156CM Slicica naslovne pored logoa

banner SS1

Low Carbon Building/Promat i Siniat

Siniat i Promat u izgradnji najvišeg tornja od drvene i betonske konstrukcije u Francuskoj.

Pilot-projekt „Low Carbon Building“ („Objekti sa niskom emisijom ugljen dioksida“) pokrenut 2016.godine na projektu Tour Hyperion je najviši drveni građevinski objekat u Francuskoj.  Godine 2016. Eiffage Immobilier dobio je ugovor o izgradnji prvog u svijetu kompozitnog armirano betonskog i drvenog tornja od 17 spratova u Bordeaux-u, površine 17.000 m², uključujući  i 5.000 m² drvenih međuspratnih konstrukcija. Projekat francuskog arhitekte Jean-Paul Viguier-a ima 82 stambene jedinice, biće izgrađen oko armirano-betonskog jezgra sa drvenim podnim konstrukcijama. Ramovska zidna podkonstrukcija se takođe sastoji od lokalno proizvedenih drvenih nosača.

Ovo je dio projekta urbane obnove koju provodi EPA Bordeaux Euratlantique, u četvrti Saint-Jean Belcier. Dizajniran od strane Jean-Paul Viguier & Associés, projekt razvija Eiffage Immobilier Sud-Ouest, uz pomoć Woodeuma. Projekat je vrijedan €51 milliona.


Drvo je kao biomasa i obnovljivi materijal, istovremeno i filter za ugljen dioksid, emituje 25% manje CO2 nego beton.


 

Zahvaljujući neposrednoj saradnji tehničkih timova Siniat-a i Promat-a, na ovom objektu su u potpunosti primijenjene obloge od ETEX gips kartonskih ploča kao i sistemi pasivne zaštite od požara.

1281150 10163173651jpg

Etex proizvodi koji se ugrađuju na objektu:

-   SINIAT PREGYWAB Sanitized BA18: 1.800 m²

-   SINIAT PREGYPLAC BA18 i PREGYDRO BA18 standard: 5.000 m²

-   SINIAT PREGYPLAC BA13 standard: 22.000 m²

-   SINIAT PREGYTWIN 25 i PREGYDRO 25 standard: 4.500 m²

-   PROMAT PROMASPRAY P300: 50 tona

Kada bude dovršen krajem 2020.godine, imaće visinu preko 50m.

Uvod u pozitivnu praksu izgradnje objekata sa niskom emisijom ugljen dioksida

Toranj Hyperion koji je trenutno u izgradnji, nalazi se u Bordeaux-u i ime je dobio po jednom od najviših stabala na svijetu. Kao glavni izvođač kompanija Eiffage Construction, koristi drvenu konstrukciju od lokalne drvene građe, iz regionalnih šuma i obrađenu u lokalnoj drvnoj industriji. Drvo je kao biomasa i obnovljivi materijal, istovremeno i filter za ugljen dioksid, emituje 25% manje CO2 nego beton.

appartement neuf bordeaux hyperion slider1

Toranj Hyperion će imati ekvivalent od 1000 tona CO2, što je ekvivalentno kapacitetu jednog kvadratnog kilometra šume. Drugim riječima, zgrada nadoknađuje emisiju CO2 jednaku kao 5 miliona pređenih kilometara automobila ili prosječnu ukupnu emisiju od 115 evropskih građana godišnje! 

Konstruktivni model

Izgradnja tornja Hyperion predstavlja novi model u izgradnji objekata sa niskom emisijom ugljen dioksida. 

Ovaj projekat sastojat će se od:

-   dva tornja od 7 000 m² u R+17 i dodatne zgrade sa 7 spratova,

-   Poslovni objekat R+8 od 5.000 m² sa malim tržnim centrom u prizemlju,

-   Podzemne garaže sa 151 parking mjesta

Pravi tehnički i logistički izazov s kojim su se suočili građevinski timovi kompanije Eiffage, omogućen je posebnim BIM dizajnom sa više od 1.500 komada drvene konstrukcije ugrađenih na gradilištu u roku od 5 mjeseci.

Toranj ima betonsko jezgro koje sadrži liftovsko i stepenišno okno koje okružuje konstrukcija od drvenih nosača. Podovi i zidovi su izrađeni od poprečno laminiranih drvenih nosača (CLT) koji pružaju veću čvrstoću od tradicionalnog drveta.

hyperion jean paul viguier dezeen 936 03


Izgradnja tornja Hyperion predstavlja novi model u izgradnji objekata sa niskom emisijom ugljen dioksida. 


Drvena konstrukcija se izrađuje u regionalnim radionicama kako bi se omogućila brza i jednostavna montaža na gradilištu. Drvena zidna konstrukcija omogućava laku promjenu životnog prostora u budućnosti, lako se uklanja i premješta, kako bi korisnicima obezbijedila brze  promjene u skladu sa novim potrebama.

Balkoni su ispunjeni biljkama, kao i zajednički vrt, koji su arhitekti nazvali “urbana džungla”. Pet ili šest stanova na svakom spratu a veći stanovi su postavljeni u uglovima kako bi imali koristi od dvostruke orijentacije. Šest dupleks stanova bit će postavljeno na najvišim spratovima. 

Male terase prema dupleksu mogu se pretvoriti u viseće vrtove po nahođenju stanovnika.

Arhitekti su 21. stoljeće označili kao “drvno doba”, a CLT je omogućio izgradnju većih i viših zgrada. ETEX je ponosan što je učestvovao u izgradnji Hypérion-ovog kompozitnog tornja od drveta i betona u Bordeaux-u, prvog takve vrste u Francuskoj.

Etex Building Performance d.o.o. | 

Vojvode Putnika 79

Sremska Kamenica | 21208 | Serbia | 

www.promat-see.com | www.siniat.rs

 LOGO WHITE

Časopis za Arhitekturu, građevinarstvo, enterijer. dizajn i ličnosti.

Kontakt


Tel: +382 (0) 20 665 155

Tel: +382 (0) 69 429 375

Tel: +382 (0) 67 210 904

E-mail: casopisprostor@gmail.com

Podgorica

 

Časopis Prostor u inboxu

PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

We do not spam!