Prostor_66

PROSTOR BANNER

Infrastruktura vs arhitektura

Projektni biro Studio Synthesis iz Podgorice.

Objekat uslužno-servisnih djelatnosti „Troglava“ predstavlja generator razvoja novog ski centra „Kolašin 1600“ u Kolašinu, kao i drugih u neposrednom okruženju ovog dijela sjeverne regije Crne Gore. Jedan od ciljeva prikazane mikro arhitektonske intervencije je bio da se istakne kako projekti malih razmjera daju viši kvalitet na makro razmjeri i na koji način mogu generisati različite infrastrukturne projekte kao podsticaj za razvoj i infrastrukturna umreženja od nacionalnog značaja. 


“Jedan od ciljeva prikazane mikro arhitektonske intervencije je bio da se istakne kako projekti malih razmjera daju viši kvalitet na makro razmjeri i na koji način mogu generisati različite infrastrukturne projekte kao podsticaj za razvoj i infrastrukturna umreženja od nacionalnog značaja.“


ski3

Namjena objekta je ugostiteljstvo sa uslugama za rentiranje skijaške opreme i drugih tehničkih sadržaja potrebnih za održavanje staza i žičare i poslovanja ski-centra na lokalitetu ‘’Kolašin 1600’’ u Kolašinu. Težilo se maksimalnoj povezanosti svih funkcionalnih cjelina. Zbog konfiguracije terena i kvalitetnije funkcionalnosti, objekat se razvio kroz tri etaže, S+P+S na površini od 1640m2. U suterenu se nalaze tehnički prostori i prostorije za garažiranje ratrak vozila za čišćenje ski staza i motornih sanki. U prizemlju objekta nalazi se skijašnica sa pratećim sadržajima. Na spratu objekta se nalazi restoran sa kuhinjom i impozantnom terasom sa pogledom na ski staze i početnu stanicu novog šestosjeda. Sa svih nivoa objekta korisnicima skijališta je omogućen nesmetan pristup ski stazama.

ski7

Poseban izazov u toku projektantskog procesa je bio kako integrisati objekat u netaknuti pejzaž planine Bjelasica, pa pored pažljivog uklapanja u ambijent, uspješnost ove realizacije je u tome da je kao pilot projekat postao ugledni primjer za druga skijališta u okruženju koja su pripremnim fazama razvoja. O ovim izazovima, o značaju infrastrukturnih projekata i konceptu „infrastrukturne arhitekture“ govorila je arhitektica dr Sonja Radović Jelovac, vodeći prijektant i komesaraka za Crnu Goru na 4.BAB-u Balkanskom arhihtektonskom bijenalu, u okviru sesije „Institucionalno-strukovna kolaboracija“ izlaganjem „Infrastruktura vs arhitektura“, koje održano u Beogradu u novembru 2019.godine.

ski6

Objekat odlikuju svedene linije sa blago pokrenutom formom koja podržava konture okolnog pejzaža. Korišćeni materijali za spoljašnju i enterijersku obradu objekta su autohtoni materijali, drvo i kamen, u različitim dimenzijama, slogovima i debljinama sa reflektujucim staklom na kom se oslikava okolni pejzaž.


Lokacija: Ski centar Kolašin 1600, Opština Kolašin, Crna Gora

Projektantski studio: Studio Synthesis architecture & design

Vodeći projektant: Dr Sonja Radović Jelovac, dipl.inž.arh.

Saradnici: Marija Lukić, dipl.inž.arh., Milić Đerković, dipl.inž.arh.

Godina projektovanja: 2016.

Godina izvođenja: 2018.

Površina bruto m²: 1640 m²

Investitor: Uprava javnih radova Crne Gore

Korisnik: Skijališta Crne Gore


ski5

42. SALON ARHITEKTURE U BEOGRADU 2020. 
Rad je odabran za izložbu od strane selekcionog žirija. (Zbog COVID 19 okolnosti, Muzej primjenjene umjetnosti je donio odluku da odloži otvaranje 42. Salona arhitekture koje je bilo planirano za 26. mart 2020. godine)

sonja slikadr Sonja Radović Jelovac dia
foto:Vladimir Popović

 WOOD SEE AWARD WINNER _ projekat je dobio nagradu u kategoriji „Grad i zajednica“ na festivalu Wood Icon u Ljubljani, 2019
https://bigsee.eu/sonja-radovic-jelovac-studio-synthesis-architecturedesign-montenegro/

tekst: dr Sonja Radović Jelovac, dia
foto credit: Relja Ivanić

 

 LOGO WHITE

Časopis za Arhitekturu, građevinarstvo, enterijer. dizajn i ličnosti.

Kontakt


Tel: +382 (0) 20 653 271

Tel: +382 (0) 69 429 375

Tel: +382 (0) 67 210 904

E-mail: casopisprostor@gmail.com

Podgorica

 

Časopis Prostor u inboxu

PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

We do not spam!