156CM Slicica naslovne pored logoa

lamex baner

Energetska efikasnost i performanse ventilisanih fasada FUNDERMAX

Ventilisane fasade FUNDERMAX /

Zahvaljujući brojnim prednostima i dubokim tehnološkim inovacijama, ventilisane fasade dobijaju sve veću prepoznatljivost u svijetu savremene arhitekture, dozvoljavajući interpretaciju fasada u modernom i potpuno novom stilu, koja daje savršen odgovor na zahtjevne ciljeve projekta i performansi. Kompanija LAMEX u okviru LAMEX nZEB Solutions, integrisanim načinom projektovanja, razvija sopstvena sistemska rješenja za zelene zgrade gotovo nulte energije (nZEB), koja podrazumijevaju upotrebu ventilisanih fasada kompanije Fundermax.  

A9R360m6z dhcrfq aq8

Fasada je elemenat omotača jake arhitetkonske karakterizacije objekta, elemenat koji predstavlja „prvu vizuelnu vezu” objekta sa njegovim korisnicima.

Zbog sve kompleksnijih i zahtjevnijih tehničkih performansi omotača sa energetske, statičke, akustične i estetske strane te razvoja tehnologije različitih materijala kao odgovor na novonastale zahtjeve, tehnološki razvoj omotača još od kraja prošlog vijeka slijedi tendenciju „odvajanja” omotača i statičkog sklopa objekta.

Iz tog razloga, „upravljanje” energetskim, akustičnim i iluminotehničkim faktorima, postaje daleko izvodljivije implementacijom lakih (izolacioni materijali) i prozirnih (staklo) materijala koji su tokom poslednjih godina doživjeli izuzetan tehnološki razvoj. Upravo iz tog razloga, moderne tendencije se sve više okreću višeslojnim omotačima objekata.

Omotač objekta može biti definisan kao granica preko koje dolazi do temperaturnih razmjena između klimatizovanih ambijenata i spoljne sredine. 

Omotač u zimskom periodu je „viđen” (simuliran statičkom analizom) kao obična „barijera” za prolazak toplote (iz grijanog prostora ka spoljnoj sredini) te su stoga njegova termo-izolaciona svojstva „opisana” isljučivo koeficijentom termičke propusljivosti njegovih elemenata.

U ljetnjem periodu, ovo pitanje se značajno komplikuje, obzirom da statičke analize omotača postaju prilično grube aproksimacije tako da je nemoguće definisati energetske performanse omotača objekta porijeklo koeficijenta termičke propustljivosti.

Uprkos tehnčkim poteškoćama, kvalitetan projekat omotača objekta mora voditi računa kako o zimskim tako i o ljetnjim energetskim performansama, u skladu sa klimatskim uslovima lokacije.

Architekt fredianigasserarchitettura Photocredit F Neumuller

U ljetnjem periodu kvalitet omotača objekta mora biti analiziran u „dinamičkom režimu”, odnosno faktor vrijeme i inercija elementa omotača ne mogu više da budu zanemareni kao što je to bio slučaj u „statičkom režimu”.

Kada je riječ o parametrima za garanciju ljetnjih energetskih perfomansi objekta ili preciznije termičku inerciju omotača, EU zakonodavstvo određuje granične vrijednosti kada je riječ o površinskoj masi (ms), i u slučaju da taj zahtjev nije zadovoljen (ms > 230kg/m2), postoje granične vrijednosti vezane za termičko kašnjenje (S > 8h). Ovaj semplifikovani pristup, ma koliko jednostavan za provjeru i korektan kada je riječ o tradicionalno građenim objektima, je izuzetno limitiran i neadekvatan za vrednovanje ljetnjih perfomansi tehnološki modernih omotača objekta.

Sa fizičke strane posmatrano, željenu termičku inerciju ne moramo postići isključivo masivnim omotačima, već adekvatnim odabirom materijala, sa posebnim akcentom na sledeće parametre:

- Termička inercija elemenata omotača

- Visok termički kapacitet materijala

- Niska termička difuznost materijala

Četiri ključna elementa koji čine dizajn i konstrukciju efikasnog ventiliranog fasadnog sistema su:

  1. Nosivi zid
  2. Sistem fiksiranja
  3. Ventilaciona šupljina
  4. Fasadne ploče

Ventilisana fasada je tip omotača objekta, u kome je završna fasadna obrada „odvojena” od zida za koji je pričvršćena adekvatno projektovanom strukturom. U prostoru između zida i fasadne obrade, pored izolacionog materijala struji vazduh.

csm photo sergio grazia VEA creche paris19 IMP 26 web e61af3dbf6

Prve ventilisane fasade, projektovane su da omoguće “isušivanje vlage” iz zidova, a tek kasnije u svojoj evoluciji su počele da se koriste za postizanje zavidnih energetskih performansi omotača u ljetnjem periodu. Ventilisane fasade spadaju u takozvane “suve tehnologije” jer su pričvršćene za zid mehanički (metalnim ili drvenim nosačima) bez upotrebe maltera ili ljepkova.

Osnovne osobine jedne ventilisane fasade su sledeće:

  1. Vrsta odabrane fasadne obrade;
  2. Debljina ventilacionog sloja.

U vazdušnom prostoru (minimum 2cm) formira se uzlazni fluks vazduha. Ovo kretanje je omogućeno zahvaljujući razlici u temperaturi između vazdušnog prostora i spoljne sredine (efekat dimnjaka).

Ovo konvektivno vazdušno kretanje omogućava:

  1. Kontinuirano „isušivanje” izolacionog materijala
  2. Održavanje temperature u vazdušnom prostoru na nivou spoljne temperature, bez dodatnog „termoopterećenja” za objekat i bez alteracije performansi izolacionog materijala.

Kada je riječ o energetskim performansama (zimskim i ljetnjim) ventilisanih fasada možemo zaključiti:

       a) Koeficijent prolaza toplote ostaje praktično nepromijenjen:

Obzirom da su zid i izolacioni materijal ostali nepromijenjeni, ako su mehanički nosači adekvatno isprojektovani (bez hladnih mostova) koeficijent prolaza toplote po uvođenju ventilisane fasade ostaje nepromijenjen ili se čak poboljšava u zavisnosti od tipa ventilacije. Ventilisane fasade moraju poštovati iste Ulim vrijednosti propisane zakonom;

       b) Ostvaruju se značajne redukcije ljetnjeg termo-opterećenja:

Zahvaljujući “dimnjak efektu” zagrijan vazduh iz ventilacionog sloja “spira” značajne količine toplote smanjujući spoljnu temperaturu fasadne izolacije pospješujući na taj način termičku inerciju zida.

csm Projekt Russland 6 Kopie 04846d02f2

U pogledu toplotne energije, ventilisane fasade mogu smanjiti količinu toplote koju zgrade apsorbuju u vrućim vremenskim uslovima zbog djelimične refleksije sunčevog zračenja prekrivačem i ventilisanim vazdušnim prorezom i primjenom izolacionog materijala, čime se postiže značajno smanjenje troškova klimatizacije. Suprotno tome, zimi, ventilisani zidovi uspjevaju da zadrže toplotu, što rezultira uštedama u pogledu grijanja.

Konačno, ovaj građevinski sistem je zahvaljujući svom “dimnjačkom efektu” postavio efikasnu prirodnu ventilaciju, odatle je i naziv ventilisana fasada, posebno na način da pomaže uklanjanju toplote i vlage i garantuje visok nivo životnog komfora.

To očigledno zavisi od svojstava refleksije, apsorpcije i zvučnog prenosa korišćenih materijala, kao i njihovih dimenzija, debljine, pozicioniranja i ponašanja građevinske konstrukcije.

Rezultat ukupnog energetskog ponašanja minimizira raspršivanje i podstiče toplotnu ravnotežu smanjujući energetske potrebe na minimum.

prostor 62 lamex 3

U stvari, postavljanje neprekidnog izolacionog sloja za pokrivanje zida garantuje smanjenje toplotne disperzije, eliminišući toplotne mostove i prekide izolacionog materijala zbog greda i ugaonih stubova, koji su obično prisutni u tradicionalnim zidovima.

Iako ne postoje definitivne kalkulacije, mnoge kvalifikovane studije predviđaju da će oko 70% novih zgrada imati ventilisane fasade u narednim godinama. Ovaj novi koncept fasade je jasan razvoj zgrada i poboljšanje profitabilnosti, dizajna i produktivnosti.

TEHNIČKA PODRŠKA PROJEKTANTIMA I MONTAŽERIMA VENTILISANIH FASADA 

Kompanija LAMEX sa svojim timom inženjera pruža stalnu tehničku podršku svojim poslovnim saradnicima tokom projektovanja i montaže ventilisanih fasada i krovova. Tehničke detalje montaže Max Compact Exterior panela na aluminijumsku podkonstrukciju, vezom sa nitnom i vezom sistemom lijepljenja, možete preuzeti iz kataloga koji se nalazi na sajtu www.lamex.me 

Showroom : Vlada Ćetkovića 60 Podgorica Tel: 020 26 53 00
                                                                                 069 26 53 00

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

www.lamex.me

 

 

 LOGO WHITE

Časopis za Arhitekturu, građevinarstvo, enterijer. dizajn i ličnosti.

Kontakt


Tel: +382 (0) 20 665 155

Tel: +382 (0) 69 429 375

Tel: +382 (0) 67 210 904

E-mail: casopisprostor@gmail.com

Podgorica

 

Časopis Prostor u inboxu

PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

We do not spam!