Prostor_66

PROSTOR BANNER

Fikus Lirata kućna biljka decenije

Ukrasne biljke su naša hrana za oko i dušu. Kod nas bude osjećaj lijepog, prijatnog, radosnog i najljepši su primjer da sa njima pokažemo ljubav, pažnju, ljepotu, prijateljstvo, zahvalnost…
Mislim da nema osobe koja ne voli ukrasne biljke. Svaka kuća gaji neko omiljeno cvijeće u enterijeru ili dvorištu. Od velikog broja vrsta neke su posebno omiljene pa ih uvijek prve i nabavljamo da nam krase dom. A prve su prije nekoliko decenija najčešće bili fikusi koji su se lako prilagođavali našoj sredini a mi smo ih prosto obožavali i uzvraćali im ljubav.

Fikusi se uzgajaju duži niz godina i naprosto su najpoznatije kućne biljke. Naglo gajenje je počelo poslije II svijetskog rata. Rod fikusa obuhvata preko 850 vrsta u obliku drveća, žbunova, lijana, epifita. Rastu u tropskim i suptropskim predjelima, srodnici su smokve i svi zahtijevaju slične uslove gajenja. U domovima se najčešće gaji fikus, elastika, fikus Bendžamin, fikus lirata, fikus kao lijana i mnogi drugi. Fikus elastika je imao svoje vrijeme, mada se i sada dosta gaji kao i fikus Bendžamin, a sad je posebno tražen.

prostor 57 396

Fikus Lirata - kućna biljka decenije, kome posebno pripada sadašnje vrijeme. Skoro da nema fotografije enterijera a da nema fikusa Lirate, raskošne ljepote i posebnosti. Često i nije usamljen nego ih ima više, neđe čak prave i pravu malu šumu posebno po hotelskim holovima, restoranima i mnogim drugim mjestima, kao i u našim domovima. Fikus Lirata je nešto manje poznata biljka u odnosu na ostale vrste fikusa mada je vrlo interesantan i zasjenio je svojim izgledom sve fikuse, palme i druge kućne biljke. Svojim veličanstvenim oblikom, svaki dom učiniće ispunjenim.


U prirodnom staništu naraste i do 12 metara, dok u saksiji postiže visinu od 2-3 metra. U našim uslovima često ga u prirodnom staništu vidimo kao skup više biljaka koje čine pravu neprohodnu šumu.


Fikus Lirata potiče iz tropskih šuma Afrike i lako se uklopio u naše prostore, te traje godinama ako se adekvatno njeguje. Možemo reći da nije posebno zahtijevan ali njega je slična ostalim vrstama fikusa odomaćenih kod nas.
U prirodnom staništu naraste i do 12 metara, dok u saksiji postiže visinu od 2-3 metra. U našim uslovima često ga u prirodnom staništu vidimo kao skup više biljaka koje čine pravu neprohodnu šumu.

Sadnja ovog fikusa je prilično poznata. Zemlja mora biti adekvatna za pravilan uzgoj. To znači da moramo pomiješati treset, kompost, pijesak i baštensku zemlju. Zemlja je u tom odnosu laka, hranljiva, prozračna, sa dovoljno vazduha kako bi svaka žilica uzimala hranjive materije. Dok je mlad treba ga presađivati svake dvije godine a kasnije mnogo ređe. Kad dostigne određenu visinu ne mora se presađivati već se samo skine gornji dio zemlje i doda se nova plodna zemlja. Biljke su uvijek presađuju u saksije koje su samo za 2-3 cm šire od prethodnih.

prostor 57 392


Fikus Lirata voli vrlo svijetlo mjesto. Potrebna mu je svjetlost od 6-8h. Najviše mu odgovara istočni prozor. Pošto se okreće prema svjetlosti, često ga treba okretati kako bi izgledao lijepo u cjelini.


Fikus Lirata voli vrlo svijetlo mjesto. Potrebna mu je svjetlost od 6-8h. Najviše mu odgovara istočni prozor. Pošto se okreće prema svjetlosti, često ga treba okretati kako bi izgledao lijepo u cjelini.
Da bi se regulisao rast ove biljke često se prilikom presađivanja vrši skraćivanje korijena. To je obično u proljeće kad se fikus Lirata izvadi iz saksije i obradi korijen, skrati se i ponovo posadi. Može se korijen skraćivati i u toku ljeta, a tada možemo skratiti i vrh da bi nastavio grmoliki rast.
Zalivanje se obavlja kad vidimo da je zemlja po površini suva. Ustvari zalivanje zavisi od godišnjeg doba i vlažnosti vazduha. Zahtijeva prskanje listova tokom cijele godine. Ljeti ga uz prskanje zalivamo svaka 3-4 dana mlakom ustajalom vodom. Zimi takođe uz prskanje zalivamo ređe svaka 3-4 dana. Sa zalivanjem ne smijemo pretjerivati. Mora biti zaštićen od promaje, hladnoće, previše toplote jer će mu listovi otpadati, posebno zbog previše toplote.

tekst: Krstinja Zečević


 LOGO WHITE

Časopis za Arhitekturu, građevinarstvo, enterijer. dizajn i ličnosti.

Kontakt


Tel: +382 (0) 20 653 271

Tel: +382 (0) 69 429 375

Tel: +382 (0) 67 210 904

E-mail: casopisprostor@gmail.com

Podgorica

 

Časopis Prostor u inboxu

PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

We do not spam!