156CM Slicica naslovne pored logoa

banner SS1

Elegantan i eklektičan

Marko Markovic, dizajner enterijera/

Eklekticizam se može definisati kao nanošenje slojeva. Ovakav pristup oblikovanju prostora predstavlja miks stilova, tema, boja i materijala iz različitih izvora i perioda. Dizajner Marko Marković nam ovaj put predstavlja jedan takav prostor. Izrada ovakvog enterijera zahtijeva dosta mašte, vremena i razmišljanja, i na neki način podsjeća na sklapanje slagalice a kao finalni rezultat nastaje prostor pun karaktera.

DSC 1802 HDR

Ovaj stan se nalazi u Podgorici, stambenoj zgradi koja je rađena početkom 80-ih godina. Potrebno je bilo od stana površine 110m2 koji je građen karakteristično za taj period, napraviti savremeni ambijent za život.


Najjednostavnije rečeno, enterijerom ovog stana vlada eklektizam. Obilje kontrasta i boja prepliću se na svakom koraku i stvaraju upečatljiv dekor.


DSC 1936 HDR Pano

DSC 2009 HDR

Dizajnerski odgovor na problem predstavlja prije svega tipološku, a nakon toga i estetsku transformaciju. Osnova je “očišćena” od nepotrebnih pregrada sa idejom stvaranja protočnog prostora.


Tokom procesa izrade enterijera pojavio se zid koji je bio idealan za izradu svjetlosnog murala kakve radi MIlena Živković iz Ž-arta. Na toj poziciji se sa muralom u toku dana svjetlost preklapa i stvara poseban ambijent u prostoru. 


S obzirom da je rađena kompletna adaptacija, jako je bitno imati stručnu podršku, jer se adaptacija ne odnosi samo na estetske odrednice enterijera.

DSC 2174

Ovaj zahvat je podrazumijevao prevazilaženje niza koraka, od rušenja nepotrebnih zidova, instalacija slabe i jake struje, termotehničke instalacije (u kompletnom stanu je odrađeno podno grijanje), instalacije ViK….. i na kraju izbor materijala i opreme.


Eklektični enterijeri spajaju nespojivo, a uspiješni kontrasti koje tom prilikom nastaju je ono što im daje vau efekat.


DSC 2188

 

DSC 2212

Tokom čitavog procesa renoviranja, značajnu ulogu je odigrao i sam investitor, tako da smo na kraju ovog, ni malo lakog procesa, dobili željeni rezultat.

Foto: Jovan Radulović

 

 LOGO WHITE

Časopis za Arhitekturu, građevinarstvo, enterijer. dizajn i ličnosti.

Kontakt


Tel: +382 (0) 20 665 155

Tel: +382 (0) 69 429 375

Tel: +382 (0) 67 210 904

E-mail: casopisprostor@gmail.com

Podgorica

 

Časopis Prostor u inboxu

PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

We do not spam!