Prostor_66

PROSTOR BANNER

Dekorativne podloge od drveta - zidni paneli iz prirode

Alisa savjetuje /

UKOLIKO STE OSOBA KOJOJ UOBIČAJENI BIJELI ZIDOVI ILI ZIDOVI U NEKOJ OD BOJA NE DAJU PRAVI ŠTIMUNG AMBIJENTU I UKOLIKO VOLITE DA SE U SVOM DOMU ILI POSLOVNOM PROSTORU OSJEĆATE KAO DA STE NA KORAK OD PRIRODE, ONDA SU ZIDNE PODLOGE OD DRVETA VRHUNSKI IZBOR ZA VAŠ ENTERIJER. ONE STERILAN PROSTOR MOGU PRETVORITI U TOPAO I PRIJATAN. MOŽETE SE ODLUČITI NA TO DA JEDAN KUTAK ILI JEDNA SOBA U VAŠEM DOMU ODIŠE ATMOSFEROM KOJU IMAJU KOLIBE U ŠUMI, ALI MOŽETE POŽELJETI I DA VAŠ CJELOKUPNI DOM BUDE DRVENA OAZA. OVA VRSTA ZIDNE OBLOGE NA VRHUNSKI NAČIN POKAZUJE KAKO SE ELEMENTI IZ PRIRODE SAVRŠENO MOGU UKLOPITI S NAJMODERNIJIM DIZAJNOM ENTERIJERA, TE DA JE DRVO BEZVREMEN MATERIJAL KOJI JE SAVRŠENO POGODAN I U FUNKCIONALNOM I U ESTETSKOM SMISLU.

vertical wood slat accent wall

Kako bismo vam omogućili da se brže i lakše odlučite ukoliko imate nedoumice u vezi s odabirom zidne podloge, odlučili smo se da za vas pripremimo nekoliko važnih informacija koje se tiču funkcionalnosti, kvaliteta i ljepote drvenih podloga, te na koji način ih možete uklopiti u svoj ambijent.

Vrste – oblik i sastav      

Vodoravne letvičaste ploče dužine od 240 cm do 370 cm, širine 12, 5 do 30 cm i debljine 8 do 12 mm savršene su za klasičan izgled vaše prostorije. Njima je najbolje pokriti manju površinu koja ima veći broj uglova. Letvice se najčešće povezuju pomoću različitih šiljaka i žljebova.

Kvadratni paneli stvaraju poseban šarenoliki uzorak na vašem zidu jer se mogu kombinovati od više materijala (poput iverice, pvc-a itd.). Ove ploče mogu imati različite dimenzije i mogu se uklapati iz različitih uglova. Imaju stranice od 30 do 98 cm i najčešće se na zidnu površinu stavljaju pomoć lijepka.

Ploče od prirodnog drveta najprije podsjećaju na prirodni ambijent. One mogu biti od kedra, bambusa, hrasta, javora i dr. Drveni zidni paneli mogu u potpunosti prekrivati vaše zidove i na taj način enterijer dobija rustičan, kvalitetan i trajan ambijent. Stil zavisi od materijala za koji se odlučite (tako je npr. bambus vrhunski izbor ukoliko volite orijentalni i ležerni stil).

wood slat wall ideas

Ploče od iverice su izuzetno pristupačne i funkcionalne, ali nisu naročito kvalitetne stoga što se prave od mješavine različitih drvnih ostataka. Lako se dobijaju različite šare i dezeni zato što se osnovna baza prekriva plastikom i pogodne su za dekoraciju. Jednostavne su za postavljanje, ali treba imati na umu da nisu otporne na vlagu.

Zidne obloge od vlaknastih ploča (MDF) nastaju presovanjem drvenih vlakana. Dakle, napravljene su od piljevine prirodnog drveta i od vezivnih materijala. Glatke su s obje strane. Lako se postavljaju i spadaju u najpopularnije zidne obloge. Ni one, doduše, ne podnose veliku vlažnost, ali im se vijek trajanja može produžiti ukoliko se dobro premažu. One se najčešće upotrebljavaju i u stambenim i u industrijskim prostorijama.

Funkcionalnost

Prednost drvenih zidnih obloga predstavlja to što su one načinjene od prirodnog materijala. Upotreba plastike se umnogome redukuje ukoliko se opredijelite za kvalitetnije obloge, kakve su prevashodno one od čistog, punog drveta. Njih možete premazati lakom i redovno održavati kako bi trajale veoma dugo. Bilo da se opredijelite za rezbarene ili tipografske ploče napravljene od različitih materijala poput hrasta ili bukve, važno je obratiti pažnju i na toplotnu i zvučnu izolaciju. Kvalitetno drvo pogoduje više ovoj funkciji od jeftinijih materijala.

b86ae987504395.5dba05364a9e9

Potrebno je pronaći ravnotežu između funkcionalnosti i kvaliteta. Jeftiniji materijali su zbog upotrebe plastike toksičniji, zapaljiviji, ali su pristupačniji i lako se uklapaju u ambijent.

Važno je imati na umu i namjenu prostorije. Logično bi bilo pomisliti da drvena zidna obloga nije pogodna za kupatilo, ali to nije istina. Ukoliko je napravljena od kvalitetnog drveta, termotretirana kako bi dobro podnosila vlažnost, može biti izuzetno pogodna za bilo koju vrstu namjene. Ali takav izbor spada u skuplju i luksuzniju varijantu.

U dječjim sobama treba izbjegavati ovu vrstu podloga zbog poliranja i velike količine laka kojim se drvo premazuje kako bi bilo otporno na insekte i na različite vremenske uslove. U tom slučaju treba biti oprezan s upotrebom hemijskih sredstava i znati da obloge od prirodnog drveta ,,dišu“ i stvaraju prozračan ambijent.

Drvene obloge se lako održavaju poliranjem i lakiranjem, a takođe je lako i zamijeniti oštećenu novom ukoliko je to potrebno. S druge strane, nisu otporne kao one načinjene od jačih materijala. Uz to je i puno drvo kvalitetnije, ali i skuplje od materijala koji se prave od drvenih vlakana.

Wall panelling ideas Black Wooden Wall Panel NatureWalls

Dekorativnost

Ploče ili drvene letvice koje su nejednako posložene vrhunski su izbor za izradu kamina ili njegove imitacije. U ugostiteljskim prostorijama sve je veći hit zidna obloga od sirovog drveta, različitih oblika i dezena koji daju industrijsko-rustičnu notu prostoru. Sirov izgled drveta ostavlja jak estetski utisak.

U dekorativnom smislu važno je istaći da se pomoću laserske štampe od drveta može napraviti bilo koji zamisliv oblik. Ploče se mogu sjeći i uklapati na raznovrsne načine. Ukoliko pak volite apsolutnu originalnost treba da znate da su ručno rezbarene zidne ploče i djelovi namještaja ubjedljivo najskuplji, ali daju najunikatniji izgled.

il fullxfull.2620838176 h51f

Upotreba svjetla u prostorijama s podlogama od tamnijeg drveta, pored dekorativne, može imati i upotrebnu funkciju. Ona osvjetljavaju prostoriju. Na vama je da dekorativno svjetlo postavite između drvenih ploča tako da one budu naglašene ili tako da možda naglasak bude stavljen na određeni komad namještaja u prostoriji.

Darkwoodwallpanellingusedinhotelinteriordesignprojectjpg

Izuzetno su skupe ručno rađene ploče, tako da postoji mogućnost da se opredijelite za neku drugu varijantu koja će vam omogućiti da ispoljite svoju originalnost. MDF ploče ili teksturirana vlakna s uzorkom drveta koje volite može upotpuniti estetiku vaše prostorije. Ovakva obloga se pomoću žljebova na krajevima lako postavlja na zid. Ona omogućava da se poigravate s dekoracijom, a različite tehnike umjetničke grafike i rezbarenja drvenih ploča, koje su tehnološki poprilično usavršene, ostavljaju vam širok dijapazon mogućnosti da se poigravate s dezenima.

Širok raspon dezena, lako postavljanje i održavanje, zidne panele od drveta čini savršenim za uklapanje u stilski potpuno različite enterijere. Na vama je da pustite mašti na volju, da istražujete kako biste načinili pravi izbor i kako bi vaš prostor postao udoban, prijatan djelić prirode u kom materijal od drveta ima važno mjesto.

 LOGO WHITE

Časopis za Arhitekturu, građevinarstvo, enterijer. dizajn i ličnosti.

Kontakt


Tel: +382 (0) 20 653 271

Tel: +382 (0) 69 429 375

Tel: +382 (0) 67 210 904

E-mail: casopisprostor@gmail.com

Podgorica

 

Časopis Prostor u inboxu

PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

We do not spam!