Prostor_66

PROSTOR BANNER

B&B Italia

B&B Italia / artefacto design center /

Od svog osnivanja 1966.godine, B&B Italia je lider u oblasti dizajna i proizvodnje namještaja, za šta dobija i međunarodno priznanje.

Sjedište kompanije nalazi se sjeverno od Milana, u prestižnoj zgradi koju su projektovali Renzo Piano i Rachard Rogers.

Uspješnost kompanije ogleda se u njenoj sposobnosti da predstavlja savremenu kulturu i da istovremeno odgovori na potrebe društva koje se svakodnevno mijenjaju. Rezultat ovakvog rada jesu moderni i bezvremenski komadi namještaja.

Kompanija sarađuje sa međunarodnim dizajnerima, koji ostavljaju prepoznatljiv trag na svakom proizvodu. Svaki proizvod je jedinstven i predstavlja spoj kreativnosti i funkcije.

BB ITALIA 4

Svi proizvodi su rezultat temeljnog istraživanja, kojem ova grupa pridaje jako veliki značaj.

Ovakav odnos prema proizvodnji i dizajnu krunisan je sa četri Zlatna kompasa, jednom od najprestižnijih italijanskih nagrada u oblasti dizajna. Godine 1984. nagrada je dodijeljena garderoberu Sisamo (Studio Kairos). Garderober je predstavljao jako gabaritan predmet koji je trebalo integrisati. Novi dizajn zadovoljavao je funkciju, dok je njegova integracija doprinijela racionalizaciji prostora. Suština Sisamo modela je da garderober nakon upotrebe postaje nevidljiv, postajući sastavni dio zida. Poseban element ovog garderobera je patentirani mehanizam za otvaranje i zatvaranje vrata. Ovaj mehanizam omogućavao je da se vrata izvuku prema napolje i pomaknu u stranu. Kasnije su ovi mehanizmi korišćeni i kod dnevnih sistema. Garderober postaje kompaktni element koji ispunjava prostor od poda do plafona. Ovaj model dodatno doprinosi prostoru ukoliko se kao završne obrade koriste materijali poput stakla, ogledala ili čak lakirana boja visokog sjaja, čije refleksije dodatno obogaćuju prostor i vizuelno ga čine većim.

Sljedeći komad koji je zaslužio Zlatni kompas bila je sofa Le Bambole koju je dizajnirao Mario Bellini 1972. godine, sa svojih 35. godina.

atoll 06 b

Polazna tačka u dizajnu je bila torba za kupovinu koja svoj oblik dobija tek kada je položena na pod. Nakon dužeg istraživanja početna ideja poprimila je sve više oblik jastuka.

Le Bambole ja nastao između 1970. i 1972. godine. Ovaj model je predstavljao ikonu 70-ih, nakon čega su i osvojili ovu prestižnu nagradu 1979.godine.

Struktura Le Bambole jesu jastuci, prirodnog i „slobodnog oblika“, međutim, unutar njih postoji kostur koji čine vertikalne ivice.

Bellini za ovaj model kaže da nije samo prekriven tkaninom, već je izgrađen od tkanine. Le Bambole je model koji je uvijek aktuelan zbog odsustva nosive konstrukcije, ekstremne prirodnosti i udobnosti.

Osnivač kompanije, Piero Busnelli, je bio poznat po svojoj sposobnosti da razmišlja široko i predviđa trendove. Za kampanju Le Bambole angažovao je kontroverznog italijanskog fotografa Oliviera Toscani-ja. Marketing Le Bambole je pratila vrlo provokativna kampanja čiji je glavni akter, uz Le Bambolu, bila manekenka Donna Jordan, koja je slikana u toplesu u slobodnim pozama koje su reklamirale spontanu i transgresivnu sofu.

Iste godine su plakati na Salonu namještaja bili cenzurisani, međutim, kampanja je stekla još veću popularnost i sve je to imalo nevjerovatno pozitivan efekat na promociju i prodaju.

Mario Bellini je 2007. godine redizajnirao Le Bambolu. Sofa je dodatno pojednostavljena sa dodatnom mogućnošću skidanja platna sa strukture.

Piero Busnelli je dokazao da nije samo dizajner dovoljan da stvori ikonu.

Kompanija je 1987. godina dobila, treći po redu, Zlatni kompas zahvaljujući revolucionarnom dizajnu Sity sofe. Sofa je zamišljena kao cjelina kombinovanih modula koji čine jedinstvenu i skladnu strukturu. Model je u svom asortimanu sadržao preko dvadeset komada koji su se mogli sastaviti na zahtjev. Svi elementi su dio modularne igre i jako su fleksibilni u odnosu na različite prostore i funkcije.

Sity sofa nastaje 80-ih godina koje karakterišu velike socijalne, ekonomske i privredne promjene u svijetu. Mijenja se i način života, samim tim i način na koji uređujemo prostor u kojem živimo. Dnevna soba više nije bezlično i hladno mjesto. Sity model se harmonično integriše u prostor, prostran je i udoban. Sofa mijenja svoju suštinu.

01 BB Italia Charles Mart

Četrvrta nagrada je bila i najznačajnija jer je bila prva kompanija kojoj je dodijeljen Zlatni kompas. B&B Italia uspješno odgovara na savremene trendove uporedo razvijajući sve segmente proizvodnje: dizajn, istraživanje, kreativnost i tehnologiju. Kompanija čak 3% godišnje zarade reinvestira u sektor istraživanja i razvoja.

Broj dizajniranih komada, uključujući i prototipe, prelazi jednu hiljadu. Većina komada se i dalje proizvodi, poput već pomenute, Le Bambole. Među njima je takođe i sofa Camaleonda, koja je stara preko 50 godina i nedavno je redizajnirana. Dizajnirao je Mario Bellini, početkom 70-ih godina.

Sofa stvara mikro-arhitektonski pejzaž svojim elementima koji mogu biti različito podesivi u zavisnosti od konfiguracije tijela ili potreba korisnika. Dizajn sofe nas pokreće i podstiče društvena okupljanja, što ne znači da se sofa ne može smjestiti i u manjim prostorijama, zahvaljujući njenoj modularnosti.

74 poltrone 5331 b 6

Bellini je želio da oslobodi korisnike prostora ustaljenih pravila u opremanju enterijera. Sofa osim što je modularna, vrlo je pogodna za modifikacije. Modifikovanje elemenata bilo je moguće zahvaljujući inovativnim kablovima i kukama koji su njen sastavni dio.

Redizajnirani model je ekološki orijentisan. Istraživački tim u koji kompanija jako puno ulaže, bio je saglasan da dizajn ne treba mijenjati već ga samo poboljšati. Unutrašnju strukturu sada čini složena cjelina recikliranih materijala, koji se mogu odvojiti od sjedenja, u trenutku kada im prođe vijek trajanja.

Ekskluzivni zastupnik i distributer za Crnu Goru je ARTEFACTO+Design Center d.o.o.

 LOGO WHITE

Časopis za Arhitekturu, građevinarstvo, enterijer. dizajn i ličnosti.

Kontakt


Tel: +382 (0) 20 653 271

Tel: +382 (0) 69 429 375

Tel: +382 (0) 67 210 904

E-mail: casopisprostor@gmail.com

Podgorica

 

Časopis Prostor u inboxu

PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

We do not spam!