Prostor_66

PROSTOR BANNER

Na obroncima Valtellina planina

Villa GEEF sagrađena je u predgrađu Sondrija (Italija), na mjestu koje se nekad koristilo za opuštanje zaposlenih na elektronskom postrojenju. Veliki prostor je nekada bio okupiran zgradama i igralištima. Uprkos postojećoj podlozi, područje je imalo veliki potencijal zbog svoje veličine i okolnog planinskog pejzaža koji su karakteristični za tipične vinograde Valtelline. 

Spoljašnji izgled je glatka, elegantna, bijela arhitektura.

skuca1

Vila leži na zemljištu okružena planinama, gdje su zasađeni vinogradi u fizičkom obliku. U početku je prva namjera vlasnika bila da izgrade višespratnu vilu ili vertikalni rezidencijalni objekat na više nivoa. Ali na kraju je ta namjera odbačena. Kada je dizajner i projektant ovog projekta Damilano studio Architects odlučio da predstavi novu sliku i fokusira se na dizajn komfornog životnog prostora, izgradili su jednospratnu vilu tako što su iskoristiili široku zemlju za maksimalnu korist. Sagradivši jednospratnu kuću stvoren je otvoreniji prostor za poglede na vinograd i privatni park.


Arhitekta je dizajnirao objekte kako bi sa obje strane bile povezane stazom na spoljnoj terasi. Iza vile, na južnoj strani, nalazi se i kutak za opuštanje i rekreaciju sa pogledom na zeleni vrt i planinski masiv.


Prostorije u vili podijeljene su na privatne i funkcionalne djelove. Zapadna strana kuće je pansion za goste smješten pored garaže. Istočna zgrada je rezidencija vlasnika. Vila se sastoji od 3 spavaće sobe, 3 kupatila i hodnika, kao i glavnog zajedničkog dnevnog prostora, koji je povezan sa trpezarijom i kuhinjom. Arhitekta je dizajnirao spoljašnji dio tako da je put od garaže i ulaza povezan malim šetalištem. Ovakav način dizajniranja dao je rezultat da se lako može doći do oba objekta sa dvije strane iz dvorišta, bez potrebe za otvaranjem vrata za ulazak i izlazak iz vile. Damilano studio Architects se fokusirao na povezivanje spoljnih prostora sa unutrašnjim prostorima kako bi se stvorili objedinjeni odnosi.

skuca2

Na rezidencijalnom dijelu na istočnoj strani, arhitekte su naglasile otvorenost vile, na način da su dizajnirali stakleni zid. Na taj način se nesmetano može posmatrati dvorište i na južnoj i sjevernoj strani. Kutak koji se najviše koristi, tkz « živi «kutak je povezan sa trpezarijom i ostavom. Arhitekta je dizajnirao objekte kako bi sa obje strane bile povezane stazom na spoljnoj terasi. Iza vile, na južnoj strani, nalazi se i kutak za opuštanje i rekreaciju sa pogledom na zeleni vrt i planinski masiv.

skuca3

Damilano Studio Architects
Duilio Damilano rođen je u Cuneu 1961. godine. Njega zanima razvoj arhitektonskih i ličnih aspekata plastičnih i materijalnih predmeta inspirisanih njegovim ocem i bratom, koji su strastveni vajari. 1990. godine otvorio je svoju arhitektonsku firmu nastavljajući svoja istraživanja arhitektonskim projektima na nacionalnom i međunarodnom nivou. DSA je multidisciplinarna arhitektonska firma koja posluje uglavnom u oblasti arhitekture i dizajna kroz kontinuirana istraživanja koja se sprovode sa senzibilnošću za dizajn, savremenu kulturu, urbano i prirodno okruženje. Njegov studio trenutno prati nekoliko projekata, uključujući administrativne kancelarije, stambene zgrade i maloprodajne prostore u Italiji i inostranstvu. Firma učestvuje na 13. Venecijanskom bijenalu arhitekture u italijanskom paviljonu i na nizu međunarodnih izložbi. Njegov rad Oficina Vidre Negre izabran je za nagradu Mies van der Rohe 2013. godine, dok su neki projekti objavljeni u nekoliko međunarodnih časopisa.

tekst: Sandra Vahtel
foto: Andrea Martiradonna

 

 

 

 LOGO WHITE

Časopis za Arhitekturu, građevinarstvo, enterijer. dizajn i ličnosti.

Kontakt


Tel: +382 (0) 20 653 271

Tel: +382 (0) 69 429 375

Tel: +382 (0) 67 210 904

E-mail: casopisprostor@gmail.com

Podgorica

 

Časopis Prostor u inboxu

PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

We do not spam!