svjesni da nikada ne postoji samo jedno rješenje izazova. Volimo da imamo beskrajne mogućnosti u radu svakog dana.“

LINK arkitektur je vodeća skandinavska arhitektonska firma sa 500 zaposlenih koja se nalazi u 15 gradova Danske, Norveške i Švedske. LINK je među 50 najvećih svijetskih arhitektonskih firmi, rangiranih po broju zaposlenih arhitekata.


Crkva Froeyland Orstad završena je 2009. godine i ima površinu od 2100 m2. Objekat je podijeljen na dva nivoa i ima 600 mjesta u bogomolji. To je prva crkva u Norveškoj koja ima bazen za krštenje. Crkva je 2009. godine dobila nagradu za objekat sa najboljom pristupačnošću za osobe sa invaliditetom. Crkva je imala najveći prosjek ljudi koji su išli na bogosluženja u Norveškoj 2010. godine.


B0007128

Discipline koje ovaj projektni biro pokriva uključuju arhitekturu, dizajn enterijera, uređenje prostora i planiranje. Raznovrsna stručnost odgovara na sve zahtjeve arhitektonske struje - od planiranja opsežnog urbanog razvoja do dizajna proizvoda. Njihova ambicija je uvijek stvoriti nadahnjujuće prostore za bolji život i obezbijediti održivost u svim aspektima.

LINK kreira arhitekturu za sjutra. Ljudi žive i druže se u sredinama koje oni stvaraju; bilo na putu do posla ili na okupljanju na trgu, u školi, u kancelariji, u bolnici ili na putu do pekare.

U svim njihovim projektima vizija je stvoriti prostore za bolji život. Usredsređeni su na ljude i trude se da stvore dobro okruženje za korisnike; da li je u pitanju pacijent u bolnici, skupština u crkvi, učenik u školi ili turista na lučkoj promenadi. Projektanti u LINK arkitektur – u ne projektuju samo objekte, oni su najčešće zaduženi za total dizajn, od arhitektue, enterijera do mobilijara i umjetničkih instalacija.

The New Cathedral of the Northern Light schmidt hammer lassen archittects Photo 004

The New Cathedral of the Northern Light schmidt hammer lassen archittects Photo 036


Godine 2001., grad Alta je pokrenuo konkurs za novu crkvu koja bi bila arhitektonska ikona regiona. Biro Schmidt hammer lassen je odgovorio na poziv, i u saradnji sa biroom Link Arkitektur je stvorio ovaj neobičan projekat – Katedralu „Sjeverne svjetlosti“.


Crkva Froeyland Orstad završena je 2009. godine i ima površinu od 2100 m2. Objekat je podijeljen na dva nivoa i ima 600 mjesta u bogomolji. To je prva crkva u Norveškoj koja ima bazen za krštenje. Crkva je 2009. godine dobila nagradu za objekat sa najboljom pristupačnošću za osobe sa invaliditetom. Crkva je imala najveći prosjek ljudi koji su išli na bogosluženja u Norveškoj 2010. godine.

Sve faze u projektu udružile su se kako bi finalan proizvod bio potpuno fokusiran na univerzalni dizajn. Ovaj projekat pokazuje kreativnost i novo razmišljanje. Univerzalni dizajn integrisan je u cjelokupan koncept. Izraz i dizajn odnose se na pejzaž zapadne obale južnog dijela Norveške, gdje se nalazi crkva, 25 km južno od Stavangera u malom selu zvanom Orstad. U ovom regionu teren je otvoren i relativno ravan, za razliku od ostalih djelova zemlje gdje j epretežno brdovit. Objekat crkve je „položen“ u zemlju tako da njen zeleni krov predstavlja produžetak prelijepog pejzaža oko nje. Krov ima kontinuirani nagib u dva pravca. Kompozicija bijelih trouglastih oblika i kombinacija vertikalnih i horizontalnih struktura ima snažan sakralni i savremeni izraz.

Crkvi prilazite aksijalnom stazom popločanom betonskim pločama izrađenim po mjeri koje prikazuju biblijske citate. Na fasadnom zidu visoke kule koja se izdiže na kraju prostora za bogosluženje, vaše oči će se privući 12 metara visoka olatarska slika. Talasasti drveni plafon stvara intimni prostor pozadi i dramatično se podiže prema gore poput oblaka na nebu. Umjetnička djela su integrisana u zidove, plafon i podove kao dio zgrade.

portada Aalgaard kirke LINK arkitektur Hundven Clements Photography 1

Aalgaard kirke LINK arkitektur Hundven Clements Photography 8


Gradić Algard, nadomak Stavangera, vrlo je živahna zajednica sa mnogo aktivnosti. Jedan od ciljeva nove crkve bio je okupiti što više funkcija pod jednim krovom. Izazov sa projektom bio je stvaranje pogodnih prostorija za učionice, kancelarije, kafeteriju, bez uticaja na stvarni crkveni prostor.


Sav mobilijar u crkvi je dio total dizajna, a proizveo ga je lokalni proizvođač namještaja. Lobi ima fleksibilnu unutrašnjost koja, takođe, služi kao mjesto za druženje, okupljanje itd. U prizemlju se nalazi inventar za dječije i omladinske aktivnosti. Zidovi, kao i svi materijali projektovani su u svijetlim bojama, sa određenim kontrastima u odabranim oblastima.

Svjetla su uglavnom indirektna, stvarajući poetski prostor. Noću spoljno osvjetljenje naglašava oblik crkve. Sam objekat je u svakom pogledu netradicionalna crkva i zgrada orijentisana ka budućnosti sa sjutrašnjim rješenjima u pogledu tehnike, svjetla, zvuka i audiovizuelnih rješenja.

Godine 2001., grad Alta je pokrenuo konkurs za novu crkvu koja bi bila arhitektonska ikona regiona. Biro Schmidt hammer lassen je odgovorio na poziv, i u saradnji sa biroom Link Arkitektur je stvorio ovaj neobičan projekat – Katedralu „Sjeverne svjetlosti“.

Glavni korpus zgrade se spiralno izvija u nivoe koji se sa porastom visine smanjuju i na kraju kulminiraju u cjevasti toranj, sa zvonikom koji je smješten 47 metara iznad tla. Dnevno svjetlo ulazi u zgradu preko vitkih duguljastih prozora koji su raspoređeni nalik crnim dirkama crkvenih orgulja.

Katedrala zauzima površinu od 1.917 metara kvadratnih i može primiti oko 350 ljudi, iako crkva takođe uključuje i administrativne prostore, izložbeni prostor i učionice.

Titanijum ima nekoliko osobina koje ga čine poželjnim, pa i praktičnim građevinskim materijalom. On je jak, relativno lak, sjajan i otporan na koroziju. Ove posljednje karakteristike su bile od posebnog značaja za projektante, pošto katedrala za cilj ima da bukvalno odražava auroru borealis. „Katedrala odražava, kako bukvalno i metaforično, polarnu svjetlost: eterična, prolazna, poetska i lijepa“, rekao je Džon F. Lasen. „Izgleda kao usamljena skulptura u interakciji sa spektakularnom prirodom.“

Link Arkitektur je osvojio prvo mjesto na konkursu za kombinovani razvoj stambenog i poslovnog projekta, u jesen 2006. godine, projektom pod nazivom „Između“. Projekat smješten u oblasti Damsgard u gradu Bergen u Norveškoj sastoji se od tri različita kompleksa: „Verket“, „Støperiet“ i „Verket 4“. Svaki od tri projekta ima svoj prepoznatljiv arhitektonski identitet, ali istovremeno dijeli homogen vizuelni izraz koji se odnosi na istoriju lokaliteta i njegove okoline.

 A7R0029 HDR HUNDVEN CLEMENTS PHOTOGRAPHY

 A7R9677 HDR HUNDVEN CLEMENTS PHOTOGRAPHY


Srednja škola Horten osvojila je međunarodnu nagradu BREEAM Avards 2019 za najbolji objekat javnog sektora u fazi projektovanja. Projekat se pominje kao primjer okruženja za učenje orijentisano ka budućnosti i predstavlja najvišu norvešku obrazovnu zgradu u okruženju.


Stambeni projekat Støperiet nalazi se u blizini luke Damsgardsundet u Bergenu. Kao i mnoga druga lučka područja u evropskim gradovima i u ostatku svijeta, i ovaj dio grada prolazi kroz transformaciju; od industrije do stambenih i poslovnih područja. Ova jedinstvena lokacija između fjorda i planina, a pored toga, na pješačkoj udaljenosti od centra grada i univerziteta, pruža budućim stanovnicima nebrojene mogućnosti u vezi sa radom i rekreacijom. Støperiet će zajedno sa nekoliko drugih projekata u tom području stvoriti približno 1100 novih stanova, kafića, prodavnica i malih preduzeća u neposrednoj blizini centra grada.

Støperiet se nalazi u centru ovog uzbudljivog novog okruga, sa zgradom livnice gvožđa kao dijelom svoje lokacije. Arhitektura livnice potiče iz 1890-1900tih godina i stvara mogućnost za zanimljive arhitektonske kontradiktornosti - novo naspram starog. Stambeni dio Støperiet podijeljen je na dva svijetleća kubusa koja lebde nad istorijskom zgradom livnice, stvarajući tako potpuno novu i uzbudljivu vizuelnu sliku u okrugu.

01 B6565995 Hundven Clements Photography


Stambeni projekat Støperiet nalazi se u blizini luke Damsgardsundet u Bergenu. Kao i mnoga druga lučka područja u evropskim gradovima i u ostatku svijeta, i ovaj dio grada prolazi kroz transformaciju; od industrije do stambenih i poslovnih područja.


Koncept se nadovezuje na istorijsku industrijsku proizvodnju gvožđa. Ogromne čelične grede koje se nadvijaju nad starom zgradom uspostavljaju lakoću koja stvara dramatičan kontrast istorijskoj arhitekturi teške opeke. Fasade i položaj prozora određeni su na osnovu velikih čeličnih greda koje su dio konstrukcije. Ovo dodaje taktilni i fluidan ritam fasadi i njenom ukupnom izrazu. Nagnuti prozori naglašavaju prepoznatljiv karakter objekta. Projekat sadrži 45 stanova sa svijetlim i prostranim enterijerom, a svi stanovi su prilagođeni za korisnike sa invaliditetom.

Gradić Algard, nadomak Stavangera, vrlo je živahna zajednica sa mnogo aktivnosti. Jedan od ciljeva nove crkve bio je okupiti što više funkcija pod jednim krovom. Izazov sa projektom bio je stvaranje pogodnih prostorija za učionice, kancelarije, kafeteriju, bez uticaja na stvarni crkveni prostor.

Spuštanjem prizemlja djelimično na teren stvoren je pogodan prostor za smještaj prostorija sa nizom funkcija, ostavljajući sakralni prostor neometan na gornjem spratu. Ovo je bilo logično i funkcionalno rješenje koje čini svetilište prirodnim i istaknutim centrom.

Još jedan zahtev skupštine grada bio je da crkva ima ikonični karakter i jasan hrišćanski stil. Ovaj zahtjev riješen je dinamičnom skulpturalnom formom objekta, dajući izgled jedinstvenog izraza koji se razvija iz pejzaža, šireći se prema nebu, istovremeno odražavajući oblik i nagib okolnog terena.

Krovna konstrukcija objekta predstavlja moderno tumačenje tradicionalnog crkvenog svoda. Glavna nosači sastoje se od lameliranih greda u mreži trouglova, izloženih u crkvenoj sobi. Svaki drugi trougao je nagnut nagore i reflektuje svjetlost u crkvu. Rezultat je optička refrakcija vidljiva u tradicionalnim svodovima kupola.

Sa druge strane, zatvoreni trouglovi projektovani su sa ugrađenim LED svjetlima. Dodatno dnevno svjetlo u crkvenoj sobi postignuto je otvorom na sjevernoj fasadi, gdje se ugaona tačka lagano podiže prema gore kako bi se omogućilo da svjetlost pada duž poda u zadnjem dijelu prostorije. Jednostavni stakleni stubovi pružaju dodatnu dnevnu svjetlost sa obje strane visokog oltarskog dijela.

Pažljivo osmišljeno uređenje terena spaja crkvu sa okolnim selima. Groblje od crkve odvaja park. Prostor oko objekta može biti korišćen kao amfiteatar ili pozornica pogodna za koncerte, sportske i druge aktivnosti.

07 089 Nordfloejen 105 H


Nedavno završeno Sjeverno krilo bolnice Rigshospitalet ima više od 200 soba za pacijente, operacione sale, jedinicu za intenzivnu njegu i ambulante. Vodeći principi projektovanja su dobrobit i liječenje pacijenata, potrebe zdravstvenih radnika i buduća prilagodljivost bolničkih funkcija.


Srednja škola Horten osvojila je međunarodnu nagradu BREEAM Avards 2019 za najbolji objekat javnog sektora u fazi projektovanja. Projekat se pominje kao primjer okruženja za učenje orijentisano ka budućnosti i predstavlja najvišu norvešku obrazovnu zgradu u okruženju. Zgrada je inovativna i avangardna u pogledu ekoloških rješenja i generisaće više energije nego što troši. Održive ambicije sastojale su se od visokog arhitektonskog kvaliteta, rukovanja logistikom, ekološki prihvatljivih rješenja i podsticanja pedagogije sljedeće generacije.

Kao izvanredan projekat BREEAM, škola usvaja standarde pasivne kuće, koristi drvo i ima za cilj da bude energetski pozitivna. Cilj je bila energetski efikasna plus kuća sa najmanje 40% smanjenja gasova u poređenju sa referentnom zgradom. Izvrsno postignuće BREEAM otvoriće put za dalje inovacije u energetski efikasnim zgradama u Norveškoj. Paleta materijala zasniva se na održivim materijalima. Drvo se široko koristi u zgradi, kako spolja tako i iznutra. Podne ploče i stepenice su izrađene od masivnog drveta, fasadna obloga je od drveta kao i akustični elementi u atrijumu.

Škola se idilično nalazi u gradskom parku Listlunden, koji takođe sadrži sportske, kulturne i avanturističke sadržaje. Rješenje LINK arkitektur - a je bilo očuvanje što većeg dijela parka i razvoj zgrade na najmanje atraktivnom području. Zgrada se sastoji od četiri sprata plus jedan sprat pod zemljom i tehničkih prostorija na krovu, rješenje koje je izazove savladalo logistikom, velikim udaljenostima i pristupačnošću.

Nedavno završeno Sjeverno krilo bolnice Rigshospitalet ima više od 200 soba za pacijente, operacione sale, jedinicu za intenzivnu njegu i ambulante. Vodeći principi projektovanja su dobrobit i liječenje pacijenata, potrebe zdravstvenih radnika i buduća prilagodljivost bolničkih funkcija. Novo proširenje Sjevernog krila za Rigshospitalet ima za cilj da podstakne oporavak svakog pacijenta, istovremeno optimizujući efikasnost i funkcionalnost bolničkog osoblja.

Novo krilo prostire se na sedam spratova i nudi ukupno 209 soba za pacijente (196 su jednokrevetne sa privatnim kupatilom), 33 operacione sale, jedinicu za intenzivnu njegu, ambulante, funkcije dijagnostičke slike i istraživačke prostore. Dizajn i izgled objekta rezultat su bliske saradnje između LINK arkitektur i 3KSN, kao i inženjerske firme Sveco. Dodatni saradnici na projektu uključuju pejzažnog arhitektu Kristine Jensen Tegnestue i njemačku arhitektonsku firmu Nickl & Partner.

07 089 Nordfloejen 042 H

Inspirisano linijama na grafikonu kardiograma, Sjeverno krilo je oblikovano kao cik - cak i presječeno je glavnom rutom „arterije“ koja prolazi kroz cijelo krilo. Ravna, centralna staza omogućava osoblju da se lako kreće sa jednog kraja zgrade na drugi, dok okolna cik-cak struktura znači da su mirne zone i sobe za pacijente locirane od centralnog hodnika, izbjegavajući nepotrebne smetnje. Cik-cak oblik tako služi u brojne svrhe: olakšava protok kroz bolnicu optimizacijom puteva cirkulacije osoblja, nudeći pacijentima više udobnosti i dostojanstva da se oporave daleko od prometnog bolničkog okruženja.

Odjeljenja i ambulante raspoređeni su na tri sprata i povezani su neprekidnom osom. Područja za dolazak su optimizovana za dnevne pacijente, dok su pre i postoperativna područja pored operacionih prostora. Dva spiralna stepeništa i četiri centralna tornja za lift povezuju sve etaže sa centralnim zajedničkim prostorom. Stepeništa su smještena u otvorenom atrijumu, gdje se dnevna svjetlost uliva u zgradu sa staklenog plafona, kao i kroz velike staklene proreze na fasadi. Zajedničke čekaonice su dio stepenišnog prostora na svakom spratu. Da bi se lakše orijentisali, svaki sprat ima svoju namjensku šemu boja koja se primjenjuje na vrata, podove i odabrane zidove. Umjetnička djela Olafur Eliasson - a, Malene Landgreen i Erika A. Frandsen - a unose boju i život u zgradu, omekšavajući tradicionalno sterilno bolničko okruženje.

Ljekovita arhitektura bila je vodeći princip na svim nivoima Sjevernog krila. Veliki stakleni prozori propuštaju dnevnu svjetlost u zgradu i stvaraju vezu između unutrašnjih prostora i susjednog javnog parka Fælledparken. Prostor ispunjen dnevnim svjetlom unutar Sjevernog krila i zeleno okruženje pomažu u stvaranju mirnog okruženja za pacijente i njihove posjetioce.

Sjeverno krilo se odnosi na svoju okolinu, dok još uvijek potvrđuje svoj jedinstveni arhitektonski izraz. Dinamični oblik objekta prilagođava se okolnom urbanom prostoru, postepeno se smanjujući u razmjerama od sjeverozapada ka jugoistoku. To znači da je zgrada viša prema visokim zgradama postojeće bolnice, dok se sa poštovanjem „spušta“ prema klasičnim stambenim zgradama u stilu Kopenhagena preko puta. Fasada prema Fælledparken - u je lagana i otvorena i ulazi u dijalog sa parkom, umjesto da formira čvrsti zid.

Sjeverno krilo ima snažan izraz, prenoseći otvorenost, transparentnost, sigurnost i humanizam - istovremeno stvarajući dugotrajnu, fleksibilnu bolnicu koja se može prilagoditi budućim operativnim potrebama. Nove metode liječenja i digitalne inovacije nastavljaju da izazivaju postojeće bolničke postavke. Sjeverno krilo je stoga projektovano na jednostavnim principima koji pružaju veliku fleksibilnost i prostor za prilagođavanje u skladu sa budućim potrebama.

Tekst: Tamara Novaković

 LOGO WHITE

Časopis za Arhitekturu, građevinarstvo, enterijer. dizajn i ličnosti.

Kontakt


Tel: +382 (0) 20 665 155

Tel: +382 (0) 69 429 375

Tel: +382 (0) 67 210 904

E-mail: casopisprostor@gmail.com

Podgorica

 

Časopis Prostor u inboxu

PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

We do not spam!