Prostor_66

PROSTOR BANNER

Kuća u podnožju Anda

Stone House / Estudio Alberto Tonconogy y Asociados /

U planinama Anda, kamena skloništa se zovu “pirke” koje su izgradili autohtoni stanovnici. Kamena kuća Estudio Alberto Tonconogi i Asociados predstavlja vrhunac ovakve gradnje u regionu i odaje omaž ovoj vrsti objekata.

casa de piedra alberto tonconogy asociados c luis abba 20 ok

Zahtjev klijenta bio je da se izgradi sklonište nalik ambaru koje se nalazi na sušnom mjestu u podnožju planina Anda. Po toj ideji, na ovim planinskim stazama nalaze se skloništa pod nazivom “pirke”, koje su u kamenu napravili prvobitni stanovnici.


Da bi se optimizovali izvanredni vizuelni izgledi, četiri fasade su pretvorene u osam. Kako bi se postigao, program je podijeljen u dva objekta: jedan posvećen društvenim funkcijama, a drugi spavaćim sobama. Ovi volumeni su povezani staklenim mostom.


Koristeći ovo prethodno stanje, odlučeno je da se izgrade ostaci ãstare“ konstrukcije koji bi opravdali korišćenje ove implantacije, a ne druge. Izabran je kamen sa oksidom gvožđa i iz toga je nastalo bezvremensko utočište od oksidisanog kortenskog čelika.

casa de piedra alberto tonconogy asociados c luis abba 3 ok

casa de piedra alberto tonconogy asociados c luis abba 22 ok

Da bi se optimizovali izvanredni vizuelni izgledi, četiri fasade su pretvorene u osam. Kako bi se postigao taj efekat, program je podijeljen u dva objekta: jedan posvećen društvenim funkcijama, a drugi spavaćim sobama. Ovi volumeni su povezani staklenim mostom.


Kuća je smještena u seizmičkoj zoni, korišćeni fleksibilni strukturni sistem je u potpunosti napravljen od prethodno obrađenog metalnog čelika.


casa de piedra alberto tonconogy asociados c luis abba 9 ok

Kuća je smještena u seizmičkoj zoni, korišćeni fleksibilni strukturni sistem je u potpunosti napravljen od prethodno obrađenog metalnog čelika. Dva volumena počivaju na odgovarajućim čvrstim betonskim štandovima. Ploče sa maksimalnim atermičkim karakteristikama pokrivaju cijeli krov, kao i fiksne i klizne zidove.

casa de piedra alberto tonconogy asociados c luis abba 8 ok

casa de piedra alberto tonconogy asociados c luis abba 7 ok

Kuća je isključena sa svih spoljnih usluga i radi autonomno. Niska potrošnja, solarni paneli, tretman i ponovna upotreba sive vode doprinose njenom ekološkom stavu.


Alberto Tonconogi

Alberto Tonconogi je diplomirao arhitektu na FADU-UBA 1970. godine. Bio je vanredni profesor arhitektonskog projektovanja na UBA. Godine 1982, u partnerstvu sa Raulom Lierom, osnovao je Estudio Lier – Tonconogi. Obimna i uspješna lista radova obuhvata projektovanje kuća, zgrada, fabrika i urbanizam. Trenutno je na čelu studija Alberto Tonconogi & Asociados.

casa de piedra alberto tonconogy asociados c luis abba 17 ok

Zajedno sa Raulom Lierom (1944-2005) dobili su opštinsku nagradu grada Buenos Ajresa za preuređenje pijace Visente Lopez (1989), Godišnju nagradu za arhitekturu za najbolju zgradu za kupovinu Paseo Alcorta (1992), Bijenale arhitekture za sportski stadion Mar del Plata (1996); Vitruvije (1996); Velika nagrada Argentine VII Bijenale arhitekture Buenos Ajresa (1998); MNBA nagrada - Er Frans, Žan Luj Garnije (2001); 2002. Konek nagrada za arhitekturu – Kuinkuennium 1992 – 1996 – Nagrada MOC/IAKS 2003: Uzorni objekat za sport i razonodu; Nagrada za ulepšavanje 2006 (najbolja godišnja zgrada, Majami, SAD)


 

 LOGO WHITE

Časopis za Arhitekturu, građevinarstvo, enterijer. dizajn i ličnosti.

Kontakt


Tel: +382 (0) 20 653 271

Tel: +382 (0) 69 429 375

Tel: +382 (0) 67 210 904

E-mail: casopisprostor@gmail.com

Podgorica

 

Časopis Prostor u inboxu

PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

We do not spam!