Prostor_66

PROSTOR BANNER

Projektovanje doma / INGINVEST

Posebni problemi projektovanja porodičnih kuća, ujedno su posebni izazov i užitak. U arhitektonskoj struci i praksi nailazimo na različite, rogobatne termine kao što su objekti individualnog stanovanja, porodično stambene zgrade, individualno stambeni objekti i slično. Ipak, svi oni bi trebali predstavljati jedan isti smisao - dom (kuća). Kuća je prvi arhetip koji arhitekta profesionalno izučava u svojoj praksi, a od kojeg se nikad ne odvaja. Kroz lični porodični ambijent ima formirano iskustvo dirketnog korisnika. Ali, izučavajući složenu i široku teoriju rezidencijalne arhitekture, upoznajući različite stilove života i potrebe korisnika, arhitekta konstantno oblikuje svoje parametre za projektovanje kuća.

Hacijenda DG Camera004

U timu inženjera firme ING Invest, porodične kuće su par excellence projekat za svakog arhitektu. To su projekti slobode, bez granica, bez rigidnih pravila ali uz jasne smjernice onog što je ustaljeno pravilo, želja i potreba korisnika to jest, investitora. Tipologija ovakvih objekata je beskonačna, sa podjelama po spratnosti, površini, arhitektonici, funkciji, klimatskoj zoni, mikrolokaciji i mnogim drugim kriterijumima. Arhitekte Ing Investa svakoj kući i svakom investitoru prilaze na donekle sličan ali i različit način, pozivajući i korisnika da razmišlja o ambijentu lokacije na kojoj se kuća planira. Kakva je urbana struktura neposrednog okruženja, kakva je orijentacija objekta, sa koje strane je direktan upad sunčevih zraka, sa kojih strana je objekat zaklonjen, gdje su dominantni vjetrovi, gdje su najbolje vizure, kako se pristupa kolski, kako se pristupa pješački?

yretuyt

Ovo su praktična pitanja upoznavanja arhitekata iz Ing Investa sa svojim klijentima. U velikom broju kuća koje je tim Ing Investa projektovao, izdvajamo samo neke od njih. U ravničarskom, centralnom dijelu Crne Gore prikazujemo dvije prizemne kuće dominantno razvijene po horizontali. Obije kuće su jednostavnih gabarita, sa jasnim konturama i obložene prirodnim materijalima. Jedna od kuća iz centralnog dijela je kuća iz dva nivoa (prizemlje i sprat). To je takođe jasna funkcionalna podjela na dnevnu i noćnu zonu po vertikali, a kako je zahtijevala površina i ostale karakteristike lokacije.

U planinskom dijelu projektovan je značajan broj vikendica. Tako je jedna od protagonističkih projekata firme Ing Invest vikendica na Žabljaku, koja je široj javnosti poznata i po brojnim TV emisijama, filmovima i serijama koji su snimani u ovoj kući. Projektovana je i zanimljiva vikendica u planinskom dijelu Glavnog grada.

09

Studio se nerijetko bavi i enterijerom kuća, a za njih je zaokružen posao kada se radi enterijer objekta koji su oni i projektovali. Iz komunikacije sa klijentom i svakodnevnog kontakta, arhitekta pomalo i psihološki, izvuče sve potrebe svog klijenta, želje i mogućnosti i shodno tome formira njegov dom u kojem klijent planira da provede ostatak života ili njegov veći dio.

 LOGO WHITE

Časopis za Arhitekturu, građevinarstvo, enterijer. dizajn i ličnosti.

Kontakt


Tel: +382 (0) 20 653 271

Tel: +382 (0) 69 429 375

Tel: +382 (0) 67 210 904

E-mail: casopisprostor@gmail.com

Podgorica

 

Časopis Prostor u inboxu

PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

We do not spam!