Prostor_66

PROSTOR BANNER

Kritičko dekodiranje Balkana

Četvrto po redu Balkansko arhitektonsko Bijenale održano je u periodu od 14. do 21. novembra. Tema ovogodišnjeg bijenala bila je “Dekodiranje Balkana”. Cilj Bijenala bio je da prepozna i dekodira obrasce kritičkog regionalizma kao stvaralačkog pristupa koji teži da se odupre i suprotstavi nedostatku smisla rutinske arhitektonske prakse, s jedne strane, te nedostatku značenja bezličnog internacionalizma, s druge strane. Ovogodišnji Balkanski arhitektonski bijenale je organizaciono i institucionalno podržan od strane Fondacije Saša Marčeta a otvorio ga je ministar kulture u Vladi Crne Gore Aleksandar Bogdanović.

prostor 57 100


U zdanju nekadašnjeg bioskopa “Balkan”, sagrađenom krajem 19. vijeka, koji prolazi kroz fazu potpune rekonstrukcije po projektu dr Dijane Adžemović Anđelković, dr Vladimira Anđelković i Aleksandra Bogojevića održan je četvrti po redu BAB.


Ovogodišnje Bijenale trajalo je tri dana a predstavljao je međunarodni događaj koji obuhvata stručnu izložbu, naučnu konferenciju i prateće događaje., a na otvaranju prisutne su pozdravili direktor Bijenala Marko Stojanović, komesarka Balkanskog arhitektonskog bijenala za Crnu Goru dr Sonja Radović Jelovac i predsjednik Fondacije „Marčeta“ Saša Marčeta, nakon čega su dodijeljene i nagrade. Priznanje za inicijativu zaštite kulturne baštine 20. vijeka pripalo je Ministarstvu kulture u Vladi Crne Gore.

Na adresu BAB-a pristiglo je preko 220 radova a Crna Gora se predstavila sa 50 projekata. Na izložbi su učestvovali dizajneri, arhitekte i projektni biroi iz Albanije, Bugarske, Sjeverne Makedonije, Grčke, Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije i Turske.

prostor 57 105

Prvog dana BAB-a prikazan je i dokumentarni film o crnogorskoj arhitekturi “Montenegro Decoding Balkan”, a direktor Uprave za zaštitu kulturnih dobara Božidar Božović govorio je na temu “Zaštita kulturnog nasleđa 20. vijeka”.
Program u bioskopu “Balkan” obuhvatao je, između ostalog, diskusiju na temu “Crna Gora – internacionalizacija i vizibilnost”, prezentaciju projekta crnogorskog paviljona za Expo Dubai 2020, kao i skijališta Crne Gore. Drugog dana BAB-a glavni urbanista Beograda Marko Stojčić održao je prezentaciju o aktuelnim projektima u Beogradu, koje je opisao kao “veliko gradilište, mnogo veće nego gradovi okolnih država, pa čak i pojedinih evropskih zemalja, imajući posebno na umu da se gradi skoro dva miliona kvadrata svake godine”.

prostor 57 106


Program četvrtog BAB-a obuhvatao je i međunarodnu naučnu konferenciju od 15. do 17. novembra, organizovanu u saradnji s Ministarstvom nauke, tehnike i tehnološkog razvoja Srbije i Arhitektonskim fakultetom u Beogradu, uz podršku Međunarodnog udruženja urbanih planera (ISOCARP).
Izložba “100 godina Bauhausa” u Galeriji “Progres” organizovana je u partnerstvu sa galerijom “Štab”, a manifestacija Dani arhitektonskog filma u saradnji sa Jugoslovenskom kinotekom, u kojoj je 18. i 19. novembra i bili prikazani dokumentarni i igrani filmovi na temu arhitekture.


Priznanja su uručena Ministarstvu kulture Crne Gore za inicijativu zaštite kulturne baštine XX vijeka, Nikoli Radonjiću (DAA Montenegro) za film Decoding Montenegro i Glavnom gradu Podgorici i SACG za projekat Mikro 020.


prostor 57 107

Žiri je predstavljao ozbiljan tim arhitekata iz skoro svih država bivše Jugoslavije:
dr Sonja Radović Jelovac, Studio Synthesis – Crna Gora (presjednica žirija)
dr Ebru Erdönmez – Turska
dr Ileana Tureanu – Rumunija
dr Haris Piplaš, ETH – Bosna i Hercegovina
dr Alen Žunić, Columbia University – Hrvatska
dr Vladimir Anđelković, a2arhitektura – Srbija
Saša Begović, 3LHD – Hrvatska
Goran Vojvodić, Faculty of Architecture – Srbija
Relja Ivanić, architectural photograph – Srbija
Članovi žirija u kategoriji dizajna i enterijera namještaja su bili u sastavu:
Nikola Novaković, Enforma – Crna Gora (predsjednik žirija)
Ksenija Đorđević – Srbija
Nika Županc – Slovenija
Nataša Perković – Bosna i Hercegovina
Regular Studio – Hrvatska

GRAND PRIX: SODA arhitekti – Peace
druga nagrada: MVA – re-Generator
treća nagrada : Studio Arca-Bohemian Retreat

Urbani dizajn
GRAND PRIX: SKROZ- Chichenville
druga nagrada: ENOTA – Koper Central Park
treća nagrada: VALLUM- Salt Road

Enterijer
GRAND PRIX: Aleksandar Gušić – Museum of initiative
Druga nagradaE: PUJO.RS – Beyond the luxury
Treća nagrada: Milena Kordić i Vanja Otašević – Poliklinika Bar

Dizajn namještaja
GRAND PRIX: Dsignedby Irena Kilibarda (Kitch’T)
druga nagrada: 3LHD (Shtef Shelf, Umomoku)
treća nagrada: WOOD LINE Design Studio (Satellite)
/ Soda Arhitekti (Mobile E-bike)
SPEC. AW.: Digital Design Center

Priznanja su uručena Ministarstvu kulture Crne Gore za inicijativu zaštite kulturne baštine XX vijeka, Nikoli Radonjiću (DAA Montenegro) za film Decoding Montenegro i Glavnom gradu Podgorici i SACG za projekat Mikro 020.

Tekst: Aleksandra Zečević Malović
Foto: Fondacija Saša Marčeta

 

 

 

 LOGO WHITE

Časopis za Arhitekturu, građevinarstvo, enterijer. dizajn i ličnosti.

Kontakt


Tel: +382 (0) 20 653 271

Tel: +382 (0) 69 429 375

Tel: +382 (0) 67 210 904

E-mail: casopisprostor@gmail.com

Podgorica

 

Časopis Prostor u inboxu

PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

We do not spam!