Prostor_66

PROSTOR BANNER

Kosmopolitski duh vernakularne arhitekture

Arhitekta: Vector Architects /

“U STUDIJU VECTOR ARCHITECTS VJERUJEMO DA PROJEKAT TREBA DA SE SUOČI SA PROBLEMIMA OD PRVOG DANA. UMJESTO DA NAMEĆE SVOJ EGO ILI PRAVI POVRŠNE FORME, DOBAR ARHITEKTA MORA DA POŠTUJE POSTOJEĆE OKRUŽENJE SA LOGIKOM I RAZLOZIMA. SAVREMENU KINESKU INDUSTRIJU DIZAJNA KARAKTERIŠE BRZA PROIZVODNJA I POTRAGA ZA VISOKIM, VELIKIM I ELEGANTNO OBLIKOVANIM FOKALNIM TAČKAMA. ARHITEKTE VIŠE NE POSVEĆUJU PAŽNJU FUNDAMENTALNOJ I SUŠTINSKOJ ISTINI ARHITEKTURE. STOGA JE UPORNOST U SUOČAVANJU SA PROBLEMIMA KLJUČNA U OVOM OKRUŽENJU.”

Studio Vector architects je osnovan 2008. godine. Tokom četrnaest godina prakse među različitim putevima u arhitekturi, projektanti se intenzivno fokusiraju na pitanja lokacije, svjetlosti i izgradnje.

donggong Dong Gong, osnivač studia

Arhitektura se ukorenjuje na lokaciji, a lokacija čini arhitekturu stvarnom. “Vjerujemo da svaka lokacija, bilo da se nalazi u prirodnom pejzažu ili urbanom kontekstu, mora da posjeduje određenu energiju sa sopstvenim postojanjem. Ove energije se mogu otkriti iz njenog pejzaža, ili iz njenih stanovnika i njihovog ponašanja. Misija arhitekture je da orkestrira takve energije kroz precizne prostorne taktike tako da se mogu oblikovati jedinstvene percepcije i načini života. To je kao da ispustite komad stijene u vodu, stvarajući talase, stoga percipiramo kako voda teče. U tom pogledu, komad arhitekture više nije samostalan objekat, već medij za povezivanje sa okruženjem.”

0 5


Trenutni grad

Srušeni kvartovi i nove lokacije koje su u izgradnji su svakodnevni pejzaž ovog „Trenutnog grada“. Studio Vector architects je krenuo sa početnom idejom da dizajniraju takvo mjesto koje stvara mir i spokoj dušama ljudi. Mjesto koje filtrira buku i prašinu iz spoljašnjeg svijeta, ali zadržava svjetlost i njenu sijenku, vodu i njeno talasanje, vjetar i njegove zvukove, biljke i njihovu aromu, niz trenutnih pojava da bi se stvorilo sjećanje koje traje.


0 2

Prirodna svjetlost, osvetljavajući fiksne, opipljive materijale i granice prostora, istovremeno rastvara njihova fizička ograničenja. Svjetlost daje ispunjene i neopisive emocije i daje ambijent prostoru. Kako se sunce kreće duž svoje putanje tokom dana u promjenljivim uslovima vremena i godišnjih doba, izazvani nematerijalni kvalitet se takođe mijenja, implicirajući osjećaj prostora i ritam života. U arhitekturi, svjetlost je fenomen koji naše oči posmatraju i aura u koju možemo da uronimo svoje tijelo i dušu.

Izgradnja je osnova arhitekture, a proces izgradnje je niz operacija i manipulacija „materijalima“. To se manifestuje u komplikovanosti projekta, kao i vještini i trudu ruku i tijela tokom izgradnje, što sve ostavlja tragove na arhitekturi. U kineskoj građevinskoj industriji, pitanja kao što su kašnjenja, haos i nedostaci su upravo potencijali koji se mogu posmatrati kao prednosti arhitekata. “Pridržavamo se naše strategije saradnje sa građevinarima. Za svaki projekat šaljemo arhitektu gradilišta da učestvuje u cjelokupnom procesu izgradnje – od istraživanja, eksperimentisanja i proizvodnje građevinskog materijala, do izrade prototipa i kalibracije spojeva i detalja, do punog nadzora na licu mjesta. U to posebno spada koordinacija, kako bi se osigurala puna implementacija početnih ideja projekta. Ovaj dugi proces prilagođavanja i saradnje nam je dao više praktičnih prilika da učimo od lokalnih graditelja, omogućavajući nam da razmotrimo ograničenja procesa projektovanja i dokumentacije kako bismo izbjegli nedosljednost između crteža i konstrukcije.”

1 18

“Kao i mnogi drugi gradovi u Kini, Hefei prolazi kroz brzu transformaciju. Prvobitno urbano tkivo je porušeno, zamijenjeno ogromnim blokovima anonimnih struktura i oblika. Sadašnji Hefei je samo prolazni trenutak u njegovom nemilosrdnom maršu ka budućnosti. Dakle, mi ga zovemo „Trenutni grad“ (Momentary City).”

Srušeni kvartovi i nove lokacije koje su u izgradnji su svakodnevni pejzaž ovog „Trenutnog grada“.

Studio Vector architects je krenuo sa početnom idejom da dizajniraju takvo mjesto koje stvara mir i spokoj dušama ljudi. Mjesto koje filtrira buku i prašinu iz spoljašnjeg svijeta, ali zadržava svjetlost i njenu sijenku, vodu i njeno talasanje, vjetar i njegove zvukove, biljke i njihovu aromu, niz trenutnih pojava da bi se stvorilo sjećanje koje traje.

1 8


Seashore Chapel

Kapela na obali zamišljena je kao stari čamac koji pluta po okeanu. Okean se povukao kroz vrijeme i ostavio za sobom praznu strukturu, koja još uvijek leži na plaži.” Prostor unutar objekta je podijeljen vertikalno. Natkriveni otvoreni prostor prirodno postaje odmorište za ljude na plaži. To je takođe prostor koji povezuje vjerski prostor sa svakodnevnim životom. Kada se plima podigne, ovaj prostor će biti potopljen vodom. U tom trenutku, slika plutajućeg čamca izlazi iz kapele.


Sve navedene atmosfere su rezultirale nizom dvorišta, u svakom od njih je jedan od ovih fenomena umetnut između unutrašnjeg prostora i spoljašnjeg gradskog okruženja, postajući vizuelna veza između zgrade i grada. Krajevi ovih dvorišta su ograđeni industrijskim staklenim paravanima koji su okačeni u dva sloja. Na strani dvorišta, boje paravana se mijenjaju kako bi odražavale različite teme dvorišta. Na gradskoj strani, paravani ostaju jasni i providni. Ova varijacija u boji stvara suptilan efekat kada se posmatraju sa strane grada. Kada se vide sa različitih tačaka gledišta i udaljenosti, izgledi paravana se takođe mijenjaju. Noću, kada su dvorišta i drveće osvijetljeni, oni tiho sijaju i suptilno obasjavaju i okolne trotoare.

“Raspored dvorišta je temelj unutrašnje logike koja daje informacije o tranziciji prostora. Sunčeva svjetlost dopire u unutrašnje prostore direktno ili indirektno kroz svjetiljke na sjevernom zidu. Svjetlost je učinila prostore i vrijeme neodvojivim. Sa svjetlošću koja se mijenja tokom dana i godišnjih doba, prostori poprimaju različite izraze. Možda su takvi promjenljivi i nezamjenljivi trenuci precizna definicija vječnosti?”

1 4

“Uvijek smo vjerovali da projekat treba da se suoči sa problemima od prvog dana. Umjesto da nameće svoj ego ili pravi površne forme, dobar arhitekta mora da poštuje postojeće okruženje sa logikom i razlozima. Savremenu kinesku industriju dizajna karakteriše brza proizvodnja i potraga za visokim, velikim i elegantno oblikovanim fokalnim tačkama. Arhitekte više ne posvećuju pažnju fundamentalnoj i suštinskoj istini arhitekture. Stoga je upornost u suočavanju sa problemima ključna u ovom okruženju.”

Društveni centar Chongqing Taoyuanju se nalazi u planinama parka Taoyuan u Chongqing - u. Polazna tačka projekta je pokušaj spajanja novog obrisa zgrade sa postojećom topografijom. “Umjesto da gradimo „objekat“ na terenu, nadamo se da ćemo stvoriti sliku spajanja arhitektonske forme i brdovitog pejzaža zajedno. Zeleni krov i zeleni zidovi pomažu da se volume objekta uklopi u prirodno okruženje, a samim time i poboljša toplotna efikasnost omotača zgrade.”

Odnos unutar i van arhitektonskih prostora je takođe važan aspekt projekta. Centar za kulturu, atletski centar i Dom zdravlja su tri glavna sadržaja. Neprekidni krov povezuje tri nezavisne zgrade u jednu jedinstvenu cjelinu, čija se visina prilagođava terenu. Istovremeno, ona uokviruje dva dvorišta: baštu i zeleni trg gdje se odvijaju aktivnosti zajednice.


Muzej umjetnosti Changjiang se nalazi u selu Changjiang u sjeveroistočnom dijelu Taiyuan - a, u provinciji Shanxi. Slično kao što je slučaj sa velikim brojem kineskih sela, i ovo selo je sravnjeno sa zemljom 2016. godine da bi ustupilo mjesto urbanom razvoju. Prostorni kontekst koji je nekada upisivao sjećanje na svakodnevicu ljudi je potpuno uništen.


U tradicionalnoj arhitekturi Chongqing - a, Qilou (Kuća na verandi) je uobičajena vrsta objekta zbog kišnog vremena. Takav tip prostora je usvojen u sistem spoljne cirkulacije društvenog centra. Kao rezultat toga, više staza povezuje dva dvorišta i obod objekta. Oni blisko povezuju unutrašnju i spoljašnju arhitekturu u vizuelnoj asocijaciji i fizičkoj povezanosti velikim otvorima i rasponima.

0 14

Publicitet društvenog centra dovodi različite tipove ljudi uključujući obične građane, stanovnike naselja, korisnike i osoblje društvenog centra. Tako je i koncipiran objekat da se uzima u obzir njihov boravak, kratkotrajno zadržavanje i interakciju. Oni imaju različite obrasce ponašanja u zgradi, kao što su šetnje, okupljanje, izvođenje, čitanje, podučavanje, obuka, vježbanje, zdravstveno savjetovanje itd.

Čitav prostor je podređen korisnicima, a oni su u mogućnosti da aktivno komuniciraju jedni sa drugima u otvorenom i fluidnom prostoru.

Tri glavne zgrade imaju sopstveni atrijum gdje veliki svjetlarnik unosi prirodno svjetlo u duboki prostor. Otvori, prozori, konzole i hodnici zamagljuju granicu između enterijera i eksterijera. Tako, spajanje čitavog prostora zajedno sa nebom, planinom, drvećem, sunčevom svjetlošću i povjetarcem na kraju je stvorio živ koegzistirajući odnos vještačke strukture i prirodnog pejzaža.

Kapelu na obali (Seashore Chapel) zamišljamo kao stari čamac koji pluta po okeanu davno. Okean se povukao kroz vrijeme i ostavio za sobom praznu strukturu, koja još uvijek leži na plaži.”

Prostor unutar objekta je podijeljen vertikalno. Natkriveni otvoreni prostor prirodno postaje odmorište za ljude na plaži. To je takođe prostor koji povezuje vjerski prostor sa svakodnevnim životom. Kada se plima podigne, ovaj prostor će biti potopljen vodom. U tom trenutku, slika plutajućeg čamca izlazi iz kapele.

Atmosfera na prvom spratu je intenzivno božanska i religiozna. Prostorni doživljaj počinje na stazi od 30 metara koja vodi do kapele. Kada se ljudi postepeno približavaju, pojavljuje se znak koji ukazuje na viseći prostor na drugoj strani kroz 600 mm širok jaz u sredini velikog stepeništa.

Na kapeli ima ograničenih otvora. Jedini veliki horizontalni prozor sa pogledom na okean nalazi se na istočnoj fasadi. Njegova visina od 2,7 m pomaže da se izbjegne prekid prekomjernog svjetla u unutrašnjost, a takođe uokviruje pogled na okean. Nekoliko uskih praznina između zidova, takođe, uvodi dodatno prirodno osvjetljenje. Osvjetljenje se pažljivo kontroliše pomoću unutrašnjeg prostora visokog 10 metara koji zamagljuje difuzno svjetlo. Na istočnoj fasadi trougaoni otvor nježno osvjetljava krst i odozdo i nagore. Postoji još jedan svjetlosni kanal na vrhu kosog krova omogućavajući prirodno svjetlo koje struji u prostor a predstavlja razmak od 300 mm između kosog zida na sjeveru i kosog krova. U podne u proljeće, ljeto i jesen, kada je solarna visina skoro okomita, svjetlost se projektuje direktno na zid na sjeveru, stvarajući živopisan svjetlosni efekat. Iako se svjetla ne zadržavaju dugo, tekstura štukature je trenutno naglašena i slavljena svjetlošću i postaje koža koja se može dodirivati. Na sjevernoj strani nalazi se konzolni prostor za meditaciju. Prostor je projektovan samo za jednu osobu koja ima doživljaj da zidovi čvrsto obavijaju tijelo, a jedan zakrivljeni zid pruža pogled ka dalekom okeanu.

1 3


Muzej umjetnosti Shenzhen Pingshan koji se nalazi na granici urbane prostorne tranzicije — na zapadu, naselje velike gustine sa tipičnim urbanim životom; na istoku, veliki urbani park. Umjetnički muzej je postavljen u pravcu sjever-jug, paralelno sa granicom ka dugačkom bloku.


Muzej umjetnosti Changjiang se nalazi u selu Changjiang u sjeveroistočnom dijelu Taiyuan - a, u provinciji Shanxi. Slično kao što je slučaj sa velikim brojem kineskih sela, i ovo selo je sravnjeno sa zemljom 2016. godine da bi ustupilo mjesto urbanom razvoju. Prostorni kontekst koji je nekada upisivao sjećanje na svakodnevicu ljudi je potpuno uništen. Muzej umjetnosti Changjiang, kao kulturni i zajednički prostor koji će služiti javnosti u budućnosti, pokušava da da savremeni odgovor na kontekst koji obilježava sjećanja i atmosferu života koji je nekada postojao na ovom komadu zemlje.

Muzej je lociran na južnoj ivici novoizgrađene stambene zajednice, uz urbani pojas. Stoga je pitanje kako učiniti da muzej funkcioniše kao veza između zajednice i grada jedno od glavnih pitanja kojim su se vodili arhitekti iz studija Vector architects. Na donjem nivou zgrade, u jugozapadnom uglu su smještene vertikalne komunikacije koje vode sa nivoa ulice kroz muzej do otvorene terase.

Terasa na drugom nivou postaje podignuti trg sa dvorištem i drvećem u centru, omogućavajući javne aktivnosti i dalje povezivanje sa sjevernom zajednicom preko pješačkog mosta. Ovaj spoljni prelaz je javan i nezavisan od rute u muzeju. Oba su pogodna za upotrebu i za posjetioce i za lokalno stanovništvo.

Galerije muzeja su raspoređene oko rasvjetnog “bunara” prečnika 5,7 metara i visine 16,4 metara, koji služi kao organizaciono „sidro“ za sve prostore. Svjetlosni “bunar” je i početna i krajnja tačka.

“Kako ga vidimo, Muzej umjetnosti Changjiang je kao čvrst blok od cigle - zauzima određenu prostorno-vremensku koordinatu, nečujno i pažljivo svjedoči o bučnom gradu oko sebe koji se stalno mijenja.”

Još jedan uspješan projekat muzeja koji su Vector architects izveli je Muzej umjetnosti Shenzhen Pingshan koji se nalazi na granici urbane prostorne tranzicije — na zapadu, naselje velike gustine sa tipičnim urbanim životom; na istoku, veliki urbani park. Umjetnički muzej je postavljen u pravcu sjever-jug, paralelno sa granicom ka dugačkom bloku. U smislu prostornog uređenja na lokaciji, fragmentiran je arhitektonski volumen kako bi se rasporedili različiti funkcionalni prostori muzeja na različite nivoe.

Prostori su projektovani vertikalno, što je omogućilo da se javni sadržaji osmisle na više nivoa koji arhitekturu čine probojnom i poroznom. S jedne strane, ova vrsta prostorne strukture izbjegava blokadu koju tradicionalna centralizovana organizacija prostora prizemlja obično nameće gradskom saobraćaju. S druge strane, izdignuto prizemlje takođe gradi kontinuirano prostorno iskustvo kroz urbane blokove u muzej.

Glavni ulaz Muzeja umjetnosti postavljen je u prizemlju, a dnevni komercijalni prostori su organizovani obodom etaže sa namjerom da se njeguje svakodnevnija prostorna atmosfera kako bi ljudi mogli da prošetaju kroz muzej od stambene četvrti do parka u bilo koje doba dana.

Šetalište se proteže od prvog sprata do ploče drugog sprata i vodi gradske stanovnike do ulaznog hola na drugom spratu i drugih maloprodajnih prostora. “ Nadamo se da bi i van radnog vremena muzeja, kompleks zgrada i njegove javne funkcije mogle da budu otvorene za cio grad na duži vremenski period.

0129

Za razliku od tradicionalne unutrašnje cirkulacije za izložbe, koristili smo otvorene javne prostore iznad drugog sprata da spojimo različite izložbene prostore, sa drvećem ispresjecanim duž puta. Prostori ispod prepusta pružaju ventilaciju, kao i zaklon od sunca i kiše, posebno za suptropsku klimu Šenžena. Ovi prelazni prostori u velikoj mjeri otvaraju vidike donoseći prirodu koja se nalazi u blizini lokacije.

U našoj mašti, Muzej umjetnosti bi u potpunosti apsorbovao kontekst sa obje strane, kao interfejs koji preuzima svakodnevni život u komšiluku. Štaviše, kroz naš dizajn, nadamo se da ćemo uspostaviti novi poredak javnih prostornih pejzaža i njegovati vezu između grada i prirode.”

Projekat The Floating Headquarters dio je razvoja eko - grada Luxelakes, koji se nalazi u Chengdu - u. Smješten na sjevernoj ivici eko - grada, projekat je integrisan sa stambenim dijelom i nalazi se pored poluostrva uz jezero. Kompleks sjedišta kompanije se sastoji od jedanaest samostalnih poslovnih zgrada koje su postavljene oko tri unutrašnja dvorišta.

Namjera dizajna je bila da se stvori prostor dobrodošlice. “Svi se možemo složiti da su najljepši trenuci i događaji koji se dešavaju u urbanom naselju kada se ljudi sretnu i druže u javnim prostorima. U ovom projektu, željeli smo da izgradimo okruženje koje može da unaprijedi ovaj najšarmantniji aspekt savremenog grada, da dizajniramo prostor gdje se stanari i stanovnici mogu stimulisati da otključaju nove mogućnosti života. Obilje prirodnih pejzaža i javnih prostora stvorenih u okviru kompleksa pruža takvu priliku.”


Projekat The Floating Headquarters dio je razvoja eko - grada Luxelakes, koji se nalazi u Chengdu - u. Smješten na sjevernoj ivici eko - grada, projekat je integrisan sa stambenim dijelom i nalazi se pored poluostrva uz jezero.


Arhitektonski koncept proizilazi iz istraživanja dvije različite i pažljivo planirane prostorne organizacije: jedna je dizajn niza horizontalnih dvorišta, a druga je osmišljena kao sistem vertikalnih cirkulacija sa zelenim džepovima na različitim nivoima.

Horizontalno, tri dvorišta definišu karakter prostora koje zatvaraju poslovne zgrade. Svako dvorište ima jedinstvenu mrežu fasada koje definišu ukupnu strukturu i izgled zgrada. Različiti tipovi rešetkastih šablona za fasadu se dalje usavršavaju i prilagođavaju prema njihovoj orijentaciji i pozicioniranju prema urbanom kontekstu ili dvorištima.

“Najsjevernije dvorište, takozvano „Vertikalno dvorište“, nalazi se u blizini grada. Za fasadu okrenutu ka urbanoj ulici koristili smo aluminijumske obloge i betonske blokove, čija paleta i tekstura dočaravaju industrijski ambijent. Ovdje je predstavljena bogata kombinacija sistema vertikalne cirkulacije i niskih vrtova, donoseći živost i raznolikost na nivo tla, istovremeno smanjujući prelazak sa okolnih ulica na privatnije enterijere unutar poslovnih zgrada.” Drugo dvorište, „Dvorište drveća“, najveći je otvoreni uređeni prostor projekta i nalazi se u centru klastera zgrada. Njegove fasade su prekrivene drvenim oblogama i vertikalnim zelenilom kako bi se stvorilo prirodno okruženje.

Nakon pada terena prema jugu, treće „Vodeno dvorište“ je zamišljeno kao mirno i spokojno okruženje. Fasade su obložene staklenim ciglama, providnim i osjetljivim na svjetlost, kako bi se stvorila umirujuća arhitektonska atmosfera koja odražava prirodnu prozirnost vode. Ispod izdignutih kancelarija, otvoreni prostori sadrže intimne kutke sa kristalno čistom vodom. “Željeli smo da zgrade lebde iznad vode na različitim visinama, tako da kada blagi povjetarac talasa vodene površina, on služi i u funkciji je ventilacije takođe i stvaranju posebne mikroklime zgrada.”

 LOGO WHITE

Časopis za Arhitekturu, građevinarstvo, enterijer. dizajn i ličnosti.

Kontakt


Tel: +382 (0) 20 653 271

Tel: +382 (0) 69 429 375

Tel: +382 (0) 67 210 904

E-mail: casopisprostor@gmail.com

Podgorica

 

Časopis Prostor u inboxu

PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

We do not spam!