Prostor_66

PROSTOR BANNER

Unutrašnje uređenje kuća namijenjenih seoskom turizmu

Domaćinstvo Raković

Tradicionalna arhitektura na području opština Berane, Petnjica, Andrijevica, Plav i Gusinje.

Zajednički imenitelj i nesumnjiva odlika tradicionalnog narodnog graditeljstva na području opština Berane, Petnjica, Andrijevica, Plav i Gusinje je to što se oslanja na vjekovima sticano i provjeravano iskustvo. Ono je jednostavno, primjereno čovjekovim potrebama, u skladu sa prirodnom okolinom, izgrađeno od priručnih materijala i uvijek sa dobro organizovanim prostorom. Za narodnu arhitekturu nije bila važna samo funkcionalnost; u dodavanju dekorativnih elemenata i oblikovanju stambenih i privrednih cjelina, pa i čitavih naselja, ispoljava se i umjetnička sklonost njenih neimara. Uporedo sa razvojem graditeljstva i uvećavanjem iskustva obogaćuje se unutrašnje uređenje sračunato na udobnost i estetski doživljaj, što je naročito važno u svečanim i kultnim prilikama.

Preporuke za unutrašnje uređenje tradicionalnih objekata

Kao i kod vanjskog uređenja, i kod unutrašnjeg uređenja je potrebno voditi računa da objekat odiše „duhom starine“ i tradicije.

Unutrašnje uređenje tradicionalnih kuća u turističke objekte zavisiće i od toga stavljate li u funkciju turizma samo dio objekta (postojeće kuće ili nekog pomoćnog objekta na imanju) ili cijeli objekat, kao i koje ćete vrste ugostiteljskih i turističkih usluga pružati u tom objektu: usluge smještaja u sobama, apartmanima ili kući, isključivo usluge prehrane gostima izletnicima, ili kombinovano.

1tprije intervencije                                                                                                 posle intervencije

i usluge smještaja i usluge prehrane gostima izletnicima.

Stoga će nesumnjivo adaptacija objekta za turističke potrebe iziskivati i poneke intervencije u rasporedu prostorija, no ako je to moguće, bilo bi dobro pratiti postojeći raspored, odnosno plan prostora i sadržaj prilagoditi arhitekturi bez spajanja prostorija, rušenja, dograđivanja i sl., odnosno paziti na njihovu funkcionalnost.

Ako je prostor postojećeg objekta skučen, trebalo bi razmisliti o dodatnom prostoru adaptacijom pomoćnih objekata ako u sklopu imanja postoje ili stavljanjem u funkciju prostora unutar objekta kao što su tavan ili podrum.

2tprije intervencije                                                                                                                   posle intervencije

U svemu tome ne treba zaboraviti da se u seoskom turizmu traži i očekuje komfor i prostranost, pa je uvijek bolja varijanta napraviti jednu sobu ili apartman manje, kako bi se dobila prostornost, nego jednu više, jer će u protivnom prostori biti skučeni i „zagušeni“. Posebnu pažnju u uređenju potrebno je dati kupatilu kao izuzetno potrebnom prostoru koji se u tradicionalnim kućama pojavljuje kao novi element, odnosno potpuno novi prostor kog je potrebno spretno uklopiti u ambijent. Potrebno je imati na umu da kada gost dođe na turističko seosko porodično gazdinstvo, najprije koristi kupatilo. Uređenje kupatila ne zahtijeva luksuz tako da isto možete urediti koristeći rustične elemente (s obzirom da se danas na tržištu mogu pronaći takvi elementi: wc šolje, kade, umivaonici, slavine, keramičke pločice i dr.). Bitna činjenica je da kupatilo bude funkcionalno (ima sve osnovne potrebne elemente) i dovoljno komotno i, naravno, dobro uklopljeno unutar objekta.

3tDomaćinstvo Kljajića

Nikako ne treba zaboraviti svu potrebnu infrastrukturu, tj potrebne instalacije: električne,vodovodne, instalacije grijanja. Instalacije bi po mogućnosti trebale biti sakrivene u zidovima, pregradnim zidovima, podovima, zidnim oblogama i sl. Ako nije moguće izbjeći da budu nevidljive, onda ih treba izvesti da budu „ugodne  oku“.

Unutrašnje uređenje mora biti vrlo jednostavno uz korištenje detalja (pojedini kamen, drvene grede, niše u zidovima itd.). Podovi neka budu od drveta (seljački pod), a keramičke pločice stavljati samo oko mjesta gdje se koristi voda. Posebno je potrebno paziti na detalje prilikom opremanja prostora kao što su tepisi, zavjese, stolnjaci, vaze, posude od gline i keramike (lonci, čaše, bokali, vrčevi i sl.), rasvjetna tijela (sa abažurima od platna, stakla, keramike ili emajla), namještaj i ostalo. Tako, na primjer, ako posjedujete etnografske elemente koji su se koristili u kuhinji, kao što su ručni mlin za kavu, sito, košare, drvene i keramičke zdjele, petrolejka, stari sat i dr., slobodno njima možete dekorisati kuhinju. Takođe, kuhinju možete dekorisati i sa pećima na drva, pećima od željeza, zidanom peći, ognjištem sa napama, koji se možda više ne koriste, ali su obnovljene i očišćene, odnosno nijesu u funkciji, ali ćete njima dodatno dočarati ugođaj starinske kuhinje.

4tDomaćinstvo Babovića

U sobu možete staviti poseban lavor na drvenom ili metalnom nosaču sa bokalom vode i starinskim (lanenim) peškirima, ručno vezenim, što će svakako upotpuniti starinski ugođaj sobe. Ne zaboravite u sobu staviti pokoji stručak sasušenog mirisnog bilja karakterističnog za ovo područje.

Pogrešno je zidove okititi i „obogatiti“ detaljima kao što su raznorazni stari predmeti koji nikad nijesu ni korišteni za takvu svrhu. Poželjno je da zidna dekoracija bude recimo oruđe koje se koristilo u poljoprivrednim radovima ili u nekom zanatu, rasvjetno tijelo napravljeno od predmeta koji su se ranije koristili i slično. Zidovi se jednostavno mogu dekorisati umjetničkim slikama (koje odgovaraju ambijentu), starim fotografijama ljudi ili samoga mjesta. Ili zidovi mogu poslužiti kao postavka etno zbirke (izloženi stari alati, tradicionalni kućanski predmeti i slično). Posebnu pažnju je potrebno obratiti na boje zidova. Koristite tradicionalne uzorke i štukature ako su se koristili u području na kojemu se nalazi vaše turističko seosko imanje.

6tDomaćinstvo Merdovića

Prečesto se događa da enterijeri izgledaju kao „skladišta korišćenog namještaja“ po principu što više to bolje, čime se guši osjećaj prozračnosti prostora. Takođe, je pogrešno prostor opremati dotrajalim namještajem koji se koristio dugi niz godina za vlastite potrebe. U svakom slučaju, treba imati na umu jedno od osnovnih pravila dizajna koje glasi: manje je više.


U desetak domaćinstava na sjeveru, na području opština Berane, Petnjica, Andrijevica, Plav i Gusinje urađeno je i sređivanje enterijera starih i novih objekata, namijenjenih seoskom turizmu. To je bila jedinstvena prilika da se iz škrinja i ostava izvuče mnogo originalnih ručnih radova. U uređenju eneterijera poseban doprinos su dale članice udruženja „Kreativa” iz Berana, pa je sa malo novca značajno oplemenjen enterijer prostorija namijenjenih boravku turista.


Ako se koristi stari, antikni namještaj – vrlo jednostavan, ali funkcionalan namještaj – potrebno ga je potpuno očistiti i restaurirati. Takođe, nije pogrešno koristiti potpuno novi namještaj, ali koji ima tradicionalni (rustični) šarm. Unutrašnje uređenje može se kombinovati sa tradicionalnim i modernim, ali na način da se ne izgubi ambijentalnost prostora. Posteljina i prekrivači mogu biti ručni rad. Dekorativni elementi su ti koji ovim prostorima mogu dati taj poseban akcenat tradicionalnog. Zato i predlažemo upotrebu starih radinosti kao što su tkani radovi i naročito vez iskoristi za dekorisanje prostora – posteljine, jastučnice, čak i kao slike koje bi mogle biti interesantno uramljene.

Jednostavno pravilo koje kod uređenja trebate pratiti je: budite kreativni! Ali uvijek imajte na umu da objekat bude izraz tradicionalnosti područja u kojem se nalazi.

77

Primjeri uspješnih restauracija unutrašnjeg prostora   

Porodice koje stare seoske kuće koriste za goste daleko su uspješnije u seoskom turizmu od onih koje ih dočekuju u modernijim objektima. U desetak domaćinstava na sjeveru, na području opština Berane, Petnjica, Andrijevica, Plav i Gusinje urađeno je i sređivanje enterijera starih i novih objekata, namijenjenih seoskom turizmu. To je bila jedinstvena prilika da se iz škrinja i ostava izvuče mnogo originalnih ručnih radova. U uređenju enterijera poseban doprinos su dale članice udruženja „Kreativa” iz Berana, pa je sa malo novca značajno oplemenjen enterijer prostorija namijenjenih boravku turista.

Modernije kuće, koje nijesu građene u tradicionalnom stilu bile su i najzahtjevnije za uređenje unutrašnjeg prostora. Tako su kombinovani tradicionalni predmeti (prekrivači i slično) sa netradicionalnim, ali ručno rađenim dekoracijama u skladu sa nekom odabranom temom domaćinstva (na primjer, pčelarstvo, stočarstvo, ptice, neka vrsta cvijeta i slično), u suštini sve ono što je u neposrednom okruženju domaćinstva.

tekst: Tamara Novaković dia

Ovaj tekst je štampan u okviru projekta “Očuvanje kulturnih pejzaža Crne Gore i Albanije”, kog u Crnoj Gori sprovode Polimski muzej i Regionalna razvojna agencija za Bjelasicu Komove i Prokletije. Projekat je finansiran kroz prekogranični program Crna Gora – Albanija od strane EU, a ko-finansiran od Ministarstva javne uprave Crne Gore.
Stavovi izraženi u ovom tekstu isključiva su odgovornost Regionalne razvojne agencije za Bjelasicu, Komove i Prokletije i ne odražavaju nužno stavove donatora.

 LOGO WHITE

Časopis za Arhitekturu, građevinarstvo, enterijer. dizajn i ličnosti.

Kontakt


Tel: +382 (0) 20 653 271

Tel: +382 (0) 69 429 375

Tel: +382 (0) 67 210 904

E-mail: casopisprostor@gmail.com

Podgorica

 

Časopis Prostor u inboxu

PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

We do not spam!