156CM Slicica naslovne pored logoa

PROSTOR BANNER

Luksuz i avantura u jednoj kući

Pura Arquitectura - Art Villas Kostarika /

Nedaleko od kostaričkog grada Uvita - nalazi se skriveno, malo odmaralište Art Villas na brdu džungle iznad plaže Plaia Hermosa. Tri jedinstvene vile i jedan multifunkcionalni paviljon rasuti su na parceli od 2 ha. 

Kada se investitor obratio arhitektama, želio je da stvori mjesto gdje će se posjetioci stopiti sa okolnom prirodom, bistreći um, istovremeno doživljavajući luksuz i avanturu. Želio je da stvori mjesto koje svima duboko kopa u srce kada ga okusi.

dsafsaf


Atelier Villa je zamišljena kao privatna rezidencija za investitora i njegovu porodicu. Smješten uz strmu padinu, 26 metara dugačak prizmatični objekat djelimično levitira nad bujnom tropskom vegetacijom.


Arhitekte iz studija Formafatal pratili su zadatak klijenta, a takođe su bili inspirisani atmosferom i živopisnošću Centralne i Južne Amerike. Atelier Villa je zamišljena kao privatna rezidencija za investitora i njegovu porodicu. Smješten uz strmu padinu, 26 metara dugačak, prizmatični objekat djelimično levitira nad bujnom tropskom vegetacijom.

Formafatal ArtVillas Atelier BoysPlayNice 23

Gledajući napolje, daleko je samo okean ili zeleni brežuljci; zadnji zid okrenut prema prilaznom putu i ​​susjednim vilama namjerno je bez prozora, radi održavanja privatnosti. Prvi i najvažniji prioritet nije samo ideja „brisanja granica između enterijera i eksterijera“, već i isticanje konstrukcijske jednostavnosti i čistih linija (Pura Vida >> Pura Arquitectura). Konstrukcioni sistem se sastoji od čeličnog okvira raspona 4x4m.

csdgsg


Prvi i najvažniji prioritet nije samo ideja „brisanja granica između enterijera i eksterijera“, već i isticanje konstrukcijske jednostavnosti i čistih linija 


Diskretne boje zidova u kombinaciji sa zelenim krovom omogućavaju vili da se zaista stopi sa okolinom. Fasade orijentisane okeanom i džunglom opremljene su aluminijumskim perforiranim djelovima velike veličine koji se ne griju na suncu i otporni su na rđu. Ako se povuku, udvostručuju se kao nadstrešnice. Razmjera i uzorak perforacije razlikuju se u svakom od odjeljaka, stvarajući tako uzbudljivu igru svjetlosti i sijenke iznutra. Posebni premaz panela je u boji COR-TEN.

Formafatal ArtVillas Atelier BoysPlayNice 45

cvxvvz


Cijeli enterijer je u toplim, zemljanim tonovima prirodnih materijala. Sav namještaj, osim dnevnih boravaka i stolica za ručavanje, prilagođen je ovoj vili i napravljen je po mjeri. 


 

Zid je u potpunosti izrađen od ugljenisane drvene obloge, tretirane Shou Sugi Ban-om, starom japanskom tehnikom zaštite drveta od vremenskih uticaja i starosti. 

Formafatal ArtVillas Atelier BoysPlayNice 40

Formafatal ArtVillas Atelier BoysPlayNice 13

Pomoćne prostorije i ostave, kupatila i kuhinja postavljeni su duž zadnjeg zida. Raspored ostatka kuće je vrlo otvoren; granice između unutrašnjeg i spoljašnjeg svijeta su nestale i čitav prostor djeluje kao natkrivena terasa. Lagani klizni pregradni zidovi mogu poslužiti kao alat za stvaranje privatnih zona i po potrebi protresanje prostora. Terasa otkriva beskrajni bazen, djelimično natkriven i zbog toga zaštićen od užarenog sunca.

Formafatal ArtVillas Atelier BoysPlayNice 36

Cijeli enterijer je u toplim, zemljanim tonovima prirodnih materijala. Sav namještaj, osim dnevnih boravaka i stolica za ručavanje, prilagođen je ovoj vili i napravljen po mjeri. Veći dio namještaja izrađen je uz pomoć lokalnih majstora. Neke komponente su izrađene po mjeri u Češkoj i prevožene na lokaciju. Što se tiče čeških proizvođača, arhitekte su se odlučile za renomiranu češku kompaniju za proizvodnju stakla Bomma i njihova svjetla Shibari koja idu ruku pod ruku sa ukupnim tropskim osećajem enterijera.

Formafatal ArtVillas Atelier BoysPlayNice 43

Formafatal ArtVillas Atelier BoysPlayNice 44

Formafatal studio

Tim od deset profesionalaca trenutno radi na nekoliko komercijalnih i stambenih projekata ne samo u Češkoj, već i širom svijeta.

Studio Formafatal već je osvojio nekoliko domaćih i međunarodnih nagrada za završene projekte enterijera.

„Stvaramo javne prostore u kojima se ljudi osjećaju prijatno i domove koji su prilagođeni potrebama klijenata. Svim projektima pristupamo pojedinačno i sa fokusom na specifične ljudske potrebe i zahtijeve klijenta. Individualni pristup svakom projektu zasniva se na međusobnom razumijevanju sa klijentom, entuzijazmu, prirodnoj saradnji i objedinjenim konceptualnim rješenjima. Projekte rješavamo kompleksno od kreativnog koncepta do realizacije, vodeći računa o detaljima. Nama naš rad znači život i strast. U našim projektima često sarađujemo sa drugim umjetnicima jer volimo da podržavamo talentovane pojedince - zajedno sa njima stvaramo originalne i inovativne prostore koji njeguju društvo. Naglasak na održivosti je naravno u našim projektima. U svom pristupu arhitekturi takođe uzimamo u obzir i ističemo istorijske vrijednosti koje se uvijek trudimo da sačuvamo “.

 LOGO WHITE

Časopis za Arhitekturu, građevinarstvo, enterijer. dizajn i ličnosti.

Kontakt


Tel: +382 (0) 20 653 271

Tel: +382 (0) 69 429 375

Tel: +382 (0) 67 210 904

E-mail: casopisprostor@gmail.com

Podgorica

 

Časopis Prostor u inboxu

PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

We do not spam!