Prostor_66

PROSTOR BANNER

BIM Montenegro

Veliko nam je zadovoljstvo predstaviti Vam Nevladino stručno udruženje BIM Montenegro, koje se osniva radi organizovanog umrežavanja, povezivanja, druženja i obrazovanja.

Osnivači BIM Montenegro su: EUROPROJEKT, SHARH, ENFORMA, DVARP+C, Arh. Dejan Rihtman MSc.
BIM Montenegro ima za cilj da omogući razmjene iskustava između akademskih eksperata, inženjera, entuzijasta i drugih zainteresovanih pojedinaca u oblasti BIM/VDC tehnologije, kao i rad na standardizaciji BIM/VDC tehnologija i njihove primjene. Takođe će omogućiti bolju saradnju sa organizacijama i javnim ustanovama, institucijama i udruženjima u zemlji i inostranstvu koje se bave sličnim djelatnostima ili koje mogu imati koristi od ove djelatnosti. Naša inicijativa ima za cilj i uključivanje Crne Gore u aktuelne evropske tendencije vezane za struku i ovom prilikom pozivamo sve zainteresovane da nam se priključe.

Šta je BIM (Building Information Modelling)?

BIM ili Building Information Modelling je proces kreiranja i upravljanje informacijama o građevinskom projektu tokom njegovog cjelokupnog razvojnog ciklusa. To je metodologija zajedničkog rada svih uključenih inženjerskih faza, čime je primarni zadatak ovog sistema integralno upravljanje konstruktivnim procesom u virtualnom okruženju.

prostor 58 140

Kroz BIM, građevinska industrija prolazi kroz svoju digitalnu revoluciju. BIM je način rada. BIM je informaciono modelovanje i upravljanje informacijama u timskom okruženju, gdje svi članovi tima trebaju raditi sa kompatibilnim standardima.
BIM stvara vrijednost iz kombinovanih napora ljudi, procesa i tehnologije. Na taj način sve informacije o projektu se centralizuju u digitalnom informacionom modelu koji kreiraju paralelno svi učesnici (inženjerske faze) uključeni u ovaj proces.
Evropski parlament Direktivom 2014/24 / EU je preporučio upotrebu BIM-a u zemljama Unije i njegovo uključivanje u zakonske norme o javnim nabavkama i tenderima, što znači da će svaki javni posao morati biti razvijen u BIM-u.

Kako vam BIM može pomoći?

BIM na jednom mjestu objedinjuje sve informacije o svim komponentama projekta čime omogućava učesnicima procesa da pristupe tim podacima, s ciljem efikasnije integracije različitih aspekata projekta. Na taj način se smanjuje rizik od grešaka ili odstupanja, a samim tim se umanjuju troškovi projektovanja. Kao primjer možemo navesti da loša upotreba podataka u kombinaciji s izrazito fragmentiranim faznim timovima košta američku građevinsku industriju 15,8 milijardi dolara godišnje, pri čemu 2/3 te sume snose investitori, a što bi implementacijom BIM sistema bilo ušteđeno.

BIM podaci mogu se koristiti za ilustraciju cjelokupnog životnog ciklusa zgrade, od početne faze projektovanja do rušenja i reciklaže njenih materijala. Signalizacijom otkrivanja konflikata između faza, BIM sprječava pojavu greški u različitim fazama razvoja / izgradnje.
S gledišta klijenta, to je vrlo važno jer u Real Time može predlagati izmjene inicijalnog dizajna u direktnom dijalogu s projektantskim i građevinskim timom.

prostor 58 142

Kakva je budućnost BIM-a?

Budućnost građevinske industrije je digitalna. Sa novim hardware sistemima, kompjuterskim programima i cloud aplikacijama se najavljuje veća sposobnost rukovanja velikim količinama sirovih podataka i informacija, upotreba BIM-a postaće još izraženija nego što je to slučaj u trenutnim projektima.

BIM je budućnost projektovanja i dugoročnog upravljanja objektima.

 

 LOGO WHITE

Časopis za Arhitekturu, građevinarstvo, enterijer. dizajn i ličnosti.

Kontakt


Tel: +382 (0) 20 653 271

Tel: +382 (0) 69 429 375

Tel: +382 (0) 67 210 904

E-mail: casopisprostor@gmail.com

Podgorica

 

Časopis Prostor u inboxu

PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

We do not spam!