Prostor_66

PROSTOR BANNER

Hrastov prolaz

Sjedeći na vrhu grebena među šumskim predjelima Hrasta u Beverli Hilsu, Kalifornija, ova moderna rezidencija u stilu Los Anđelesa, studija Walker Workshop, u potpunosti koristi svoju živopisnu lokaciju kako bi svojim domaćinima pružila panoramski pogled na kanjon i okruženje minimalne elegancije, uz održavanje umanjene prisutnosti među valovitim pejzažima koji ga okružuju. Kuća je izgrađena za koncertnog violinista koji je želio mirno mjesto gdje može izvoditi privatne nastupe klasične muzike.
Čista okolina koja obuhvata više od 130 zaštićenih obala drvenih stabala je bila glavna pokretačka snaga iza odluke dizajnera da potopi dvije trećine od 740 kvadratnih metara podne površine u brdo kako bi se minimizirala vizuelna masa kuće. Podzemni prostori sadrže četiri spavaće sobe, radnu sobu i teretanu, koji se pojavljuju duž obronaka i pružaju velikodušan pogled na kanjon i obilje prirodnog svjetla, kao i vinski podrum i kućni bioskop koji se nalaze dublje u brdo. Ugaono dvorište na istom nivou donosi dnevnu svjetlost u susjedne hodnike, kao i stvaranje intimnijeg okruženja za privatne prostorije kuće.

hrast1

Upotreba konstrukcijskog betona za većinu konstrukcija zgrade omogućava veće konzole koje daju osjećaj bestežinskog stanja i prostranosti bez stubova koje, u kombinaciji sa ostakljenjem od poda do stropa, osiguravaju neprekidan pogled. Štaviše, gdje god je to moguće, staklene fasade su dizajnirane kao serija kliznih ili okretnih panela koji podsjećaju na otvorene terase kako bi iskoristili blagu mediteransku klimu južne Kalifornije
Enterijeri su dizajnirani sa minimalističkom estetikom koristeći paletu prirodnih materijala kao što su krečnjak za paviljonske podove, orahovo drvo za donje etaže i zidne obloge, te mermer za kuhinjske i kupatilske pultove. Na sličan način minimalistički, niz travnatih terasa koje uključuju biljni vrt, izgrađen kao krov nad dijelovima nižeg nivoa, i beskonačni bazen koji odražava nasukane hrastove, rekonstruiše iskopano brdo i skladno asimilira tlo u okolni pejzaž.


U Kaliforniji, Obalni živi hrast je zaštićen i ne može se dirati, pa su kuće morale biti projektovane oko njih.


Na prvi pogled, ova kuća od 8.000 kvadratnih metara izgleda da nije toliko velika koliko pokazuje njena veličina. Ovo proizilazi iz činjenice da su arhitekta Noah Walker i njegov dizajnerski studio postavili dvije trećine kuće ispod razreda, kako bi zaštitili drveće na lokaciji i smanjili obim kuće, sve dok održavaju pogled na okolinu. Kako sam arhitekat kaže, topografija i drveće su bili kritični. U Kaliforniji, Obalni živi hrast je zaštićen i ne može se dirati, pa su kuće morale biti projektovane oko njih. “Pošto je kuća smještena na grebenu, niži nivo je još uvijek mogao da ima zapovjedne poglede i vidike iz gotovo svakog prozora. Htio sam da prikažem pogled na jedan od najljepših hrastova na imanju tako da sam stavio bazen ispod krošnje kako bi odrazio drvo i postavio manji dio kuće pored njega kao paviljon. Bilo je važno na ovoj lokaciji da se osjeća kao da priroda dolazi prva, a kuća druga”, istakao je arhitekta.

Prostor 55 105

Glavni stambeni prostori smješteni su na gornjem spratu kako bi se maksimizirao pogled na objekat. Staklene površine pune visine osiguravaju neprekidne vidike i dodatno smanjuju vizualnu masu kuće. Pošto je ugrađen u brdo, dom ima tendenciju da ostane hladniji. A obiman zeleni krov ograničava efekat toplotnog otoka. Južna klima Kalifornije omogućava da kuća bude otvorena za vanjske elemente većinu mjeseci u godini. Zbog razlika u visini, prostorije izlaze sa strane padine i obložene su terasama koje gledaju prema pejzažu u različitim pravcima. Potreba strukturnog betona za većinu konstrukcija kuće omogućila je velike raspone bez kolona. Podovi na gornjoj etaži napravljeni su od krečnjaka, dok su donji spratovi od orahovine. "


Na imanju se nalazi više od 130 zaštićenih hrastovih stabala. Masa je smanjena korišćenjem programa "naopako" s javnim prostorima smještenim iznad spavaćih soba, koji su zakopani u brdo i zaštićeni ispod vegetiranog krova.


Kuća pod nazivom Oak Pass (Prolaz za hrast) nalazi se na vrhu grebena s panoramskim pogledom na kanjon. Na imanju se nalazi više od 130 zaštićenih hrastovih stabala. Masa je smanjena korišćenjem programa "naopako" s javnim prostorima smještenim iznad spavaćih soba, koji su zakopani u brdo i zaštićeni ispod vegetiranog krova. Dvorište niže omogućuje protok svjetla i vazduha do zakopanog hodnika u visini spavaće sobe. Bazen, dug 75m dijeli kuću i klizi ispod jednog od najvećih hrastova na imanju. Kuća je izgrađena prvenstveno od konstrukcijskog betona koji dopušta duge, raspone slobodnih stubova.

hrast2

Zgrada se nalazi na vrhu grebena, samo nekoliko stotina metara od gostinjske kuće koja je izgrađena kako bi se klijent mogao preseliti na imanje i nadgledati izgradnju glavne kuće. Prirodne karakteristike lokacije - uključujući preko 130 zaštićenih hrastovih stabala - ukazuju na dizajn koji se lagano nalazi na obroncima, uprkos površini od 7000 kvadratnih metara. Velikodušne dimenzije postignute su potapanjem donje etaže sa spavaćim sobama u zemlju i pokrivanje zasađenim krovom.


Enterijeri su dizajnirani sa minimalističkom estetikom koristeći paletu prirodnih materijala kao što su krečnjak za paviljonske podove, orahovo drvo za donje etaže i zidne obloge, te mermer za kuhinjske i kupatilske pultove.


Enterijeri su dizajnirani sa minimalističkom estetikom koristeći paletu prirodnih materijala kao što su krečnjak za paviljonske podove, orahovo drvo za donje etaže i zidne obloge, te mermer za kuhinjske i kupatilske pultove.

hrast4

Walker Workshop je arhitektonska firma sa sjedištem u Los Anđelesu osnovana 2010. godine sa ciljem stvaranja modernih struktura koje su toplo minimalne uz pažljivo razmatranje prostora i jedinstvenih kvaliteta lokacije svakog projekta. Njihov pristup je takođe duboko ukorijenjen u zanatstvu i izgradnji, sa bogatom sviješću o praktičnoj odgovornosti izrade zgrada. Kao licencirani generalni izvođač, često grade kuće koje dizajniraju. Kritično za njihovu misiju je ideja da prostor, zamišljeno izvršen, može da podigne tijelo i um njegovih stanovnika; dok dizajniraju domove za rock zvijezde, dizajniraju i za sve koji žele da žive kao jedna od zvijezda. “Da bismo bili uspješni, moramo dizajnirati kao da će svaki naš projekat nadmašiti nas, nasljeđe koje će se prenositi generacijama. Zato je cijelo spiralno putovanje dizajna i odnosa koje gradimo sa našim kupcima na putu tako važno. U ovoj eri sve više zavodljivih vizuelnih alata, preferiramo supstancu. Naš završeni posao treba da govori sam za sebe”.

 

 

 LOGO WHITE

Časopis za Arhitekturu, građevinarstvo, enterijer. dizajn i ličnosti.

Kontakt


Tel: +382 (0) 20 653 271

Tel: +382 (0) 69 429 375

Tel: +382 (0) 67 210 904

E-mail: casopisprostor@gmail.com

Podgorica

 

Časopis Prostor u inboxu

PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

We do not spam!