Prostor_66

PROSTOR BANNER

Vrtići

Volimo vrtiće. Edukacija treba da započne zabavno, a to znači i pohađanje vrtića sa širom otvorenim prostorima jarke boje namijenjenim za zabavu i učenje. Teško da možemo zamisliti inspirativniji zadatak arhitekta od dizajniranja vrtića. Boje, mašta, zabava: sve bi se to trebalo odigrati u takvoj zgradi. I u stvari, mnogi dizajneri su bili inspirisani da rade sjajan posao prilikom dizajniranja učionica u vrtićima. U ovom broju predstavljamo vam vedre i tople, otvorene i šarene vrtiće, koji su nam privukli pažnju kreativnim dizajnom iznutra i spolja.

SkyPlay: North Perth School of Learning / Tom Godden Architects & Matthew

Igra i učenje i na nebu i na zemlji 

Tom Godden Architects i Matthew Crawford Architects dovršili su visoko postavljeni centar za brigu o djeci u Perthu, Australiji, koji se razlikuje od ostalih objekata fokusirajući se na sofisticirani, dobro osmišljeni dizajn. Dok su u ostalim primjerima ove tipologije zidovi obično obojeni svijetlim bojama, krovna škola ranog učenja na sjevernoj strani nalazi se u obliku betona i ploča od šperploče, koji djeluju kao pozadina živosti koja ispunjava prostor - nasmijana djeca, šarene igračke i razigrani namještaj.

cnb

Tom Godden Architects i Matthew Crawford Architects željeli su dizajnirati sofisticiranu zgradu za djecu, za razliku od drugih s kojima su se toliko često susretali. Projektovali su građevinski objekat u kojem je ključni fokus bio uskladiti dizajn s progresivnim filozofijama opštinskih škola Reggio Emilia, Rudolfa Steinera, Marije Montessori i Međunarodne diplomirane akademije, na čijim principima se organizuje nastava pri čemu se fizičko okruženje smatra jednako velikim sredstvom za učenje kao i kurikulum. Kompaktno prigradsko mjesto zahtijevalo je drugačiji pristup dizajnu škola u poređenju sa drugim centrima.


Koncept
Skyplay koncept govori o dinamičnim vertikalnim prostorima i interakciji na spratovima, pružajući djeci priliku da se igraju i na ‘nebu’ i na zemlji.


Spolja, dizajn zgrade je varljivo jednostavan trouglasti oblik koji se nalazi uz postojeću policijsku stanicu iz 1907. godine koja je navedena u baštini. Tom Godden Architects i Matthew Crawford Architects pažljivo su stvorili savremeni dizajn poštujući istorijsku stanicu. Preuređenjem policijske stanice iz kulturnog nasljeđa iz 1907. godine i dodavanjem 3 sprata s parkiralištem u podrumu za pružanje centra za rano učenje za 114 djece postavlja referentnu vrijednost za brigu o djeci.

fhgf

Unutrašnji prostori su u neposrednoj blizini igrališta na otvorenom, što omogućuje neometan nadzor djece. Trajno zaštićeni spoljašnji prostori omogućavaju djeci ugodnu igru tokom cijele godine. ‘Studio’ dvostruke visine nalazi se u srcu zgrade i djeluje kao dom za nastupe i okupljanja u središtu. Korišćenje velikih staklenih prozora i unutrašnjih mezarina podstiče djecu na vertikalnu interakciju s drugim uzrastima na različitim nivoima.


Unutrašnjost
Unutrašnji prostori su u neposrednoj blizini igrališta na otvorenom, što omogućuje neometan nadzor djece. Trajno zaštićeni spoljašnji prostori omogućavaju djeci ugodnu igru tokom cijele godine. ‘Studio’ dvostruke visine nalazi se u srcu zgrade i djeluje kao dom za nastupe i okupljanja u središtu. Korišćenje velikih staklenih prozora i unutrašnjih mezarina podstiče djecu na vertikalnu interakciju s drugim uzrastima na različitim nivoima


dsad

Tipični svijetlo obojeni zidovi zamjenjuju se prirodnom, sirovom materijalnošću koja je tvrda, smirujuća i organska. Ploče od betona, čelika i šperploče koje nijesu u obliku djeluju poput prigušene pozadine za živahnost koja ispunjava prostor - nasmijana djeca, šarene igračke, umjetnička djela i razigrani namještaj.

Veza s prirodom istaknuta je u dizajnu s nekoliko stabala osjetljivo ugrađenih u zgradu i spoljašnjim igralištima koja su neposredno uz unutrašnje prostore, što djeci smanjuje putovanje i omogućuje osobama da ih neometano nadgledaju. Trajni tajni vanjski prostori omogućuju djeci da se udobno igraju tokom cijele godine.


Svjetlost
Svaka učionica i prostor za aktivnosti postigli su prelijepi sporazum sa suncem. Veliki prozori i krovni prozori omogućavaju da se koristi svaki trenutak dnevne svjetlosti. Učionice u toku dana mogu se napuniti svjetlom bez uključivanja svjetla.


fhjfj

Skyplay koncept govori o dinamičnim vertikalnim prostorima i interakciji na spratovima, pružajući djeci priliku da se igraju i na ‘nebu’ i na zemlji.

Crawford Arhitekte:

Matthew Crawford Architects, Tom Godden Architects

površina: 1550.0 m²

godina izgradnje: 2018

foto: Peter Bennetts


2b

TTC Elite Saigon Kindergarten / KIENTRUC O

Razigrane boje na svakom ćošku

foto: Quang Tran

Dječji vrtić TTC Elite Saigon u Ho Ši Minu, gad Kientruc O, ima razigranu fasadu ukrašenu šarenim uzorcima i nepravilno oblikovanim otvorima. Kientruc O osmislio je vrtić kao punu igraonicu za djecu s jarko obojenom fasadom i karakterističnim otvorima. Jednostavno je zamišljen u čistom geometrijskom obliku kako bi izazvao osjećaj radoznalosti kod djece, jer oni s njim svakodnevno komuniciraju”, rekao je arhitektonski studio. Čitava zgrada pokriva površinu od 1.940 kvadratnih metara, a završena je u 2018. godini. Zgrada se može prepoznati izdaleka zbog neobičnog izgleda.

Petospratnica se nalazi u blizini gradske željezničke stanice. Novi vrtići pretvoreni su iz postojećeg fonda u obnovljenu zgradu „igraonice“. Arhitekti su zgradu zamislili kao čisti geometrijski oblik kako bi izazvali dječju radoznalost dok svakodnevno komuniciraju s njom.

2c

Sastoji se od 5 nivoa, prva 3 sprata zgrade rezervirana su za učionice i unutrašnja igrališta. Stepenice se kriju kroz središte vrtića koja povezuje široke, više nivoe zatvorenih igrališta koji prolaze kroz prednji dio zgrade. Gornji spratovi namijenjeni su organizaciji događanja, odjeći osoblja i prostorijama za školsku administraciju. Kao dječja kuća „igre“, arhitektura vrtića razigrano je izrazila svoj karakter kroz odnos između pojednostavljenog oblika i prečnika kompozicije visine i širine prozora. Raspored prozora izgleda nasumičan, ali je sistemski izračunat kako bi se osiguralo da svaka učionica iza sebe dobije odgovarajuću prirodnu dnevnu svjetlost i ventilaciju kada se koristi.


Geometrija zgrade
Vrtić TTC Elite Saigon ima bijelu fasadu sa tačkastim bojama koje se lijepo uklapaju sa raznobojnim geometrijski oblikovanim prozorima. Prozori su takvi da podstiču emociju, maštu i znatiželju, uspostavljajući direktan odnos između djece koja se igraju iznutra i živog, stalno mijenjanog spoljašnjeg okruženja.


Vrtić TTC Elite Saigon ima bijelu fasadu sa tačkastim bojama koje se lijepo uklapaju sa raznobojnim geometrijski oblikovanim prozorima. Prozori su takvi da podstičući emociju, maštu i znatiželju, uspostavljajući direktan odnos između djece koja se igraju iznutra i živog, stalno mijenjanog spoljašnjeg okruženja. Kroz otvore svjetlo prolazi duž obojenog prozora, naglašavajući i ispirajući unutrašnji prostor obojenom bojom, recitirajući očaranu i bajkovitu atmosferu. Šarene teme se takođe koriste u unutrašnjosti vrtića. Djeca mogu uživati u živopisnoj atmosferi ne samo spolja, već i iznutra. U unutrašnjosti, svaki sprat predstavlja izbor prozora različitog oblika.

ttc elite saigon kindergarten kientruc o photography quang tran dezeen 2364 col 25

U holističkom pogledu, arhitektura nalikuje kubističkom obliku sličnom susjednim stambenim blokovima. Ipak, osjetljiv na okolni kontekst i njegove istorijske osobine, uvođenje vrtića u mrežu donijelo je svjež, atraktivan i živahan dah u prostor.


Prirodna svjetlost
“Raspored prozora djeluje nasumično, ali je sistematski izračunat da bi se osiguralo da svaka učionica dobije odgovarajuću prirodnu dnevnu svjetlost i ventilaciju kada se koristi. Prošireni prozor i dalje pomaže da se spriječi da direktna sunčeva svjetlost uđe u unutrašnjost prostora.”


Zastakljeni ulaz dječjeg vrtića i prozori neposredno iznad njega uokvireni su kliznim lukom koji definiše prednju stranu fasade.

2a

Kientruc O je pažljivo izračunao položaje prozora tako da oni izgledaju nasumično ili ćudljivo, ali ipak osigurao da svaka soba dobije dovoljno dnevnog svjetla. Duboki pragovi pretvaraju prozore na mjesta za čitanje, igranje ili izvođenje, istovremeno sprječavajući pregrijavanje prostorija. Iako se izgled prozora čini nasumičnim, sistematski se izračunava da bi se omogućilo adekvatno prirodno dnevno svjetlo i ventilacija kada se koriste. Nekoliko prozora dolazi s proširenim prozorima. Prozorska daska pomoći će u sprečavanju direktne sunčeve svjetlosti da prodre u unutrašnjost prostora. Sa tako živopisnim dizajnom, nije ni čudo što vrtić TTC Elite Saigon ima ogroman potencijal da bude uzbudljivo okruženje za učenje za djecu. To će pobuditi dječiju radoznalost i uzbuđenje, motivišući ih da prihvate proces učenja u radosnom raspoloženju.

Kao dječja kuća za igru, arhitektura vrtića je razigrano izrazila svoj karakter kroz odnos između pojednostavljenog oblika i odnosa kompozicije visine i širine prozora.


 DSC1216 Pano

Sanmen Dafu Kindergarden / Think Logic Design

Sporazum sa suncem

Za razliku od zgrada druge prirode, objektima u kojima borave djeca potrebne su snažne prostorne senzacije ili jaki kontrasti da bi postigli stimulativno senzorno iskustvo. Primarni princip projektovanja zgrada vrtića je sigurnost, ne samo fizička sigurnost objekta, već i djece. Psihološki nivo iskustva zaštićenog prostora, Pod uslovima koje dozvoljava mjesto projekta, korišćen je prostor hiperboličkog oblika da bi se stvorila glatka i nježna zgrada. Iz ulaznog prostora djeci je dozvoljeno da uđu u zamotan mekani prostor.

Projekat se nalazi u Sanmenu, okrug Binhai, istočno od Taizhoua, okružen planinama u blizini mora. Kao i zgrade u kampusu u mnogim gradovima trećeg nivoa, prateći objekti podređeni su drugim funkcionalnim zgradama i zaostaju za urbanim razvojem.

Promjena ove situacije kroz dizajn prvo je pitanje o kojem dizajneri razmišljaju. Gledano iz vazduha Sanmena, grad je smješten duž vodovodnog sistema, a zgrade su uredno poređane pored puta. Struktura zgrade odražava brzi razvoj grada.

 DSC1466 HDR Pano

Na početku dizajniranja projekta, tim dizajnera vjerovao je da bi vrtić trebalo da bude prva umjetnička sala za djecu. Stoga je prvi korak u dizajnu bilo razbiti uobičajeni raspored tradicionalnih vrtića, integrisati regionalnu kulturu i iskočiti iz redovne urbane teksture kako bi postao završni dodir regiona.


Svjetlost
Svaka učionica i prostor za aktivnosti postigli su prelijepi sporazum sa suncem. Veliki prozori i krovni prozori omogućavaju da se koristi svaki trenutak dnevne svjetlosti. Učionice u toku dana mogu se napuniti svjetlom bez uključivanja svjetla.


Nakon dubljeg istraživanja, dizajn uključuje više karakteristika troje vrata u koncept dizajna. Na kraju je vrtić postao “dvorac sa školjkama” sa oblikom šarke kao nosač, tiho pripovijedajući beskrajnu priču o rastu djece. Duž ulaza je sigurna staza u obliku luka. Dijete slobodno trči svjetlim i glatkim atrijumom i ulazi u „jezgro“ koje obuhvata agregaciju - centralno dvorište u kojem možete pogledati u nebo i disati prirodni vazduh.

Dvorište je povezano sa okolnim hodnikom, koji je polu-otvoreni prostor, gdje su granice između unutrašnjeg i spoljnog prostora sakrivene, a „skriveno“ iza pregradnog zida je učionica za djecu. Dobro su umotani u zagrljaj školjki i uče da rastu u ugodnom okruženju.

32

Genijalan dizajn dvorišta uključuje velika stabla, ostavljajući užurbanom predvorju trenutak prirodnog vremena. Čitav vrtić je dobio snagu života, a prirodno disanje je svuda. Od ulaza, u atrijum i predvorja, posađena su velika stabla. Sa promjenom klime, godišnjih doba i godina, izgled velikog drveta će se promijeniti, ali bez obzira na situaciju, veliko drvo će se roditi na suncu i uspjevati. Upravo je to povjerenje promišljenog tima u djecu.

Čitav drugi sprat zamišljen je kao otvoreno dvorište. Pored toga što djeci omogućava da imaju čitav sprat prostora za aktivnosti, dizajn tim takođe koristi situaciju i proširuje dječije aktivnosti sa drugog sprata na aktivnosti na otvorenom na prvom spratu. Djeca mogu u potpunosti opuštiti svoju prirodu na rampi. Bilo da se radi o trčanju, penjanju ili upotrebi objekata za igru, vjetar i sunčanje.


Dvorište
Genijalan dizajn dvorišta uključuje velika stabla, ostavljajući užurbanom predvorju trenutak prirodnog vremena. Čitav vrtić je dobio snagu života, a prirodno disanje je svuda. Od ulaza, u atrijum i predvorja, posađena su velika stabla. Sa promjenom klime, godišnjih doba i godina, izgled velikog drveta će se promijeniti, ali bez obzira na situaciju, veliko drvo će se roditi na suncu i uspjevati. Upravo je to povjerenje promišljenog tima u djecu.


IMG 3019

Svaka učionica i prostor za aktivnosti postigli su prelijepi sporazum sa suncem. Veliki prozori i krovni prozori omogućavaju da se koristi svaki trenutak dnevne svjetlosti. Učionice u dnevnoj svjetlosti mogu da napune prostorije bez uključivanja svjetla.

Višenamjenska dvorana najviše koristi sunčevu svjetlost i odlaže zavjese i projekcione ekrane. To postaje soba za zabavne aktivnosti za djecu odjednom, sunce je puno i besplatno; zavjese su spuštene da osvjetle projekciju.

Biblioteka mudrosti u parku podijeljena je raznim bojama i višestrukim lukovima kako bi se formirao relativno nezavisan, povezan i vizualno transparentan višedimenzionalni prostor.

3

Sofe, klupe i mala stolica mogu se postaviti po volji, tako da možete sjedjeti i leći kako bi djeca uranjala u čar čitanja. Jedino je najbolji model za obrazovanje djece i razvoj ličnosti djece „najbolji“ dizajn vrtića. Stvaranje dobrog vrtića nije samo poklon za djecu, već i kulturna vizit karta grada.

Architects: Think Logic Design

Area: 10000.0 m²

Year: 2019

Photographs: Qingshan Wu, Weiming Yu

 

priredila: Sandra Vahtel

 

 LOGO WHITE

Časopis za Arhitekturu, građevinarstvo, enterijer. dizajn i ličnosti.

Kontakt


Tel: +382 (0) 20 653 271

Tel: +382 (0) 69 429 375

Tel: +382 (0) 67 210 904

E-mail: casopisprostor@gmail.com

Podgorica

 

Časopis Prostor u inboxu

PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

We do not spam!