Prostor_66

PROSTOR BANNER

Mostovi

Mostovi služe praktičnoj svrsi, ali ponekad i estetskoj, važan su simbol u bilo kojoj kulturi. Većina ljudi na mostove gleda kao na sredstvo za postizanje cilja. Imamo mostove širom svijeta koji prelaze planinske lance, rijeke i okean da bi povezali jedan grad ili okrug sa drugim. Neki su mostovi poznati po inovativnom dizajnu, a neki sežu vjekovima unazad. Mostovi su pomogli da se poboljšaju gradovi, zemlje i naš način života. U ovom broju predstavljamo vam nove čudesne veze, koje ne samo da služe svrsi već nam i otkrivaju neki novi svijet dizajniranja mostova. 

The Paleisbrug / Benthem Crouwel Architects
Most i park u jednom

The Paleisbrug  je uzdignuti park, pješački i biciklistički most u jednom. Most formira vezu dužine 250 metara preko željezničke pruge između istorijskog centra ‘s-Hertogenbosch-a i Paleiskwartier-a. Paleiskwartier je novorazvijena oblast u kome se nalaze zgrade suda, različiti univerziteti primjenjenih nauka, domovi i kancelarije. Novi most je takođe opremljen velikim solarnim kolektorom, koji će snadbijevati okolno područje energijom.


Pogled na okolinu
Most prolazi kroz Germent - veliku otvorenu zelenu površinu koja je sačuvana zahvaljujući istoriji poplava. Oni koji idu mostom uživaće u spektakularnom pogledu na ovo područje, zelenilo uz rijeku Dommel i područje za rekreaciju oko Hofvijvera u Paleiskvartier-u. Različiti rasponi mosta kombinovani su sa čeličnim pločama otpornim na vremenske uslove i sadrže horizontalne čelične kanale otporne na vremenske uslove kompresionom betonskom sloju. 


632 Paleisbrug N11

Biljke, drveće, asfaltiranje, namještaj i rasvjeta integrisani su u presavijene listove nerđajućeg čelika. Rđava boja ovog čelika karakteristična je za Paleisbrug. Vremenski otporan čelik je legura čelika sa gustim slojem korozije, čime se proces korozije virtualno zaustavlja. To znači da se metal može ostaviti izložen. Čelični otporan na vremenske uslove, koji korodira oko 0,5 mm na 100 godina, na svim je mjestima deblji za 1 mm nego što bi prvobitno bilo potrebno: na kraju se nalaze čelične korozije na dvije strane. Kao takav, most ima vijek trajanja od najmanje 100 godina. Štaviše, robustan izgled čelika uklapa se u atmosferu stvorenu od gradskih utvrđenja.

Položaj cvjetnih kreveta i kontejnera za drveće na mostu ustanovljen je u saradnji s Pietom Oudolfom, koji je pripremio šemu sadnje za Paleisbrug. Biljke i grmlje na mostu podijeljeni su u tri zone, svaka sa svojim karakterom. Sa strane centra grada, most će imati niske biljke u obliku savane i pojedinačna stabla. Tamo gdje most prelazi željezničku prugu, biće samo nisko postrojenje, u skladu sa širokim pogledom. Sa strane Paleiskvartier-a, most će imati više šumski karakter. Novo zelenilo kreira novi eko sistem u centru grada, pružajući prostor za novu floru i faunu. Na cvjetnim krevetima na mostu postavljen je sistem za navodnjavanje sa detekcijom. Zalivanje sadnica opremljeno je dodatnom prelivnom cijevi, tako da biljke nikada neće dobiti previše vode. U večernjim satima biljke, klupe i staze osvjetljene su LED rasvjetom, što znači da je most prijatno mjesto čak i nakon zalaska sunca.

632 Paleisbrug N26


Zelenilo
Biljke i grmlje na mostu podijeljeni su u tri zone, svaka sa svojim karakterom. Sa strane centra grada, most će imati niske biljke u obliku savane i pojedinačna stabla. Tamo gdje most prelazi željezničku prugu, biće samo nisko postrojenje, u skladu sa širokim pogledom. Sa strane Paleiskvartier-a, most će imati više šumski karakter. Nova zelenilo kreira novi eko sistem u centru grada, pružajući prostor za novu floru i faunu.


Solarni kolektor

Da bi se izbjeglo zaleđivanje mosta tokom zime podno grijanje sa niskom temperaturom bila je polazna tačka u dizajnu. So za ceste nije bila opcija, jer bi ubila biljke i uticala na materijal. Zato je Benthem Crouvel tražio održivo rješenje za upotrebu podnog grijanja. Kao odgovor dobijeno je sljedeće: 

Paleisbrug se tokom ljeta ponaša kao ogromni solarni kolektor. Podno grijanje - solarni kolektor povezan je s jedinicom za grijanje i hladnoću. Tokom ljeta, most izvlači više topline sa mosta nego što je potrebno tokom zime i snabdijeva okolni okrug energijom.

Struktura

Paleisbrug je sastavljen od različitih veličina raspona koji se kreću od stuba do stuba. Stubovi su obloženi čeličnim pločama otpornim na vremenske uslove, tako da sa rasponima čine cjelinu. Raspon se sastoji od vodoravnih čeličnih kanala otpornih na vremenske uslove prekrivenih kompresionim betonskim slojem. Što je duži raspon, veći su kanali. Najveći raspon, dužine 60 metara, prolazi preko željezničke pruge. Za ovaj raspon stvoren je dodatni potporni spoj na vrhu palube mosta. Konstrukcija ispod palube mosta na ovom mjestu nije bila moguća. Vozovima je potrebna velika nadmorska visina da bi cijeli most trebao biti podignut za par metara.

632 Paleisbrug N50


Raspon
Najveći raspon, dužine 60 metara, prolazi preko željezničke pruge i ima dodatne potporne spojeve koji osiguravaju njegov strukturni integritet. Površina mosta podijeljena je u četiri trake širine dva metra, koje se sastoje od cvjetnih kreveta i popločavanja.


Kompresioni betonski sloj je perforiran u područjima sa drvećem. Perforacije su postavljene strateški i dovode do dobrog rezultata, kako za shemu sadnje, tako i za strukturu. Beton nije vidljiv nigdje na mostu. Četiri trake, širine dva metra, koje se naizmjenično sastoje od cvjetnih kreveta i pločnika, prolaze duž cijelog mosta. Ploče širine šezdeset centimetara sa čeličnim završecima otpornim na vremenske uslove prolaze između cvjetnih kreveta i popločanog dijela. 

Ovdje se mogu naći kablovi, cijevi i oluci za ispuštanje kišnice s ulice. Postavljanje palube mosta i cjevovoda može se zamijeniti, ako je potrebno, bez uticaja na glavnu potpornu konstrukciju.


Køge Nord Station / Cobe + DISSING+WEITLING Architecture
Značajna tačka Kopenhagena 

Početkom ljeta 2019. godine zvanično je otvoreno novo saobraćajno čvorište u Kopenhagenu -  Køge Nord Station. Spektakularni most, stanica i parkovni prostor koji čine značajno središte za zelenu pokretljivost, kao i jedinstven primjer danske arhitekture i inženjerstva. Køge Nord stanicu dizajnirao je arhitektonski tim koji se sastoji od COBE i DISSING + WEITLING arhitekture.

Køge Nord stanicu službeno je otvorio prijestolonasljednik Frederik na događaju 31. maja 2019. Događanjem je obilježeno otvaranje novog ulaza u Kopenhagen koji pruža pristup učinkovitijem i održivom prevozu svima koji idu u glavni grad države i iz njega.

Kge North Station 12 credit Rasmus Hjortj COAST

I to nije sve: za Køge i ostatak regije novi projekat dodaje orijentir međunarodnih dimenzija: pješački most dugačak 225 metara koji povezuje novu željezničku prugu velike brzine između Kopenhagena i grada Ringsted sa postojećom gradskom i prigradskom željezničkom prugom iznad autoputa Køge Bugt.


Oblikovnost
Natkriveni pješački most dizajniran je kao performativna školjka, štiteći korisnike od buke, prekomjerne svjetlosti, te hladnog i vrućeg vremena.


Arhitektura stanice i tehnički dizajn promovišu „dobro iskustvo putovanja“, gde je protok unutar natkrivenog mosta dizajniran da nudi i otvoreni pogled prema sjeveru i manje otvore na unutrašnjim pločama od drveta prema jugu. To nudi pogled izvana i intiman osjećaj, kao i dobar protok i zone za pauziranje.

Upečatljiv futuristički dizajn pogodan je za područje koje je trenutno u ogromnoj transformaciji, a most će u narednim godinama djelovati kao katalizator rasta i razvoja u oblasti Køge, kaže Dan Stubbergaard, arhitekta i osnivač COBE: “ Zajedno smo osmislili značajan orijentir za razvoj kojim se grad Køge trenutno vodi. Razvoj vođen inovacijama, pionirskim duhom i odvažnim izgledom koji utjelovljuju stanični most i prateći objekti.”

Most je takođe nova arhitektonska atrakcija tog područja; duga, spektakularna čelična zmija koja se pruža nad željezničkim prugama i nudi korisnicima veličanstven panoramski pogled na kulturni pejzaž. Štaviše, Køge Nord Station važan je stub i katalizator u planu šire vizije Køgea i šireg regiona, koji stavlja veliki prioritet privlačenju kvalifikovane radne snage i stvaranju optimalnih, zelenih i održivih transportnih mogućnosti u tom području.

Kge North Station 14 credit Rasmus Hjortj COAST web 72

Projekat se sastoji od 225 metara dugačke pješačke staze, željezničke stanice i pratećeg objekta za parking i vožnju. Sjeverna strana mosta pruža zapanjujući panoramski pogled na pejzaž i saobraćajne linije od 180 stepeni. Obložena drvenim letvicama, unutrašnjost mosta postaje topao i prijatan prostor, dok spolja ima grubiji oblik sa aluminijumskim pločama koje odgovaraju materijalima okolnog infrastrukturnog sistema. To je, jednostavno, prostor dobrodošlice i poziva, za razliku od onoga što često vidite na stanicama i u transportnim objektima. Lebdeći iznad autoceste, pješački most služi kao vizuelni poziv hiljadama ljudi koji putuju automobilom da izaberu održiviju mogućnost parkiranja automobila na stanici i ulaska u voz, čime se štede i vrijeme i novac i smanjuje karbonski otisak.


Materijalizacija
Južna strana fasade je zatvorena, funkcioniše kao solarni ekran, dok je sjeverna strana otvorena pružajući panoramski pogled na živu urbanu pejzaž. Unutrašnjost mosta sastoji se od toplih i privlačnih materijala, dok je sa spoljašnje strane konstrukcija je prekrivena perforiranim čeličnim pločama, dodajući dublji izraz fasade i usklađen sa okolnom infrastrukturnom tkaninom.


Banedanmark je imao hrabar i vizionarski pristup, i kada su objavili konkurs i kada su izabrali pobjednički predlog. Kao rezultat, sada možemo uživati u arhitektonskom svetioniku koji je sposoban da brendira region i demonstrira sposobnost danskih arhitekata i inženjera. Most ima „potencijal razglednice“, ali glavna poenta je efekat i uticaj koji će projekat imati na svakodnevni život mnogih ljudi “. Køge Nord Station nije samo saobraćajno čvorište za cijeli region Kopenhagena, koji povezuje brze  i lokalne vozove i najprometniji autoputu Danskoj; takođe je prepoznatljiv orijentir za zelenu mobilnost. 

Stanica je izgrađena na dvije važne željezničke linije, kao i na najprometnijoj dionici u Danskoj, autoputu Køge Bai, kojom svakodnevno prolazi gotovo 100.000 automobila. Novo čvorište omogućava efikasniji i održiviji prevoz do i od prijestonice, pomažući u smanjenju zagušenja automobila širom gradskog područja.

Spajajući novu željezničku prugu velike brzine između Ringsteda i Kopenhagena, futuristički dizajn mosta Køge prikladan je za okolno područje koje je trenutno u velikoj transformaciji.

Kge North Station 12 credit Rasmus Hjortj COAST

Natkriveni pješački most dizajniran je kao performativna školjka, štiteći korisnike od buke, prekomjerne svjetlosti, te hladnog i vrućeg vremena.

Južna fasada mosta je zatvorena, dok je sjeverna fasada otvorena, što pruža zadivljujući panoramski pogled na okolni krajolik od 180 stepeni. U pogledu se može uživati ​​ili stojeći, hodajući ili sjedeći udobno na ugrađenom namještaju duž zida koji je okrenut prema jugu.


Unutrašnjost
Unutrašnji prostor prekriven je drvenim letvicama koje pružaju toplo, taktilno iskustvo u tranzitu i u situacijama čekanja. Unutrašnjem prostoru je suprotstavljena glatka, hladna aluminijumska spoljašnost koja ulazi u dijalog sa infrastrukturnim izrazom mjesta.


Drvena oplata koja pokriva unutrašnje zidove daje unutrašnjosti mosta topao i ugodan osjećaj.

Postavljena iznad pruga i autoputa, stanica Køge izgleda kao čelični tunel obložen drvetom sa unutrašnje strane i aluminijumom sa spoljašnje strane. Zapravo, oblik cijevi eliptičnog presjeka predstavljen je kao dobro rješenje da odgovori na snažna ograničenja koja prouzrokuju vjetar i saobraćaj ispod, naročito ako je most za pješake i konstrukcija nije morala da podržava velika dinamička opterećenja. Spoljna opterećenja prouzrokovana prolaskom automobila i vozova - naročito brzi međugradski voz S-Train koji služi za Kopenhagen - zaista su bili najveći izazov koji treba prevazići, zajedno sa potrebom da se izgradi vrlo lagan most. Izbor dizajna je na taj način stvorio ikoničku silu koju su arhitekti željeli, da se ukupno 1.000 tona ovog dostignuća proširi na dužinu od 225 metara i širinu od 9 metara.


Lucky Knot / NEXT architects
Srećni čvor: Tri mosta upletena u jedan

Most ne mora uključivati standardne, sive betonske grede, kablove i površinu. Mogu se uviti i okrenuti i poprskati bojom. To je filozofija mosta Lucky Knot u Changsha u Kini, koji je dizajnirao biro Next Architects. NEXT architects rade na jedinstvenom nizu mostova širom svijeta. Ovaj put njihov najnoviji dizajn nije intrigantan most za šišmiše, već ikonski most u Kini. Novi čelični pješački most u kineskom mega gradu Changsha dugačak je 185 metara i visok 24 metra, a savršeno se uklapa u niz izvanrednih mostova koji karakterišu NEXT-ovu praksu.

NEXT je pozvan da ponudi svoje rješenje na međunarodnom konkursu za dizajn novog mosta koji će biti izgrađen preko rijeke Dragon King Harbour u Changsha-ovom brzo razvijajućem okrugu New Lake. Za ovu posebnu komisiju, timovi u Amsterdamu i Pekingu udružili su snage kako bi smislili jedinstveni, pobjednički dizajn: Lucky Knot. Kombinacija stručnosti holandskog tima u području infrastrukture i upravljanja vodama i upornost kineskog tima i poznavanje lokalnog konteksta bio je presudan dio procesa.  Most je već postao ikona, a CNN ga je odabrao kao jedan od “najspektakularnijih mostova koji probijaju matricu.”

NEXT Architects Lucky Knot Photography Julien Lanoo 01


Tri u jedan
Ustvari su tri mosta isprepletena u jedan, što je značilo da je Next trebalo da obezbijedi da sva tri oblika rade zajedno kao jedna struktura. Schreinemachers je znao da most treba da bude  najmanje 24 metra iznad nivoa rijeke da bi brodovi mogli da prođu ispod njega. Takođe je znao da najstrma linija nagiba ne može biti veća od 34 stepena, kako bi stepenice bile prijatne za pješake.


Most je ključni projekt u razvoju javnog prostora tog područja, a osmišljen je u skladu sa rekreacijskim, ekološkim i turističkim aktivnostima. Most povezuje više nivoa na različitim visinama -obale rijeka, cesta, visoko postavljeni park, kao i međusobne veze.  Konačni oblik mosta rezultat je - doslovno i metaforično - povezivanja svih ovih ruta zajedno. 

„Oblik Srećnog čvora inspirisan je principom prstena Mobius kao i kineskom umjetnošću vezanja. U drevnoj dekorativnoj kineskoj narodnoj umjetnosti čvor simbolizuje sreću i prosperitet. Crvena boja takođe simbolizuje sreću i radost. Most duguje svojoj maštovitoj privlačnosti spoj tradicije i modernosti. Srećni čvor je više od mosta i povezanosti dviju obala rijeke. Njegov uspjeh leži u objedinjavanju kultura i u spajanju istorije, tehnologije, umjetnosti, inovacija, arhitekture i spektakla. On povezuje, osvjetljava i zabavlja.

NEXT Architects Lucky Knot Photography Julien Lanoo 02

Lucky Knot je topološki fascinantna građevina. Svijetlo crveni most, koji se proteže kroz rijeku Dragon King Harbour u Changshau u Kini, uvija se i zarezuje poput zapetljanih obronaka. Njegova čvrsta kičma od 180 metara prelazi u beskonačnu petlju, bez jasne krajnje tačke. “Mi to nazivamo Mobiusovim prstenom,” kaže Michel Schreinemachers, partner kompanije Next Architects. “To je neprekidan oblik.”


Oblik
Most Lucky Knot je topološki fascinantna građevina. Svijetlo crveni most, koji se proteže kroz rijeku Dragon King Harbour u Changshau u Kini, uvija se i zarezuje poput zapetljanih obronaka. Njegova čvrsta kičma od 180 metara prelazi u beskonačnu petlju, bez jasne krajnje tačke. “Mi to nazivamo Mobiusovim prstenom,” kaže Michel Schreinemachers, partner kompanije Next Architects. “To je neprekidan oblik.”


Ustvari su tri mosta isprepletena u jedan, što je značilo da je Next trebalo da obezbijedi da sva tri oblika rade zajedno kao jedna struktura. Schreinemachers je znao da most treba da bude  najmanje 24 metra iznad nivoa rijeke da bi brodovi mogli da prođu ispod njega. Takođe je znao da najstrma linija nagiba ne može biti veća od 34 stepena, kako bi stepenice bile prijatne za pješake.

NEXT Architects Lucky Knot Photography Julien Lanoo 07

„Jednom kada smo razvili osnovni oblik mosta, glavni izazov nalazio se u dizajniranju raskrsnice koja omogućava pješacima da idu s jedne rute na drugu“, kaže Schreinemachers. Most se preklapa na pet priključnih tačaka. One pružaju strukturalnu podršku i služe kao staze kojima pješaci mogu pristupiti različitim putevima. Da bi se prešlo sa mosta na drugi, ljudi mogu prošetati kroz mjesečeva vrata, kružnim prolazima koji se koriste u tradicionalnoj kineskoj baštenskoj arhitekturi.

Srećni čvor, drugim riječima, više je od utilitarističkog puta. “Mostovi takođe imaju visoko metaforički kvalitet”, kaže Schreinemachers. “Oni se povezuju ne samo u fizičkom smislu, već povezuju i ljude, mjesta, potrebe i iskustva.”


Dužina
Pješački most dugačak je 185 m. Njegove isprepletene i međusobno povezane niti, koje se uzdižu do visine od 24 m, dodiruju se na različitim tačkama - na obali rijeke, pored ceste i u parku - spajajući ih ili „vezujući“ mjesta zajedno.


NEXT Architects Lucky Knot Photography Julien Lanoo 08

Hiljadu i jedan korak

S mosta se pruža spektakularan pogled na rijeku, jezero Meixi, grad Changsha i okolni planinski lanac. Zahvaljujući izvanrednom LED svjetlosnom prikazu, most je postavljen tako da predstavlja svjetlosnu atrakciju koja prati stazu rijeke Dragon King Harbour.  Most dugačak 180m zapravo su tri odvojena mosta isprepletena u jedan. Pješaci mu mogu pristupiti s osam ulaza na ulici. Tri pješačke staze preklapaju se u pet tačaka, što Schreimachers naziva „mjesečevim vratima“. Dizajn mosta sličan je rolerkosteru. Umjesto da povezuje dvije strane, most djeluje i kao igralište za pješake. Služi ne samo kao oblik prevoza, već i kao javni prostor na kojem se pješaci mogu spojiti iznad autoputa i rijeke.

Priredila: Sandra Vahtel

 

 LOGO WHITE

Časopis za Arhitekturu, građevinarstvo, enterijer. dizajn i ličnosti.

Kontakt


Tel: +382 (0) 20 653 271

Tel: +382 (0) 69 429 375

Tel: +382 (0) 67 210 904

E-mail: casopisprostor@gmail.com

Podgorica

 

Časopis Prostor u inboxu

PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

We do not spam!