Prostor_66

PROSTOR BANNER

Kombinacija neba, mora i stijene

Vila La Grintosa / Stera arhitektura.

Upravo u najkarakterističnijim elementima sardinijskog pejzaža nalazi se njegov najfiniji kvalitet, a to je toliko izazova koje je potrebno savladati: neravan teren, bezbrojne stijene, divlji dotok... Na stjenovitom obronku s pogledom na more na Sardiniji nalazi se nevjerovatna kuća koja se osjeća veoma opušteno u svom okruženju. Na papiru se taj sjajni, gotovo brutalistički objekat može činiti nepristojnim. U stvarnosti, vijugav oblik kuće, način na koji se različiti prostori ulivaju jedan u drugi i siva boja kombinuju se kako bi se savršeno uklopili u kamenu pozadinu.

Capriccioli 2019 06 nBorel 134

IMG 3043

Smještena u Porto Cervu, malom šarmantnom selu na sjeveru Sardinije, vila La Grintosa otkriva prednosti okolnog sardinijskog pejzaža. U podnožju vile, prijatna, romantična staza vodi do pješčane plaže i divlje uvale, kapija do Sredozemnog mora. Vila je obučena u nijanse plave, zelene i sive, varijacije neba, mora i stijena. Prava arhitektonska šetnja, u skladu s prirodom, La Grintosa je poziv za život u sardinijskom vremenu.


Dizajnirana od strane pariških Stera arhitektura, ova kuća je puna organski nadahnutih karakteristika koje omekšavaju stjenovitu spoljašnost. Visoki i uski svod s stropovima visi nad trpezarijom. Terase su ugrađene u stijene poput grotla, a njihovi plafoni obojeni u kontrastne nijanse zelene i plave boje, dok šiljast prozor u obliku kuće izgleda gotovo da nije na mjestu, pružajući mnogo svjetlosti.


Dizajnirana od strane pariških Stera arhitektura, ova kuća je puna organski nadahnutih karakteristika koje omekšavaju stjenovitu spoljašnost. Visoki i uski svod s stropovima visi nad trpezarijom. Terase su ugrađene u stijene poput grotla, a njihovi plafoni obojeni u kontrastne nijanse zelene i plave boje, dok šiljast prozor u obliku kuće izgleda gotovo da nije na mjestu, pružajući mnogo svjetlosti. Hladni kontrast bijelih i plavih pločica u spavaćim sobama i okretni uzorak kamenog zrna pločica u dnevnom dijelu koji izgleda kao dno kamenog bazena kroz koje se vidi voda. Savršeno mjesto za spektakularne poglede.

TISR7889

TISR7750

Stara kuća koja je bila na istom mjestu nije iskoristila sve potencijale mjesta, imala je samo jednu orijentaciju, prema jugu, ne uspjevajući da iskoristi svjetlost i hladnoću šumske vegetacije uz put na sjeveru, u gornjem dijelu lokacije. Takođe nije uspjela da otkrije ni jednu ljepotu mora ispod ili poeziju stijena svojim nevjerovatnim oblicima.
Uprkos dužini parcele koja gleda na obalu, pristup moru nije najviše iskoristio lokaciju, već je otkriven samo iz mora. Kosi travnati prostor padao je prema moru. Zbog nagiba, ovaj dio bašte bio je prilično jedinstven i nimalo prijatan. Na osnovu ovih zapažanja arhitektica Stefania Stera postavila je svoj cilj stvaranje kuće čiji obim ne bi mijenjao lokaciju, već bi služio veličanju, u najfinijoj tradiciji Porto Cervo.
Operacija je u skladu sa početnim projektom Porto Cervo, koju je započeo šezdesetih godina Aga Kan sa konzorcijumom Costa Smeralda. Da bi dizajnirao i izgradio ovu kuću, arhitekta je želio da se ona ugradi u lokaciju, koristeći sve njegove karakteristike.

TISR7959

Cjelina predstavlja arhitektonsko šetalište u skladu i kontinuitetu s prirodom, gdje se različiti svjetovi sastaju i ukrštaju, jedan nadopunjujući drugi. Nalazište i stanište se njeguju. Materijalne i zanatske vještine spajaju se i daruju cjelinu dimenzijom izdržljivosti i humanosti.
Osnivački princip projekta, onaj koji određuje njegovu lokaciju, je iscrtavanje dvije ose: jedna je projektovana prema moru, a druga se uzdiže prema stjenovitim liticama. Njihov prelaz omogućava artikulaciju različitih mjesta važnih za mjesto i raspored na dva nivoa, oba koji se vide kao prizemlje. Nivo prizemlja je izdubljen van mjesta. To stvara bliži odnos sa morem i bolju upotrebu bašte. Zelena terasa, „leteći tepih“, gleda na more. Pješačka staza koja se proteže uz more otkriva i poboljšava obalu mjesta.

Capriccioli 2019 06 nBorel 068

Raspored kuće nije konvencionalan. Pravi ulaz je dvorište, sama dvorana je mala i formira prelazni prostor, koji se postepeno širi sve dok ne stigne do susjedne sobe i obogati je. Prostorije su raspoređene oko glavnog dvorišta. Poslednji, okružen raznim količinama artikulisanim na mjestu i prostorima kuće, u kasno popodne je okupan zalazećim suncem. Svjetlost se reflektuje na fasadama koje je okružuju i stvara vedro jezgro u sredini cjeline. Sa funkcionalne tačke gledišta, sa ulice su importovana tri pristupa: glavni ulaz, koji služi dvorištu, parking mjesto za automobile osmišljene kao „bulevar“ na kojima se vozila mogu slobodno parkirati, izbjegavajući regimentirani efekat. U tu svrhu postavljen je klizni zid na ulici. Pristup kućici domara koje može da se izdvoji kao garaža. Pristup nivou podruma pruža se sa tri različite tačke: dvorišta, prostora namijenjenog uslugama i manjeg dvorišta koje se nalazi na istoku, u blizini glavne garaže za parkiranje. Vrata koja vode u prilično diskretnu dvoranu služe dvije sobe u prizemlju i, na spratu, dnevnu sobu, trpezariju, kancelariju i glavni apartman.

TISR8054

Glavni apartman, koji zauzima ostatak sprata, je prostrani set zatvorenih i otvorenih prostora u bogatom nizu događaja i atmosfere koji uokviruju pogled na prirodno okruženje: mala dvorišta, terase, spavaće sobe, garderobe i kupatila. Dnevni boravak u obliku slova U, otvoren prema moru i malo dvorište u srcu mjesta. Dnevna soba se razvija u dužini, paralelno sa morem. Trpezarija je orijentisana prema zapadu. Veliki popločani dio dvorišta smješten na sjevernoj strani dvorišta stvara sa stazom prilaz sa ulice. Stepenište pruža pristup krovu, čiji je dio predviđen kao terasa, a ostatak prekriven zelenilom, poput odnosa između same mineralne kuće i njene lokacije. Malo dvorište pruža pristup „kanjonu“, koji se vidi kao okosnica koja služi očaravajućim različitim čvorovima i uglovima lokacije. Nagib koji teče od dnevne sobe prema istoku povezuje ga s donjim nivoom.

Tekst: Sandra Vahtel 
Foto: Nicolas Borel, Tiziano Canu

 LOGO WHITE

Časopis za Arhitekturu, građevinarstvo, enterijer. dizajn i ličnosti.

Kontakt


Tel: +382 (0) 20 653 271

Tel: +382 (0) 69 429 375

Tel: +382 (0) 67 210 904

E-mail: casopisprostor@gmail.com

Podgorica

 

Časopis Prostor u inboxu

PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

We do not spam!