156CM Slicica naslovne pored logoa

lamex baner

Konkurs: Mala montažna kuća u prirodi

Portal Gradnja.rs u saradnji sa kompanijom Alumil raspisuje anketni konkurs s nagradnim fondom od 2.500 evra.

Pandemija koronavirusa preokrenula je naš odnos prema radu i stanovanju na mnoge neočekivane načine. Život u prirodi, preko noći, postao je nova normala pa je za godinu dana kupoprodaja kuća u prirodi porasla je za čak 40%. Naročito su tražene nekretnine u okolini velikih gradova. Potražnja za montažnim kućama malih kvadratura dostigla je svoj istorijski vrhunac. Naročito su tražena riješenja koja se mogu brzo i lako sagraditi. Međutim, velika potražnja prouzrokovala je i velike probleme.

U masovnoj proizvodnji tipičnih riješenja najčešće su dostupne kuće skromnog oblikovanja i niskog cjenovnog ranga. Ekološki standard, energetska efikasnost i dugotrajnost ovih objekata su upitni. Njihove arhitektonske vrijednosti svedene su na minimum. Ponuda na tržištu ne pokriva savremena, atraktivna i cjelovita rješenja visokog standarda kvaliteta, oblikovanja i organizacije. Ali, kako i na koji način osmisliti malu montažnu kuću u prirodi, a da njeni kvaliteti zadovolje potrebe sofisticirane generacije korisnika?

Cilj konkursa

Nova generacija korisnika u potražnji je za vitalnom alternativom, arhitektonski skladno oblikovanom, funkcionalno besprekorno organizovanom, tehnološki napredno opremljenom, elegantnom jedinicom visokog ekološkog i cjenovnog ranga.

Kako tema privremenog boravka u prirodi nije obrađena na cjelovit i adekvatan način, portal Gradnja.rs raspisuje otvoreni, anketni i regionalni konkurs za idejno arhitektonsko rješenje “Male montažne kuće u prirodi powered by Alumil”.

Konkurs Mala montazna kuca u prirodi Ziri 3

Konkurs ima tri osnovna cilja. Prvi je da dođe do najboljih idejnih riješenja male montažne kuće u prirodi. Drugi je da okupi arhitekte zainteresovane za tipologiju malih kuća, a sve u namjeri njihove promocije na stručnim portalima i društvenim mrežama kao primjera dobre prakse koje treba slijediti. Treći je da se sredstvima kreativnosti i inteligencije unaprijedi postojeći načini gradnje, ponude i očekivanja.

Žiri konkursa

Žiri konkursa čine Lazar Kuzmanov, Kuzmanov & Partners, Milka Gnjato, Studio Zabriskie, Nemanja Zimonić, TEN Studio, Miroljub Stanković, Kontra Studio i Sonja Brstina, Gradnja.rs. Sekretar konkursa je Dragan Marković, Gradnja.rs.

Rok i nagrade

Rok za predaju konkursnih radova je 31. maj 2021.

Ukupni fond za nagrade iznosi 2.500 evra. Prva nagrada iznosi 1.000, druga 600, treća 400 evra, dok se pet priznanja nagrađuje sa po 100 evra.

Dodatne informacije

Više informacija o konkursu potražite na sljedećem linku: https://www.gradnja.rs/konkurs-mala-montazna-kuca-u-prirodi/

 

 LOGO WHITE

Časopis za Arhitekturu, građevinarstvo, enterijer. dizajn i ličnosti.

Kontakt


Tel: +382 (0) 20 653 271

Tel: +382 (0) 69 429 375

Tel: +382 (0) 67 210 904

E-mail: casopisprostor@gmail.com

Podgorica

 

Časopis Prostor u inboxu

PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

We do not spam!