Prostor_66

PROSTOR BANNER

Vile “THE TWO” / Studio Synthesis

Dvije nove vile u Đuraševićima krase Bokokotorski zaliv. Iza ovog održivog objekta pod nazivom “THE TWO” stoji projektni biro Studio Synthesis iz Podgorice sa vodećom arhitekticom Sonjom Radovič Jelovac.. Ono što je na prvi pogled impresivno je njihova bliskost i otvorenost prema moru a u isto vrijeme zatvorenost prema ulici i okolnim objektima.

Vile “THE TWO” nalaze se u naselju Đuraševići u Boki kotorskoj a izvedene su na linearno razvijenoj lokaciji, ograničenoj sa jedne strane saobraćajnicom a sa druge strane morem. U odnosu na dati kontekst, objekti se mogu posmatrati kroz dvije scene, onoj ka saobraćajnici i onoj ka moru, kreirajući integralnu prostornu cjelinu. Ovaj projekat predstavlja uspiješan primjer urbanističko arhitektonskog uklapanja u već izgrađenu okolinu.


U centralnoj zoni ispred vila, u nivou prizemlja, nalazi se zajednički bazen, obuhvaćen spoljašnjim stepeništem sa prostranim terasama. 


prostor 57 210

Vile se sastoje od tri etaže kojima se pristupa sa prizemlja, a koje je u nivou sa saobraćajnicom. Dnevne zone vila čine otvoreni, zajednički prostori, sa kuhinjom, trpezarijom i dnevnim boravkom. U među-zoni između vila, u nivou prizemlja, smješten je apartman za goste, koji čini sponu između dvije vile i na nivou forme objekta odaje utisak o jedinstvenom prizemlju.

U centralnoj zoni ispred vila, u nivou prizemlja, nalazi se zajednički prelivni bazen, obuhvaćen spoljašnjim stepeništem. Dnevni boravak neznatno veće vile razvio se u vidu konzole prema moru, upravno na linearno razvijeni ostali dio objekta. Na spratu objekata su smještene spavaće jedinice.

prostor 57 212

Arhitektura objekata je u potpunosti prilagođena lokaciji. U samoj formi objekata očigledna je njihova otvorenost prema moru, a zatvorenost prema ulici i okolnim objektima. Objekat je velikim staklenim površinama otvoren prema moru pa korisnici prostora u svakom momentu mogu iz unutrašnjih prostora uživati u pogledu na zaliv. Terasa ujedno predstavlja i privatnu plažu - dok, pa korisnici skoro da iz dnevne sobe mogu uskočiti u more.


“Linearnost i bjelina projektovanih volumena i njihova ko-relacija sa okruženjem, ističu ovaj objekat kao izuzetan primjer urbanističko-arhitektonske integracije u senzibilni morski, i već izgrađeni pejzaž, što ga kandiduje za novi landmark tivatskog zaliva. “
Sonja Radović Jelovac


prostor 57 204Sonja Radović Jelovac

Kao završna obrada suterenske fasade i terase uz more korišćen je lokalni kamen, iskopan prilikom izvođenja objekta, koji je donje zone ovog objekta neraskidivo vezao za kontekst. Iznad ove zone isplivali su bijeli korpusi objekata jednostavne kubične forme.

Ove vile su svojim savremenim arhitektonskim dizajnom postale jedinstvena nekretnina na ovom području i bez sumnje, uspješan primjer urbanističko arhitektonskog uklapanja u već izgrađeni okoliš.

Naziv objekta: Vile THE TWO
Namjena: turističke vile
Adresa: Đuraševići, Opština Tivat, Crna Gora
Godina projektovanja: 2016-2017
Godina realizacije: 2017-2018
Površina objekta/lokacije (m2): 811m2/920m2
Projektantski studio: Studio Synthesis architecture & design, Podgorica, Crna Gora
Klijenti: Jelena Sikima i Ana Graupner-Sikima
Vodeći projektant: Dr Sonja Radović Jelovac
Projektantski tim : Mr Sandra Lalić, Marija Lukić, Bojan Stanković
Stručni nadzor: Predrag Babić, Haris Ljuca
Fotografije: Relja Ivanić

pripremila: Aleksandra Zečević Malović

 LOGO WHITE

Časopis za Arhitekturu, građevinarstvo, enterijer. dizajn i ličnosti.

Kontakt


Tel: +382 (0) 20 653 271

Tel: +382 (0) 69 429 375

Tel: +382 (0) 67 210 904

E-mail: casopisprostor@gmail.com

Podgorica

 

Časopis Prostor u inboxu

PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

We do not spam!