Prostor_66

PROSTOR BANNER

Drvo za Sezana - office mural

“Da li dolazi proljeće?”

pitala ga je.

“Šta je bilo?”uzvratio je.

Zar ne vidiš da to sunce sija na kiši

i kiša pada na suncu.

Frances Hodgson Burnett

Mural u “Venkon technix” je započet prvog dana proljeća, s tim što je tog martovskog jutra bio hladan kišni dan, pa sam najspontanije započela da slikam plavom bojom. Iako u kompoziciji murala dominira drvo, zamišljeno je da glavni motivi čine izmišljeni prostor i svjetlost dana. Ideja ovog murala je u osnovi eterična i traži poziv na tišinu, ne i na ćutanje, jer su zvukovi tišine i ćutanja različiti. Upravo sam ovu razliku osluškivala u toku slikanja, zato je proces oslikavanja i transformacije enterijera važan isto koliko i proces u kojim stavaram i  radove koji nijesu iz oblasti primijenjene umjetnosti.

20201218 180737

Donja kompozicija murala uvodi u neki oblik suptilnog nadrelizma, tu se dezen preliva, spaja i utapa u univerzum, time je postignuta transformacija prostora u kojem stepenište ispod murala ima konceptualnu dimenziju, jer pridonosi atmosferi nadrealnog spoja univerzuma i vode. Skoro sva iskustva oslikavanja zida se prelivaju u kontekstu drugih umjetničkih praksi i metoda koje istražujem, ovim ih unapređujem time što spajam posao, umjetnosti i život u jednu tačku. Jer svi oblici umjetnosti od kreativnog procesa do mišljenja treba da su integrisani u svakodnevicu. Nakon ove rečenice sam prestala pisati ovaj tekst, potpuo neočekivano, kako to naše misli znaju bez uvoda i asoscijacija, sjetila sam se života Sezana.

image00008

O Pol Sezanu

Francuski slikar Pol Sezan bio je jedan od najznačajnijih predstavnika postimpresionističkog pravca u slikarstvu. Njegovi radovi bili su prikazani prvi put 1863. godine na prvoj izložbi “Salona odbačenih”, nezavisnom salonu formiranom od strane impresionista čiji radovi nisu bili prihvaćeni od strane zvaničnog pariskog “Salona”. Nekoliko puta je bezuspješno pokušavao da upiše akademiju lijepih umjetnosti, neprihvaćen od publike i od kolega umjetnika. Danas se smatra jednim od najznačajnijih umjetnika i začetnikom savremene umjetnosti. Njegov djela dostižu vrijednost preko devedeset miliona dolara.

“Ja nisam odvažan, ne pripadam boemskim krugovima, ljudi mi se smijuju. Nemam snage da se borim s tim. Samoća je postala moja predodređenost. Barem pripadam samome sebi”

Suprotno impresionistima koji su poništili predmet i prostor, izjednačavajući ih istim mrljama boje i svjetlosti, Sezan je stvorio slikarstvo ravnoteže, čvrstine i geometrijske stvarnosti. Po Sezanu slika pokazuje režisersku sposobnost duha umetnika. Ovim je Sezan postavio osnove modernoj estetici koja umjetničko djelo vidi kao novu stvarnost kakve u prirodi nije bilo prije nego što ju je duh umjetnika materijalizovao. Da bi zadovoljio svoju potrebu za konstrukcijom, Sezan je predmete iz prirode razlagao na osnovne geometrijske oblike - kocku, loptu i valjak. On je spojio boju i prostor na novi način i time uticao na slikarstvo 20. vijeka. Sezan kao začetinik savremene umjetnosti težio je ka apstraktnoj čistoti.

“U slikaru zajedno žive dva čovjeka – pjesnik i zanatlija. Pjesnik mora da se rodi, zanatlija se može postati.

Sezan postade ogromno drvo iz koga se razgranaše skoro svi savremeni slikarski pravci. Kada sam pronašla ovu rečenicu u esejima o Pol Sezanu onaj prekid u pisanju teksta je dobio potpuni smisao, jer me ovo uputilo na to - da sam sve vrijeme slikala drvo za Sezana.

Uz veliko unutrašnje ispunjenje ovim pristupom pisanja teksta za časopis Prostor dalje shvatam da intiutivnim - sinhronizovanim prekidima u pisanju i drugačijem nastavljanju stvaram nove prostore u kojim nema kraja stvaralačkog procesa, jer prostor je neograničen… 

 LOGO WHITE

Časopis za Arhitekturu, građevinarstvo, enterijer. dizajn i ličnosti.

Kontakt


Tel: +382 (0) 20 653 271

Tel: +382 (0) 69 429 375

Tel: +382 (0) 67 210 904

E-mail: casopisprostor@gmail.com

Podgorica

 

Časopis Prostor u inboxu

PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

We do not spam!