Prostor_66

PROSTOR BANNER

Najkorisniji savjeti za renoviranje stana u 2023.

UKOLIKO SE ODLUČITE DA U OVOJ GODINI OBNOVITE I OSVJEŽITE IZGLED SVOGA STANA, POTRUDILI SMO SE DA ZA VAS IZDVOJIMO NAJKORISNIJE SAVJETE KOJE TREBA DA IMATE NA UMU UKOLIKO ŽELITE DA TAJ PROCES, KOJI MOŽE DA BUDE POPRILIČNO ISCRPLJUJUĆI, UČINITE ŠTO LAKŠIM, ZANIMLJIVIJIM I INSPIRATIVNIJIM. S OBZIROM NA TO DA SU CIJENE SKOČILE, BUDITE SPREMNI NA TO DA ULOŽITE MALO VIŠE NOVCA U OSVJEŽENJE SVOGA ENTERIJERA, TE DA SE ODLUČITE ŽELITE LI DA OBNOVITE SVOJ STAN U FAZAMA ILI DA GA POTPUNO RENOVIRATE. UKOLIKO ŽELITE DA GA OBNOVITE POSTEPENO, PRVO DOBRO RAZMISLITE O SVOJIM PRIORITETIMA.

U slučaju da Vam je budžet ograničen, ovaj tekst će biti posebno pogodan za Vas, jer ćete saznati na koje elemente možete da obratite pažnju i koje trikove da iskoristite kako biste uz što manje napora i sredstava došli do što kvalitetnijeg i upečatljivijeg rezultata. Ako još uvijek ne znate koje korake prvo da preduzmete, imajte na umu da je renoviranje stana čak i u staroj gradnji mnogo isplativije, posebno danas kada su cijene na tržištu nekretnina u stalnom porastu. Uz to, na taj način povećavate vrijednost svoje nekretnine u slučaju da želite da je izdajete ili prodate. Proces davanja novoga ruha Vašem stanu takođe može poslužiti kao savršena prilika za to da raskrčite svoj dom i da iz njega izbacite sve suvišne stvari. Tako ćete prodisati i spremniji ući u svoj novi dom.

prostor 76 stampa copy 40

JASAN NACRT
Na početku je neophodno da imate jasnu predstavu o tome šta tačno i na koji način želite da obnovite u svome enterijeru. U onom slučaju u kom se odlučujete za kompletnu obnovu svoga prostora, morate znati da su takve vrste radova najskuplje i potrebno je da se raspitate o izvođačima radova koji su najkvalitetniji i najpouzdaniji. Proces renoviranja možete započeti od rušenja onih djelova zidova koji su vam neophodni kako biste promijenili električne i vodovodne instalacije, što odmah podrazumijeva da ćete morati dodatno da platite uslugu gipsovanja zidova i molerskih radova uopšte. Nakon toga slijedi rasturanje i obnova parketa, promjena sobnih vrata, stolarije i na kraju finiji molerski radovi koji podrazumijevaju popunjavanje rupa na zidovima i krečenje.

moodboard hero image

KVALITET MATERIJALA
Imajte na umu da u svom ličnom prostoru provodimo više od polovine svojih života, te da treba iskoristiti sve mogućnosti kako bismo od njega načinili udoban, funkcionalan i lijep ambijent, u kome ćemo s uživanjem provoditi svoje vrijeme. Stoga nemojte radi uštede da se opredjeljujete za jeftine materijale jer će oni brže propasti i onda ćete ranije morati da uđete u novi proces renoviranja, što nikako nije isplativo (npr. dobra stolarija će Vam omogućiti uštedu jer će Vam u stanu biti mnogo toplije). Ukoliko Vas budžet ograničava, bolje je odlučiti se na postepeno obnavljanje određenih djelova ličnog prostora. U tom slučaju neophodno je odrediti prioritete i paziti da cjelokupni proces na kraju bude usklađen s ostatkom enterijera.
Kvalitetni temeljni materijali, iako su skuplji, biće čvrsta i postojana osnova koju ćete kasnije moći lakše da nadgrađujete. U ovom slučaju je cijena zaista povezana s kvalitetom. Takođe, sve poslove treba prepustiti profesionalcima. Ako Vam budžet to dopušta, trebalo bi prepustiti sve poslove – projektovanja, izvođenja radova i dizajna enterijera – profesionalcima. To je podjednako važan aspekt kao i kvalitet materijala.

VELIČINA STANA
Veličina stana ima veliku važnost u procesu renoviranja. Logično je da veći prostor iziskuje više rada i vremena prikom njegovog obnavljanja. Npr. veće spavaće sobe omogućavaju nam da u njima koristimo različite vrste pregrada i da u njima razdvojimo radni prostor od prostora za odmor. Velike prostorije su pravi izvor kreativnosti. S druge strane, manji prostor ostavlja više mogućnosti za manje- više sve odluke. Manji stanovi su pak teži za usklađivanje svih njihovih elemenata i zahtijevaju uštedu prostora. Zato je najbolje u njihovom slučaju katkad funkcionalni aspekt postaviti kao primat u odnosu na estetski. Višefunkcionalni namještaj otvara prostor i čini ga upotrebljivijim. Od kreveta na razvlačenje, onih koji su spojeni s ormanima, pa do kuhinja koje imaju više visećih i ugradnih elemenata i djelova namještaja koji se međusobno uklapaju – bezbroj je načina da se ambijent učini lijepim, a da se istovremeno iskoristi na najbolji mogući način.

A Cozy Little Office Corner 1

NOVO RUHO NAMJEŠTAJA
Na materijalima ne bi trebalo štedjeti, ali to ne znači da ne možete uštedjeti uopšte. Ukoliko imate funkcionalan i upotrebljiv namještaj, a dosadio Vam je, kroz upotrebu novih boja i tkanina, on može dobiti novo ruho i tako unijeti posebnu svježinu u Vaš dom. Imajte na umu cjelinu kada razmišljate o tome kako da uklopite sve elemente u svom enterijeru. Ne želite da on bude pretrpan niti prazan. Treba naći mjeru između udobnosti, upotrebljivosti i izgleda Vašeg ambijenta koji Vas, kroz brigu i vrijeme koje u njega ulažete, savršeno odražava.

98236bae3664b4a4b927372d668b44b7

BOJE DAJU POSEBNU DRAŽ
Nakon najtežih i najdužih faza obnove stana, na kraju ostaju najlakši, oni koji se tiču estetskog oblikovanja ambijenta. Boje u prostorijama ostavljaju prvi i najvažniji utisak, a uz to i određuju koju ćete boju namještaja i detalja odabrati. Iznenadite sebe i odaberite neku smjelu boju kojom će plijeniti cjelokupni enterijer. Ona može pokrivati sve zidove u sobi, možete je kombinovati s drugim bojama ili s unikatno dizajniranim tapetama.
Boje svjetlije nijanse otvaraju prostor, a bijela stvara osjećaj dodatne svjetlosti, koja je savršena za spavaće i dnevne sobe.

How to create a mood board using warm tones and brushed copper

DETALJI
Na samom kraju obnavljanja stana ostaje Vam onaj najzanimljiviji dio – raspored detalja i ukrasa. Pazite da ne preopteretite prostor i da njegov izgled uskladite s dragim uspomenama koje ste sačuvali. Neka oni oplemenjuju Vaš prostor, ali tako da Vas njihovo prisustvo ne zamara i ne opterećuje. Razmišljajte o efektima koje ostavljaju. Tako npr. ogledala uvećavaju prostoriju, dok ukrasi od prirodnih elemenata, poput drveta i kamena, mogu stvoriti osjećaj prirodnosti i umirujući efekat, ali upotrijebljeni s ukusom mogu stvarati skupocjen efekat.

studiomcgee pccontemporary 049
Prilagodite svoj prostor sebi i nemojte se ustručavati da u njega ulažate jer će Vam se to poprilično isplatiti. Bićete mirniji znajući da u dugom narednom periodu nećete imati velike izdatke, a uživaćete u svakoj sekundi koju provedete u svom novom ambijentu.

 

 LOGO WHITE

Časopis za Arhitekturu, građevinarstvo, enterijer. dizajn i ličnosti.

Kontakt


Tel: +382 (0) 20 653 271

Tel: +382 (0) 69 429 375

Tel: +382 (0) 67 210 904

E-mail: casopisprostor@gmail.com

Podgorica

 

Časopis Prostor u inboxu

PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

We do not spam!