Prostor_66

PROSTOR BANNER

Sve se zasniva na povjerenju, sigurnosti i integritetu

Intervju: Ana Radonjić, Izvršna direktorica Entext-a /

Povodom tridesetogodišnjeg jubileja firme Entext, o uspjesima, brojnim izazovima današnjice, saradnji sa timom i klijentima, kao i planovima za budućnost, razgovarali smo  sa izvršnom direktoricom Entext-a, Anom Radonjić.

P: Ove godine je 30 godina kompanije. Već dugo ste jedna od vodećih kompanija kada je opremanje u pitanju. Kako bi ukratko rezimirali taj značajan period rada kompanije?

AR: Ako želite da ste stalno u dobroj formi, znate da je ključno da je održavate. To se postiže kontinuitetom, istrajnošću i stalnim pomjeranjem sopstvenih granica. Tako je i u poslu.

Naš početak bio je tokom kriznih devedesetih godina, u jednom potpuno drugačijem ambijentu za poslovanje od onog u kojem poslujemo danas. Tokom tog perioda gradili smo tim koji je dobrim dijelom i danas u kompaniji, a sa kojim smo i tokom narednih godina nastavili rast i postali brend poštovan i poznat klijentima i partnerima u regionu i Evropi.

de47c7f2d4fa6368c058d3b470b0e4f4

Showroom ENTEXT, Radanovići

Svi u kompaniji smo veoma ponosni na ovaj jubilej i danas radimo još više kako bismo uspješno nastavili razvoj.

P: Koliko je vremenom bilo potrebe za promjenama i prilagođavanjem novim asortimanskim i upravljačkim konceptima i trendovima?

AR: Entext danas bismo teško poredili sa kompanijom od prije tri decenije, osim kada je u pitanju energija i pristup poslu. Ključne principe poslovanja, kojima se rukovodimo, ne mijenjamo - povjerenje, sigurnost i integritet, tri su stuba na kojima se sve zasniva. Promjene su neminovne i smatram da smo kao kompanija, imajući upravo ove tri stvari, na njih dobro odgovarali. Često smo i sami pokretači promjena u našoj branši i to nas posebno ispunjava i motiviše.

P: Stalno unaprijeđujete svoj biznis, pratite trendove i novine u opremanju, koliko je bitno biti u toku sa svim tim, obzirom na dnevnoj bazi imamo nove proizvode?

AR: Upravo jedna od stvari koje nas drže među najboljima je praćenje, ali i stvaranje novih trendova. Brojni su noviteti koje je Entext donio na naše tržište i prvi ih primijenio u poslovanju. Proizvodi su tek mali dio. Modernizacija poslovanja, rad sa zaposlenima, edukacija izvođača, sve su to koraci koje morate praviti da biste pratili trendove, ali i da biste klijente uvjerili da treba da vam vjeruju.


Volim svoj posao, stalno učim i držim se dogovora. Ispunjava me što sam, kako u privatnom, tako i u profesionalnom životu okruženi pravim ljudima, koji slobodno misle, imaju dobru energiju i sa kojima njegujem iste vrijednosti.


glavna slika

Smatram dobrom odlukom da partnerstva stvaramo sa dokazanim i provjerenim proizvođačima, ne samo po kvalitetu i dizajnu, nego i po inovatorstvu. Odabrati najbolje partnere i učiti od njih, najbolje je što možete da uradite za svoju kompaniju.

P: Koji su danas drugi izazovi sa kojima se susrećete?

AR: Sačuvati klijente i partnere u doba pandemije. Neizvjesnost koju je donijela epidemija, stavila je sve na probu, ne samo u ekonomskom, već i u poslovno-etičkom smislu. Biti dobar oslonac i podrška klijentu s jedne strane, zadržati dobar rejting kod dobavljača s druge strane, a pri tom održati kompaniju zdravom i stabilnom, veliki je izazov.

P:Entex je podijeljen u više sektora, malo nam približite kako svi oni zajedno funkcionišu?

AR: Uvijek smo u Entextu planirali dugoročno i trudili se da strateški promišljamo poslovanje. Da bi tu strategiju i planiranje na kraju sproveli u našem izazovnom okruženju, svi sektori moraju da se fokusiraju na svoj dio rada, uvijek imajući u vidu širu sliku. Imamo iskusne menadžere koji razumiju važnost ovog pristupa i uspješno ga sprovode.

P: Sarađujete sa velikim brojem arhitekata. Kako bi ocijenili tu saradnju?

AR: Raduje me ovo pitanje. Moram da istaknem da smo, kao kompanija, pomogli da se na izvjestan način podigne svijest o značaju struke u opremanju enterijera. Crna Gora ima sjajnih imena u ovoj oblasti i raduje me da sve više klijenata u naše salone dolazi sa arhitektama i dizajnerima enterijera.

Da bi naši klijenti uvijek dobili najbolje, saradnja između arhitekata i naše kompanije je veoma važna. Mi smo to prepoznali još na samom početku poslovanja i prišli smo toj saradnji na način koji stvara sinergetski efekat, gdje su 1 + 1 uvijek više od 2. Danas imamo puno sjajnih saradnika među crnogorskim arhitektama, ali i onim iz našeg regiona.

Takođe, i mi kao firma pružamo šansu mladim, još uvijek neafirmisanim arhitektama i dizajnerima enterijera da kod nas stiču svoja prva iskustva.

190912173549

P: Objekat u Kotoru je nešto novo kad je arhitektura te vrste objekata u Crnoj Gori u pitanju, da li je on ispunio sva vaša očekivanja i očekivanja kupaca?

AR: Salon u Kotoru je za nas Piece of Art u svakom smislu te riječi i ne samo za nas, već i za stručnu javnost. Do sada je 3 puta nagrađivan za arhitekturu. Salon, kako spolja, tako i iznutra, na najbolji način simbolizuje našu viziju, kreativnost, originalnost i težnju ka savršenome. Dio je naše strategije razvoja i omogućava nam stalno prisustvo na našem primorju. Vidjeli smo da na primorju ima prostora za čvršći razvoj saradnje sa investitorima i klijentima, i da bismo pokazali maksimalnu posvećenost smatrali smo da je potrebno da budemo i fizički prisutni. Reakcije klijenata, ali i drugih posjetilaca nam potvrđuju da smo pogodili u metu.

P: Entext je velika firma sa velikim brojem zaposlenih, kako dolazite do adekvatnog i profesionalnog kadra i koliko je bitno ulaganje u njihovu obuku?

AR: Naši zaposleni su najveća snaga i velika potpora i podrška za sve poduhvate. Zaista smo posebno ponosni što imamo veliki broj onih koji su dugi niz godina dio naše porodice.

4

Naći odgovarajući kadar je problem sa koji se susrijeće većina firmi u Crnoj Gori i regionu. S toga, kao kompanija, neprestano radimo na tome da budemo dobar, siguran i pouzdan poslodavac, da zadržimo dobar postojeći kadar, ali i da edukujemo nove, mlade ljude. Iznjedriti uspješnog pojedinca u kompaniji, koji će podržati postojeći tim, naš je prioritet.

P: Koji su to proizvodi koje biste posebno izdvojili iz vaše ponude?

AR: Danas su proizvodi svima uglavnom lako dostupni. Smatram sa su profesionalci koji čine naš tim ono što našu kompaniju i našu ponudu izdvaja od konkurencije. Nas prioritet je dobro informisati kupca, edukovati ga i pomoći mu da u mnoštvu proizvoda koji se nude, napravi najbolji izbor za sebe. Takođe, nešto što danas pravi razliku je dobra logistička podrška. Pomognite klijentu u odabiru, uštedite mu vrijeme i imaćete njegovu naklonjenost.

190912173012

P: Poznato je da nije lako biti žena u biznisu, šta je tajna Vašeg uspjeha?

AR: Volim svoj posao, stalno učim i držim se dogovora. Ispunjava me što sam, kako u privatnom, tako i u profesionalnom životu okruženi pravim ljudima, koji slobodno misle, imaju dobru energiju i sa kojima njegujem iste vrijednosti.

P: Koje sa sobom izazove nosi pozicija izvršne direktorice Entexta?

AR: Za mene je izazov biti dobar primjer kolegama, uticati umjesto instruisati, pomagati svojim bliskim saradnicima da ostvare svoj puni potencijal i biti im podrška kada im je to potrebno. Nadam se da u tome uspijevam.

Moram pomenuti da je ove godine i moj jubilej u kompaniji - navršavam punih 20 godina rada. Izazovi su bili brojni i upravo su oni ovu saradnju držali dinamičnom, zanimljivom i iznova drugačijom.


Salon u Kotoru je za nas Piece of Art u svakom smislu te riječi i ne samo za nas, već i za stručnu javnost. Do sada je 3 puta nagrađivan za arhitekturu. Salon, kako spolja, tako i iznutra, na najbolji način simbolizuje našu viziju, kreativnost, originalnost i težnju ka savršenome.


190912173158

P: Planovi za budućnost kompanije?

AR: Nastavljamo da predano radimo. U proteklim godinama, shodno zahtjevima tržišta i prilikama koje su se pred nama otvarale, sa partnerima smo osnovali kompanije Hidrocom, Entext Invest, Entext inženjering i Ventura Partners, koje sada samostalno i veoma uspješno realizuju svoje projekte. Osnovana je i firma ENTEXT u Beogradu, koju tek treba razvijati i tome ćemo se posvetiti u narednom periodu. Nedavno smo započeli gradnju novog salona u Podgorici, a do kraja godine planiramo otvaranje franšizne radnje KARE, za prodaju namještaja, rasvjete i dekoracija za enterijere.

RADANOVICI

Kompanija se trenutno nalazi u fazi sukcesije na sledeću generaciju, pa je napraviti balans između iskusne i tek stasale generacije, iskoristiti najbolje od obije i zadržati neupitno dobru reputaciju, naš sledeći izazov.

 LOGO WHITE

Časopis za Arhitekturu, građevinarstvo, enterijer. dizajn i ličnosti.

Kontakt


Tel: +382 (0) 20 653 271

Tel: +382 (0) 69 429 375

Tel: +382 (0) 67 210 904

E-mail: casopisprostor@gmail.com

Podgorica

 

Časopis Prostor u inboxu

PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

We do not spam!