156CM Slicica naslovne pored logoa

lamex baner

Krivine i kontrakrivine

Kulturni centar u Kini / Christian de Portzamparc /

Francuski arhitekta Christian de Portzamparc završio je kulturni centar u Suzhou-u, gradu udaljenom oko 100 kilometara sjeverozapadno od Šangaja. Projekat je dio glavnog plana kineskog grada Vujiang uz obalu jezera, koji podrazumijeva niz prepoznatljivih dizajna realizovanih na obalama jezera Tai. Smješteno na mjestu gdje se pješačka osa okruga susreće sa vodom, „Kulturni centar zaliva Suzhou“ nalazi se na istaknutom mjestu i nudi zapanjujući pogled na jezero.

Na obali jezera Tai, Christian de Portzamparc je 2013. otkrio napuštenu ravnicu, istovremeno cijeneći plan budućeg grada. Zbog ubrzanog rasta projekata na ovom prostoru, bilo je jasno da će spajanje pješačke ose i velikog jezera biti izuzetno mjesto, i upravo na ovom mjestu, sa obje strane ose, trebalo je ugraditi kulturni centar.

Program je imao dva dijela: muzičku salu i sale za performanse na jednoj strani ose i muzeje i pedagoška mjesta na drugoj strani. Po dolasku pješačke ose na jezero pojavila bi se dva krila. Christian de Portzamparc je tada odlučio da poveže ova dva krila na krovu kako bi na ovom veoma centralnom mjestu stvorio ogroman otvor za nebo u obliku luka vidljivog izdaleka na pješačkoj osi.

 00008

 00011

To je dugačka traka koja se namotava i prolazi od jednog do drugog krila na krovu, a zatim preko fasadnog zida, formirajući figuru „osam“ koja prelazi osu pješaka na visini od 40 metara kako bi uokvirila vizuelni otvor ka jezeru. Dvije petlje vrpce prekrivaju esplanadu na mjestu gdje se pješačka osa spaja sa jezerom. Ovo centralno mjesto omogućava pristup brojnim kulturnim objektima raširenim u dva krila, sjeverno i južno od ose.


Traka od čelika i aluminijuma vijuga se oko kulturnog centra zaliva Suzhou, koji je francuski arhitekta Christian de Portzamparc dovršio na obali jezera Tai u Kini.
Smješten na esplanadi u okrugu Vujiang u Suzhou, centar je podijeljen na dva različita krila koja sadrže kombinaciju sala za performanse, obrazovnih prostora i galerija. Krila su objedinjena zakrivljenom metalnom konstrukcijom dugom 500 metara, koja se u osmici zamahuje i oko njih i izdaleka razlikuje zgradu.
Krila, povezana u osmicu trakom, predstavljaju dualnost u kretanju, u obliku naizmjeničnog Yin i Yang.


Unutrašnjost sjevernog krila Kulturnog centra zaliva Suzhou sadrži veliko predvorje koje vodi u opersko pozorište sa 1.600 mjesta. Ovo krilo takođe uključuje modularnu salu sa 600 mjesta za performanse, muzički konzervatorijum i bioskop.

 00020

Južno krilo sadrži dva muzeja, od kojih je jedan posvećen istorijskim eksponatima, a drugi gradu. Ovdje se nalaze i obrazovni prostori, omladinski centar i konferencijski centar za javne događaje.

Kulturni centar Suzhou Bai sadrži niz kafića, restorana i maloprodajnih prostora. Mnogi prodajni prostori postavljeni su u prizemlju gdje avenija prolazi između dva krila, namijenjena uvlačenju prolaznika.

Kulturni centar stvara novi pejzaž spajajući vodu, nebo i grad u igri iridiscentnih odsjaja koje daje ova metalna traka, napravljena od čelika i aluminijuma, koja se prostire na preko 500 metara raspona. Sa urbane ose, spoj trake može se percipirati u krivinama i kontrakrivinama. Njegove linije se uzdižu, sklanjaju se, uokviruju nebo. Ali takođe ovdje se može prošetati: vrpca je opremljena stazom visokom 40 metara sa koje se može vidjeti cijeli grad i jezero.

 00024


Kulturni centar uključuje operu sa 1.600 sjedišta, modularnu salu sa 600 mjesta, dva muzeja, izložbeni centar, kongresni centar, kafiće, restorane, bioskope, kao i tržne centre, na ukupnoj površini od 215.000 m² raspoređenih kroz jug i sjever duž urbane ose.


Tokom rada, Christian de Portzamparc je shvatio da ova krila, povezana u osmicu trakom, predstavljaju dualnost u kretanju, u obliku naizmjeničnog Yin i Yang. Ovaj projekat nastavlja istraživanje koje je uspio da preduzme na temu mebijusove trake za Međunarodni kongresni centar u Nari u Japanu i na pokrivanju javnih prostora lukovima od traka za Luandu (kulturni centar Ugande) i Nanking (konkurs za Veliko pozorište Jiangsu, Kina). Tamo gdje se metalna traka premošćuje preko staze, sa avenije se uokviruje pogled na jezero i grad. U ovom trenutku, de Portzamparc je takođe uključio vidikovac visok 40 metara za posjetioce.

 00029

 00084

Završetak kulturnog centra Suzhou Bai je poslednji u nizu velikih kulturnih zgrada izgrađenih širom Kine poslednjih godina. To uključuje muzej Ekploratorium Bernarda Chumija Architects, koji se odlikuje gigantskim izložbenim prostorima u obliku dimnjaka, i kulturni centar Longgang u Šenženu, Mecanoo, koji zauzima red od četiri ugaone crvene zgrade.

Pripremila: Sandra Vahtel
Foto: Feng Shao, Fei Jiang

 

 LOGO WHITE

Časopis za Arhitekturu, građevinarstvo, enterijer. dizajn i ličnosti.

Kontakt


Tel: +382 (0) 20 653 271

Tel: +382 (0) 69 429 375

Tel: +382 (0) 67 210 904

E-mail: casopisprostor@gmail.com

Podgorica

 

Časopis Prostor u inboxu

PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

We do not spam!