Prostor_66

PROSTOR BANNER

RIVA1920 / Održivi i ekološki dizajn

RIVA1920/Artefacto design center /

Novi luksuz je život u održivom i ekološkom prostoru. Planetu koja je puna kreativnosti, dizajna i inovacija, uz očuvanje životne sredine, predstavlja RIVA 1920.

Maurizio Riva

Planetu koja je puna kreativnosti, dizajna i inovacija, uz očuvanje životne sredine, predstavlja RIVA 1920. Sve je počelo 1920. godine u Kantuu, Brianca, maloj porodičnoj zanatskoj radionici koju je osnovao Nino Romano i koja se specijalizovala za proizvodnju namještaja klasičnog stila od punog drveta.

Sredinom 1940-ih Mario Riva ulazi u laboratoriju i nastavlja posao svog tasta. Braća Mauricio i Davide Riva nastavili su posao svog oca i dede te su se krajem 1970-ih posvetili dizajniranju i izradi namještaja po mjeri.

BRICCOLA design

Zanatski proces oplemenjivanja prirodnog drveta počinje upotrebom potpuno prirodnih voskova i ulja, što je karakteristika Rive 1920. Pored drveta koji potiču iz planiranih i kontrolisanih sječa, kompanija uvodi ponovo korišćeno drvo kao što su Kauri sa Novog Zelanda, Brikol iz Venecijanske lagune i Kedar iz Libana.

Osnovni materijali koji se koriste u proizvodnji namještaja ovog brenda su puno drvo i šperploča. Puno drvo je glavni sastojak, a nakon svakog pocječenog drveta zasadi se drugo. Time se životni krug ne zaustavlja i prirodi se vraća ono što nam je dala.

RIVA 2

Vizija ovog brenda jeste planeta na kojoj kreativnost, dizajn i inovacije mogu preoblikovati društvo na bolje, sa ciljem očuvanja netaknute životne sredine za buduće generacije. Posvećeni su poboljšanju kvaliteta životnih prostora kroz snagu zanatstva, tehnologije i vrijednosti Made in Italy.

Kako kažu, dizajniraju, kroje i kreiraju proizvode koji poboljšavaju prostore, povezuju ljude i ne štete životnoj sredini. Namještaj u potpunosti pravljen u Itaiji čija je dugovječnost ključna za održivi razvoj. Ponosni što čuvaju zanatsko umijeće u doba tehnologije, sa kreacijama koje ne prate kratkoročne trendove.

KAURI RIVA1920

Riva 1920 je svoj namještaj grupisala po kolekcijama u zavisnosti od kojeg drva potiče.

Kauri – Gospodar šume

Kauri (Agatis Australis) je vrsta četinara koja živi samo u supropskoj klimi Novog Zelanda. To su najveća drveća na svijetu po zapremini debla i imaju visinu do 70 metara i prečnik do 9. Nažalost mnoge njihove šume su posječene, s toga su preostala stabla sada pod državnom i zakonskom zaštitom i njihova sječa je strogo zabranjena.

KAURI

Brikoli – Treći život drva

Intuicija Rive 1920 da daju novi život ovim hrastovim stubovima rođena je iz velike pažnje prema životnoj sredini i ekologiji. Brikoli su neupitni glavni likovi Venecije, koji vode čamce i obilježavaju osjeku Lagune i povremeno se mijenjaju zbog habanja. Unikatni komadi napravljeni marljivošću brodskih crva, malih mekušaca, Briccole se pretvaraju u ekskluzivne komade namještaja koji mogu da prenesu posebnu emociju.

Kedar – Miris drva

Pripadajući rodu Cedrus i porodici biljaka Pinacee, libanski kedar je zimzeleni četinar koji se uzgaja širom sjeverne Italije iako je porijeklom iz Libana i Sirije. Njegova glavna karakteristika je visina, koja može da dostigne 40 metara sa prečnikom debla od čak 2,5 metra. Njegovo drvo ima jak balzamični miris koji oslobađa smola, koja je prirodni ubica moljca.

Riva 1920 vraća prirodno oborena ili posečena stabla kedra iz bezbjednosnih razloga. Veličanstvena debla su smještena u velikom dvorištu ispred prostora za obradu. Opojni miris u vazduhu je upečatljiv.

Riva 1920 uspjela je da na inzvaredan način protumači ovaj divni material koji se, zahvaljujući vještim rukama, pretvara u stolove koji su prava umjestička djela dostupna od prirode.

DSC 3300

„Pošteno proizvodite da biste predali budućim generacijama, praveći namještaj od punog drva koji je u mogućnosti da izaziva vrijeme dok u potpunosti poštuje životnu sredinu.”

To je misao koja vodi i motiviše svaku dnevnu akciju Rive 1920

Izložbeni salon na novoj adresi, Radanovići bb, 58330 Kotor.


Ekskluzivni zastupnik i distributer za Crnu Goru je ARTEFACTO+Design Center d.o.o.


 

 LOGO WHITE

Časopis za Arhitekturu, građevinarstvo, enterijer. dizajn i ličnosti.

Kontakt


Tel: +382 (0) 20 653 271

Tel: +382 (0) 69 429 375

Tel: +382 (0) 67 210 904

E-mail: casopisprostor@gmail.com

Podgorica

 

Časopis Prostor u inboxu

PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

We do not spam!