Prostor_66

PROSTOR BANNER

Zgrada koja diše

Guangming Public Service Platform / ZHUBO DESIGN /

Poslovne zgrade u urbanim gradskim zonama nerijetko djeluju sterilno. To ipak nije slučaj i sa ovim projektom. Administrativne zgrade su postale personalizovanije i orijentisane ka zaposlenima više nego ikad, pružajući ljudima udobnije mjesto za radno vrijeme. Dizajn ovakvih zgrada je višeznačajan kreativni proces. Njegov cilj nije samo da ljudima pruži udoban i siguran boravak, već i stvaranje estetskog izgleda koji uzima u obzir savremene trendove i arhitektonsku cjelinu grada. Predstavljamo vam jednu takvu građevinu koja se savršeno uklapa u ambijent grada i koja svojom pojavom privlači kako zaposlene, tako i građane koji koriste usluge u ovoj zgradi.

jhgfkjhj

Administrativni centar Guangming se nalazi na spoju parka visoke tehnologije Guangming i kapije željezničke stanice Guangmingcheng. Uglavnom je dostupan javnosti za administrativne usluge i vladinim radnicima za rutinske kancelarijske zadatke. Projektom je obuhvaćeno 81.200 kvadratnih metara građevinske površine visine 50 metara - holistička zgrada podsjeća na plovilo koje pluta planinom.

Parcela na kojoj je počela izgradnja bila je puna gomile bačene zemlje sa okolnih gradilišta, ostavljajući malo prostora za zemlju za projekat, što ukazuje na poteškoće i visoke troškove odlaganja zemlje oko ovog područja. Na osnovu tih uslova na lokaciji, prijedlog arhitektonskog biroa Zhubo Design bio je da se sačuvaju dva brda, što može smanjiti iskop, istovremeno pomažući u formiranju grupe zelenih brda koja se protežu do planine Niu na sjevernoj strani parcele, čime se stapaju sa ekološkom zaštitnom površinom okruga. Ovakav potez ne samo da je riješio praktične probleme, već je i odgovorilo low-impact razvoju koji zagovara okrug Guangming.

jjkhuk


Gornji pravougaoni volumen je kancelarijski prostor, dok donji blok funkcioniše kao sala za javne službe i konferencijska sala, čiji je krov donjeg volumena oblikovan kao valovita površina


Prema različitim funkcijama, zgrada je podijeljena u dva bloka sa različitim oblicima na vertikalnom nivou. Gornji pravougaoni volumen je kancelarijski prostor, dok donji blok funkcioniše kao sala za javne službe i konferencijska sala, čiji je krov donjeg volumena oblikovan kao valovita površina. Dva tijela sa različitim karakteristikama „vezana“ su na sredini kroz zakrivljeni metalni zid zavjese, poput scene luka koji prostire vjetar i talase. Njegova dinamična skulpturalna forma još više rastvara razmjere zgrade. Zakrivljeni metalni zid je „nagnut“ u centru, formirajući veliku rupu široku skoro 50 metara, omogućavajući ljudima da prođu kroz zgradu da vide planinu Niu iza. Od neokrnjenih brda do valjanih brda u dnu zgrade, pa do planine Niu pozadi, formira se kontinuirani zeleni brdoviti predio.

ytert

Perforirani aluminijumski zidovi omogućavaju prirodni vjetar u tri atrijuma na gornjoj zapremini, čineći prozračnu strukturu sekcije.

Kancelarijski prostori u gornjem dijelu su dobro osvijetljeni atrijumima. Gigantski otvori za vazduh pretvaraju se u moderne skulpture. Raspoređeni volumen iznad atrijuma koristi se kao sala za konferencije i hodnike, stvarajući takođe dinamičan ambijent. U holu zgrade na dnu, talasasti krov spušta se u unutrašnji centar hale. Ljudi mogu da hodaju od centralnog dijela hodnika, spoljnim stepenicama do bašte na drugom spratu. Da bi odgovorili talasastom krovu, na tlu se nalaze neki utonuli prostori koji vode ljude do sale za informacije u podzemnom spratu. Gore navedeni dizajnerski pristupi korišćeni su za slabljenje osjećaja rituala koji se često viđa među vladinim zgradama.


IZAZOV:

  1. Raspon otvora u srednjem dijelu je toliko velik da je konstrukcija teška
  1. Raspored čeličnih greda prilagođava se promjenama talasastog zakrivljenog krova. Dakle, crteži i konstrukcija moraju biti tačni
  1. Na fasadnom zidu se nalazi perforirani panel trouglastog oblika optimizovane veličine. Da bi se postigla kontinuirana zakrivljena površina napravljena od trouglastih panela, potrebno je iskustvo konstruisanja i optimizacije geometrije na visokom nivou u fazi projektovanja.

hgfh

Opuštena soba za vladine poslove

Budući da donji dio zgrade donosi dizajn postolja u pejzažnom stilu, radna sala u prizemlju ima blago valoviti krov, što je opuštajući prostor za osoblje i građane koji dolaze na posao. Dobro uređen prostor u tradicionalnom predvorju kancelarije može lako dati ljudima osjećaj depresije i napetosti; veliki unutrašnji prostor i veliko prozirno staklo od poda do plafona ovdje unose puno sunčeve svjetlosti u prostoriju i lako je uzgajati zelene biljke u zatvorenom, tako da unutrašnji prostor postaje produžetak otvorenog parka. Pod i krov zgrade tretirani su usponima i padovima, što dovodi ljude da uđu u veliku podrumsku konferencijsku salu velikim stepeništem sa cvjetnim jezercem. Sve ove prakse imaju za cilj slabljenje osjećaja rituala u kancelarijskoj sali i u nadi da će građani kroz posebnu prostornu formu osjetiti drugačiju sliku usluge i stav usluga novog okruga Guangming.


Riječ arhitekte:

“Odmah iza metalnog zida zavjese u sredini sakrili smo brojne ventilacione kanale koji povezuju dno terase poslovne zgrade na vrhu dijela zgrade. Zid od metalne zavjese usvaja perforirane ploče sa gustim rupama, vjetar može proći kroz perforirane ploče i ući u popločani dio sa gornjeg sprata, što dalje pospješuje ventilaciju popločanog dijela. Prema tome, strategija forme razdvajanja gornjeg i donjeg dijela nije samo razmatranje forme, već ovu zgradu čini zgradom koja diše.”

U kombinaciji sa velikim površinama prozirnih francuskih prozora, fleksibilna zakrivljena ravan stvara opuštajuću i prijateljsku atmosferu. „Polomljeni“ dio zidnih zavjesa ostavlja rupu široku 50 metara iz koje ljudi mogu vidjeti planinu Niu iza projekta.


grhgytr

S obzirom na to da planiranje okruga Guangming naglašava zeleni način razvoja grada sa malim uticajem, dizajner je predložio da zgrada bude primjer za primjenu ovakvog koncepta. Otvori za dvorište takođe su postali osnovni dio uređenja dvorišta, rasuti su po dvorištu na zadnjem dijelu u modernom skulptorskom držanju. Raspoređeni volumeni oko terase su prostorije za sastanke, ovi prošarani volumeni ne samo da koriste prostor iznad, već i donose dinamičnu atmosferu na terasi.

Novi distrikt - Guangming

Novi grad želi da ojača svoju uslužnu funkciju prema Hong Kongu, stvaranjem okruženja za inovativne tehnološke i istraživačke kompanije, razvojem visokokvalitetnog životnog okruženja i visokokvalitetnih javnih objekata i razvojem turističke industrije. Cilj mu je da iskoristi priliku procesa urbanizacije u sjevernom dijelu Šenžena da bi vodio transformaciju njegovih industrijskih sektora i iskoristio rješavanje novih poslova za nadogradnju kvaliteta urbanog života. Predviđene nove industrije su niskougljenične i visoko efikasne.


Zakrivljeni metalni zid je „nagnut“ u centru, formirajući veliku rupu široku skoro 50 metara, omogućavajući ljudima da prođu kroz zgradu da vide planinu Niu iza. Od neokrnjenih brda do valjanih brda u dnu zgrade, pa do planine Niu pozadi, formira se kontinuirani zeleni brdoviti predio.


 

iuytik

Što se tiče raspoređivanja ekonomskih sektora, Novi grad je podijeljen u tri zone. Od istoka prema zapadu, ove zone su definisane kao zona razvoja ekološke industrije, zona razvoja visoke tehnologije i zona razvoja tradicionalne industrije. Ekološka zona pogodna je za poljoprivredne aktivnosti i ekološki prihvatljiv turizam. U visokotehnološkoj zoni planirano je smiještanje kompanija specijalizovanih za opremu sa ravnim ekranima, novih energija, kao i sjedišta malih i srednjih preduzeća. Tradicionalna zona je ispunjena nizom postojećih proizvodnih fabrika. Glavni cilj je njihova nadogradnja na naprednije savremene proizvodne tipove industrije.


Budući da donji dio zgrade donosi dizajn postolja u pejzažnom stilu, radna sala u prizemlju ima blago valoviti krov, što je opuštajući prostor za osoblje i građane koji dolaze na posao.


 

Prostorno, strategije za razvoj grada sa niskim emisijama ugljenika uključuju pogodnu mrežu javnog prevoza i usporeni sistem saobraćaja, kompaktan i transportno orijentisan razvoj (TOD) u staničnim oblastima, uvodeći zelenilo iz ekološke zone.

 

 LOGO WHITE

Časopis za Arhitekturu, građevinarstvo, enterijer. dizajn i ličnosti.

Kontakt


Tel: +382 (0) 20 653 271

Tel: +382 (0) 69 429 375

Tel: +382 (0) 67 210 904

E-mail: casopisprostor@gmail.com

Podgorica

 

Časopis Prostor u inboxu

PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

We do not spam!