Prostor_66

PROSTOR BANNER

Projektovanje u dijalogu

GMP Architekten.

„Naš ideal je da stvari projektujemo tako jednostavno da su održive u smislu sadržaja i vremena. Za nas je zgrada „jednostavno“ dobra kada optimalno ispunjava svoje funkcionalne zahtjeve, izgrađena je na način koji ima smisla, izgrađena je od odgovarajućeg materijala i predstavlja vjerodostojan odgovor na uslove lokacije. Stoga uvijek pokušavamo da formulišemo nekoliko osnovnih pitanja koja otkrivaju suštinu projektantskog zadatka. Mi sebe doživljavamo kao partnere koji osmišljavaju odgovore u okruženju. Vjerujemo da je zadatak arhitekte najvažniji u tome da pretvara ideje u stvarnost: učiniti ono što je razumno moguće, a da se pri tome ne izgubi sposobnost razmatranja nemogućeg. Za nas arhitektura nije pitanje stila već pitanje usklađivanja oblika zgrada sa prostorom u kom živimo.“

Meinhard von Gerkan i Volkwin Marg osnovali su svoj biro 1965. godine. Od samog početka zauzeli su generalistički stav koji uključuje holistički profesionalni pristup, sa otvorenošću prema izgradnji bilo koje veličine i bilo koje vrste objekata - u kontekstu širokog spektra kulturnih i lokalnih uslova. Tokom svoje prve godine arhitekti su osvojili osam arhitektonskih konkursa, među njima - zajedno sa Klaus - om Nickels - međunarodni konkurs za aerodrom Berlin - Tegel, za koji su, takođe, bili zamoljeni da izvrše sve faze projektovanja i što je bila odskočna daska za budućnost. Kasnije su to pratili i drugi aerodromi, među kojima su Štutgart i Hamburg.

2285 MB84 20 0837

stringio


Nacionalni stadion u Varšavi izgrađen je u junu 2011. godine, po projektu biroa gmp architekten. Izgradnja je koštala oko 300 miliona eura, a izgrađen je na mjestu na kojem je nekada bio stadion Dziesieciolecia.


„Naš ideal je da stvari projektujemo tako jednostavno da su održive u smislu sadržaja i vremena. Za nas je zgrada „jednostavno“ dobra kada optimalno ispunjava svoje funkcionalne zahtjeve, izgrađena je na način koji ima smisla, izgrađena je od odgovarajućeg materijala i predstavlja vjerodostojan odgovor na uslove lokacije. Stoga uvijek pokušavamo da formulišemo nekoliko osnovnih pitanja koja otkrivaju suštinu projektantskog zadatka.

Mi sebe doživljavamo kao partnere koji osmišljavaju odgovore u okruženju. Vjerujemo da je zadatak arhitekte najvažniji u tome da pretvara ideje u stvarnost: učiniti ono što je razumno moguće, a da se pri tome ne izgubi sposobnost razmatranja nemogućeg. Za nas arhitektura nije pitanje stila već pitanje usklađivanja oblika zgrada sa prostorom u kom živimo.“

Nedvosmislena misija biroa GMP A rchitekten, u svemu što projektuju i grade, djeluje u skladu sa zajedničkim principima u smislu sadržaja i koncepta. Posvećeni su pristupu koji nazivaju „projektovanje u dijalogu“. Pristup se, takođe, može nazvati dijalektičkim u smislu zamišljenog interaktivnog dijaloga između arhitekte i skupa paradigmi predstavljenih odgovarajućim uslovima. Konkretno, njihov arhitektonski pristup može se sumirati sa četiri vodeća principa projektovanja u dijalogu: jednostavnost, jedinstvo u različitosti, jedinstvenost i strukturalni poredak.

„Pronalaženje odgovarajućih i prihvatljivih rješenja za projektovanje našeg okruženja znači da ste spremni da stupite u dijalog i prilagodite sopstveni pristup uslovima određenog projekta. Odluku o tome šta i kako graditi donosi društvo, sa svojim složenim političkim i komercijalnim mehanizmima. Mi kao arhitekti nijesmo samo dužni da ulazimo u ovaj dijalog, već i mi snosimo odgovornost za to i za učešće u diskursu na osnovu sopstvenog uvjerenja.“

Nacionalni stadion u Varšavi izgrađen je u junu 2011. godine, po projektu biroa GMP Architekten. Izgradnja je koštala oko 300 miliona eura, a izgrađen je na mjestu na kojem je nekada bio stadion Dziesieciolecia. Evropska fudbalska asocijacija UEFA je ovom stadionu dodijelila pet zvjezdica, a ima kapacitet od 58.000 sjedećih mjesta.

2035 CG53 018 23197


U južnom kineskom gradu Dongguan, gradu od nekoliko miliona stanovnika, 2014. godine završena je Dongguan arena prema projektu arhitekata von Gerkana, Marga i partnera. Obzirom na lokaciju objekat je saglediv izdaleka i orijentir je koji pruža identitet i orijentaciju ljudima u novom kvartu Liaobu.


Stadion se nalazi u parku Skariszevski istočno od centra grada na obali Visle i postao je srce novog sportskog parka. Izgradnja stadiona sistematski je bila podijeljena na dva dijela. Postolje se sastoji od montažnih betonskih djelova. Iznad ovog je krov od čelične mreže sa tekstilnom membranom obješenom na čelične nosače sa nagnutim šipkama za vezanje.

Unutrašnji krov sastoji se od pokretnog membranskog jedra koje se savija. Video kocka sa četiri ekrana koja daje optimalnu vidljivost sa svih sjedišta, takođe, je na sredini terena. Do gornjeg nivoa se pristupa preko dvanaest pažljivo oblikovanih jednokrakih stepeništa. Fasada se sastoji od anodiziranog ekspandiranog metala koji pruža još jednu providnu ovojnicu za stvarnu toplotnu „membranu“ unutrašnjih područja i stepenica za pristup. Stadion se sa fasadom u nacionalnim poljskim bojama ističe u parku kao orijentir vidljiv izdaleka.

Brasilia je jedini grad iz XX vijeka koji je proglašen za UNESCO - vu svjetsku baštinu. Sa svojim rasponom javnih objekata, „idealni grad“ sagrađen između 1956. i 1960. godine jedna je od ikona modernog stila. U tom kontekstu Gmp Architekten su u saradnji sa Schlaich Bergermann biroom projektovali novi nacionalni stadion Brasilia.

Cilj projekta je bio odgovor na istoriju arhitekture mjesta, sa jasnim osvrtom na gradsku tradiciju, a da ipak ima svoj poseban savremeni stil. Iako najveća zgrada u gradu, koja se nalazi na centralnoj osi Brasilia-e, kompozicija objekta je razvijena kao monumentalni volumen koji se neprimjetno integriše u kontekst urbanističke matrice.

2941 170928 CG83 106258


Muzej moderne umjetnosti Tianjin Binhai je dio umjetničkog i kulturnog kompleksa u lučkom gradu Tianjin, koji je izgrađen po masterplanu Gmp - a.


Da bi se to postiglo, stadion je okružen javnim trgom koji sadrži sve pristupne elemente i podržava krov na njegovoj „šumi stubova“. Ovaj jasan i čist pristup ističe minimalistički, gotovo arhetipski dizajn - ključni materijal je beton. Kružni krov ima duplu oblogu – gornji sloj se sastoji od tkanine od staklenog vlakna presvučenog PTFE-om, dok je donja membrana sačinjena od otvorene mreže, pozadinski osvijetljene tkanine.

Ovaj projekat održivog stadiona će pružiti važnu ostavštinu za region i odigrati svoju ulogu u očuvanju raznovrsnosti amazonske prašume. Na primjer, kišnica će se prikupljati za kasniju upotrebu u toaletima, dok će bogata količina sunca u regionu biti iskorišćena da generiše čistu i obnovljivu energiju. Ekrani su osmišljeni tako da smanje troškove energije, a prije svega, za kontrolu temperature unutar stadiona.

Ukupni troškovi izgradnje dostigli su 450 miliona eura, što ga čini jednim od najskupljih stadiona u istoriji. Nažalost, od završetka Svjetskog prvenstva rijetko se koristi, budući da brazilska prestonica nema profesionalni fudbalski tim koji bi mogao da pokrije mjesečne troškove održavanja, koji iznose oko 180.000 evra.

U južnom kineskom gradu Dongguan, gradu od nekoliko miliona stanovnika, 2014. godine završena je Dongguan arena prema projektu arhitekata von Gerkana, Marga i partnera. Obzirom na lokaciju objekat je saglediv izdaleka i orijentir je koji pruža identitet i orijentaciju ljudima u novom kvartu Liaobu.

Nova košarkaška arena ima kapacitet za skoro 15.000 posjetilaca i može se koristiti za sportske i druge događaje. To je i novi dom za jednu od najuspješnijih kineskih košarkaških ekipa - Dongguan Leopards. Košarka je sve popularnija kod Kineza, posebno zato što je Iao Ming, koji se slavi kao nacionalni heroj, ušao u američku košarkašku ligu - NBA.

Dizajn arene na različite načine transformiše elemente košarke: smješten na uzdignutoj platformi, kružni prsten podsjeća na obruč koša, kao i način na koji je fasada „pričvršćena“ - poput mreže na obruč.

03 Christian Gahl


Guangxi Culture & Art Center u Nanning - u otvorio je svoja vrata posjetiocima prije dvije godine. To je veliko pozorište koje je u Kini veoma popularno i služi kao mjesto za široki spektar muzičkih i kulturnih programa.


Tipična narandžasta boja lopte pojavljuje se iza mrežaste fasade u obliku spoljašnje strukture arene, a takođe se provlači i kroz dizajn enterijera. Čelična krovna konstrukcija arene ima prečnik od 157 metara. Sastoji se od vanjskog, vertikalno valovitog prstena oko koga je „obješeno“ 28 traka na koje su postavljena rešetkasta ramovska konstrukcija za ukrutu.

Arena je okružena velikim parkom koji djeluje kao tampon zona između zgrade i relativno bučnih okolnih saobraćajnica. Dizajn pejzaža poprima oblik stadiona. Opsežne zelene površine i zakrivljene staze uz vodena ogledala okružuju stadion i služe kao sportski i rekreacioni prostori.

Kulturni centar Tianjin Binhai upotpunjen je novom zgradom muzeja koju su projektovali Gmp Architekten. Muzej moderne umjetnosti Tianjin Binhai je dio umjetničkog i kulturnog kompleksa u lučkom gradu Tianjin, koji je izgrađen po masterplanu Gmp - a. Nova zgrada će se koristiti za prikazivanje izložbi radova savremenih umjetnika. Muzej svojim otvorenim planom prostorija i pokretnim zidnim elementima pruža fleksibilnu scenu za umjetnost.

Masterplan za ovaj kulturni kraj sa muzejima, pozorištem i zgradama koje su projektovali različiti arhitektonski biroi je bio posebno važan faktor pri projektovanju novog objekta. Pet kulturnih institucija povezano je nizom metalnih struktura sličnih kišobranu.

Sam objekat muzeja zauzima sjeverozapadni dio kulturnog centra Tianjin Binhai i smješten je nasuprot Muzeju nauke i tehnologije. Ukupna bruto površina od 26.500 kvadratnih metara raspoređena je na pet etaža. Na fasadi ove zgrade u obliku kocke korišćena je obloga od svjetlih kamenih ploča od prirodnog kamena. Broj prozora sličnih prorezima povećava se na svakoj etaži prema vrhu objekta. Glavni ulaz je jasno istaknut staklenim pročeljem koje pruža pogled na unutrašnjost omogućavajući posjetiocima uvid u umjetnost.

Koncept projektovanja zasnovan je na klasičnoj muzejskoj zgradi; dva simetrična izložbena krila pokrivaju središnji prostor u kome se nalaze funkcije kao što su formalni prijemni prostor, aukcijska sala i multifunkcionalna dvorana. Sa ulaznog puta na zapadnu fasadu, široko stepenište vodi do centralnog predsoblja sa prijemnim prostorom na drugom spratu, koji je na istom nivou kao kulturni dom čitavog centra. Sa ulaza u kulturni prostor posjetioci kroz atrijum stižu direktno do prostora za recepciju.

U budućnosti će muzej na tri svoja sprata prikazati radove savremenih umjetnika. U izložbenim prostorima na potkrovlju, pokretni zidni elementi mogu se koristiti za podjelu prostora i stvaranje prostorija različitih veličina u skladu sa sadržajem svake pojedine izložbe. Ovaj fleksibilan raspored i svijetla visina prostorije od sedam metara omogućavaju izlaganje čak i velikih instalacija.

09 2466 171108 MG 8157 8158


Zhengzhou twin towers, poput ulaznih vrata u grad, tornjevi formiraju vertikalnu suprotnost horizontalnoj zgradi željezničke stanice. Plaza između kula čini element koji povezuje. 


Na petom spratu zgrade nalaze se administrativne funkcije. Kancelarije, konferencijske prostorije i prostori za osoblje raspoređeni su oko dva vrta na krovu koji pružaju dnevnu svjetlost susjednim prostorima i osoblje ih može koristiti u pauzama.

Guangxi Culture & Art Center u Nanning - u otvorio je svoja vrata posjetiocima prije dvije godine. To je veliko pozorište koje je u Kini veoma popularno i služi kao mjesto za široki spektar muzičkih i kulturnih programa: pored klasičnih djela evropske tradicionalne opere, događaji uključuju koncerte, mjuzikle i svečane predstave.

Tri koncertne dvorane raspoređene su kao zasebni kubusi na postamentu obloženom prirodnim kamenom u kom su projektovane uslužne funkcije. Objekat opere u jugozapadnom dijelu kompleksa sa svojih 1.600 sjedišta i pozornicom od 600 kvadratnih metara otvara se ka novoformiranom jezeru.

Slijedeći tradiciju klasičnih operskih kuća, sjedenje je postavljeno u obliku potkovice. Do loža i balkona se dolazi kroz foaje stepeništem koje je zamišljeno kao instalacija u prostoru. Meko zakrivljene površine obložene drvetom stvaraju toplu atmosferu u unutrašnjosti, a vrijeme odjeka od 1,5 do 1,8 sekundi pruža idealne akustične uslove.

Koncertna sala sa 1.200 mjesta smještena je na istočnoj strani kompleksa i oblikovana je kao duguljasti heksagon sa zaobljenim scenskim prostorom. Pogodna je za širok repertoar muzičkih performansi, od kamerne muzike do simfonijskih koncerata kompozitora poput Bruckner - a. Široke drvene ploče na zidovima i plafonima pružaju određen ritmički redoslijed vizuelnom izgledu.

Najmanja dvorana, sa 550 mjesta, je multifunkcionalna dvorana i nalazi se na sjeveru čitavog kompleksa. Elektronski kontrolisana akustika objekta omogućava da se vrijeme reverberacije može podesiti sa beskonačnom promjenljivošću. Pomoću platforme za dizanje mogu se stvoriti različiti scenski scenariji za muzičke, baletske i pozorišne predstave, kao i modne revije.

Tri zgrade su ujedinjene zajedničkim, naizgled plutajućim krovom. Slično kao i na fasadama, pojavljuje se kao velika struktura žaluzina koja je izrađena sa čeličnom potkonstrukcijom i bijelim preklopljenim aluminijumskim pločama kao oblogom. Kada se posmatra sa suprotne obale rijeke Yong ili sa prilaza preko mosta Nanning, blistav bijeli oblik ovog izvanrednog kulturnog centra Nanning - a i provincije Guangxi izgleda pruža samopouzdanje u suprotnosti sa okolinom. U zavisnosti od ugla posmatranja, silueta građevine dinamički se mijenja, izazivajući asocijacije na prirodne kraške formacije koje su toliko karakteristične za pejzaž Guangxi.

Zhengzhou, glavni grad provincije Henan, bilježi stalni rast. Prema trenutnim procjenama, metropola na Yellow River će do 2021. godine imati preko 11 miliona stanovnika. Da bi se pripremili za taj razvoj, posljednjih godina na istoku grada izgrađena je nova željeznička stanica radi stvaranja centralnog saobraćajnog čvora.
Nove zgrade koje je projektovao biro gmp - Zhengzhou Twin Towers zatvaraju osu urbanističkog projekta prema zapadu, osu koja vodi od nove željezničke stanice prema centru grada. Poput ulaznih vrata u grad, tornjevi formiraju vertikalnu suprotnost horizontalnoj zgradi željezničke stanice. Plaza između kula čini element koji povezuje. Zahvaljujući svojoj visini od 284 metra, kule blizanci su znatno veće od ostalih visokih zgrada u blizini i, kao što su zgrade koje stvaraju identitet na horizontu Zhengzhou - a, vidljive su izdaleka.
U većem dijelu objekata, čak na 63 etaže smeštene su uglavnom kancelarije. Jedna kula se sastoji od oko 232.000 kvadratnih metara - relativno velika površina za objekat ove visine, što je posljedica veoma velike površine po spratu od 4.000 kvadratnih metara. To omogućava fleksibilnu podjelu svake etaže na do 15 jedinica.
U osnovi, obje kule su postavljene u obliku slova L što je bilo idealno za smještaj komercijalnih funkcija. Neobična karakteristika ovih objekata je da se zaposlenima pružaju mogućnost da koriste vanjsku terasu na visokom nivou i odavde uživaju u pogledu na gradski kraj Zhengzhou - a.
Najekskluzivnija karakteristika tornjevima je osmospratni atrijum koji je rezervisan za restorane, prodavnice i spa centre. Luksuzne kancelarije u sjevernom tornju i ekskluzivni klupski sadržaji i apartmani na južnom tornju čine najviše spratove kula.

Priredila:Tamara Novaković

 LOGO WHITE

Časopis za Arhitekturu, građevinarstvo, enterijer. dizajn i ličnosti.

Kontakt


Tel: +382 (0) 20 653 271

Tel: +382 (0) 69 429 375

Tel: +382 (0) 67 210 904

E-mail: casopisprostor@gmail.com

Podgorica

 

Časopis Prostor u inboxu

PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

We do not spam!