Prostor_66

PROSTOR BANNER

Dizajn koji budi okruženje

Stolon Studio pretvorio je zapušteno zaleđe u južnom Londonu u scensku dvospratnu kuću. “Rusty House” preuređuje ugaonu parcelu pored ulaza u južni London i daje cijelom kvartu jednu novu modernu svježinu. Pametnom upotrebom materijala ova kuća izgleda kao da je oduvijek bila tu.

Ova kuća je idealan primjer da se i u zapuštenom mjestu na oskudnom prostoru oivičenom ulicom sa dvije strane uz pravi dizajn može dobiti objekat koji će privući poglede.

Lokalne vlasti su prethodno odbacile pokušaje razvoja ovog zaleđenog područja sastavljenog od garaža i radionica, međutim, osjetljiv i lijep dizajn Stolon Studio za dvospratnu kuću pokazao se dovoljno izuzetnim da je dobio dozvolu za izgradnju.

stranakuca3

Nakon što je vidio prethodni projekat Forest Mews, u susjednom Forest Hillu, klijent je tražio od tima da im napravi novi porodični dom. Svjesni teške prirode situacije, Robert Barker i njegov tim dizajnirali su dvorišnu kuću koja stvara sopstvene poglede u neinspirativnom okruženju.


Unutra, zajedničke prostorije su raspoređene u dvorištu, sa dnevnim boravkom otvorene dvostruke visine, porodičnom kuhinjom i trpezarijom. U prizemlju se nalazi i radna soba i ostava. Hrastove stepenice se uzdižu do prvog sprata, gdje se nalaze četiri spavaće sobe, porodično kupatilo, smješteni pod geometrijskim krovom. Sve prostorije su ispunjene dnevnom svjetlošću sa minimalističkim i modernim detaljima.


Ugaona parcela, u vlasništvu lokalnog para, formirala je prolaz do jedne od linearnih staja tipičnih za ovaj dio Brocklei-a. Od početka je bilo jasno da dizajn za kuću mora biti poseban. Centralizovano dvorište i moderni geometrijski dizajn stvaraju zanimljivo i razigrano okruženje za život.

stranakuca1

Na prvom spratu prikazane perforacije pretvaraju neprivlačan pogled u fragmentirani prikaz minijaturnih ornamenata. Lokalitet spada u zaštićeno područje Brockleija, pa je tako projekat i kompletan dizajn ploča morao biti odobren. Ocijenjeno je da su planovi uspješni u odnosu na glavna arhitektonska pitanja okoline, istovremeno hvaleći smjelu i maštovitu prirodu dizajna, tvrdeći da oni imaju „potencijal da udahnu život u očigledno nevoljeni kraj“.


Centralizovano dvorište i moderni geometrijski dizajn stvaraju zanimljivo i razigrano okruženje za život.


Dizajn ostaje svjestan i osjetljiv na svoje okruženje iznutra i spolja, stvarajući prepoznatljiv dizajn koji dokazuje veliku ponovnu upotrebu nedovoljno korišćenog zaleđa.

stranakuca8

Unutra, zajedničke prostorije su raspoređene u dvorištu, sa dnevnim boravkom otvorene dvostruke visine, porodičnom kuhinjom i trpezarijom. U prizemlju se nalazi i radna soba i ostava. Hrastove stepenice se uzdižu do prvog sprata, gdje se nalaze četiri spavaće sobe, porodično kupatilo, smješteni pod geometrijskim krovom. Sve prostorije su ispunjene dnevnom svjetlošću sa minimalistickim i modernim detaljima.

„Projekat je pozvao na unutrašnje poglede kroz geometrijski volumen i skrining“, kaže arhitekta Jessica Barker. „Spavaće sobe na prvom spratu gledaju preko puta prema garažama i stanovima. Kroz dizajn ekraniziranih perforacija, ovaj neprivlačni prikaz je fragmentiran, stvarajući fascinantan prikaz minijaturnih vinjeta. Noću, skrining stvara difuzni sjaj iz osvjetljenih prostorija. “

stranakuca7

Stolon Studio
Studijom upravljaju Robert i Jessica Barker, tim muža i žene. Stolon Studio je specijalizovan i ulaže u arhitekturu i razvoj. “Oblikovanje budućnosti našeg urbanog okruženja i poboljšanje standarda arhitekture - jedna po jedna zgrada” je ono čemu oni teže. Jessica i Robert Barker, osnovali su Stolon Studio sa namjerom da dizajniraju i naprave inovativne prostore i proizvode, radeći sa stručnjacima iz svoje oblasti, bilo da su to arhitekti, dizajneri nakita, dizajneri proizvoda ili poljoprivrednici. Tim ima bogato iskustvo u svim oblastima od stanovanja do obrazovanja do ugostiteljstva. Svakog septembra organizuju ''Otvorene dane'' za javnost kako bi se što više ljudi upoznalo sa njihovim radom.

tekst: Sandra Vahtel
foto: Paul Murphy

 

 LOGO WHITE

Časopis za Arhitekturu, građevinarstvo, enterijer. dizajn i ličnosti.

Kontakt


Tel: +382 (0) 20 653 271

Tel: +382 (0) 69 429 375

Tel: +382 (0) 67 210 904

E-mail: casopisprostor@gmail.com

Podgorica

 

Časopis Prostor u inboxu

PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

We do not spam!