Prostor_66

PROSTOR BANNER

Kuća okruglih ivica

Izraelska firma za arhitekturu Anderman Architects dovršila je porodičnu kuću sa fasadom od lakiranog betona koja je probušena kružnim otvorima za filtriranje svjetlosti tokom dana i noći. Kuća okruglih ivica, izgrađena za dizajnerku enterijera, njenog supruga i njihovo dvoje male djece, smještena je u stambenom kvartu u Ramat Hasharonu, gradu sjeverno od Tel Aviva. Kuća je dobila ime po lokaciji gdje se nalazi: na ivici postojećeg naselja u Ramatu Hasharonu u Izraelu.

Kuća sadrži dvije suprotne fasade: jednu izuzetno otvorenu, koja poziva unutrašnjost na pejzaž; i jedna skoro u potpunosti zatvorena, čija je površina od lakiranog betona probijena brojnim cilindrima različitih veličina. Smještena na ivici okolnog naselja, rezidenciju karakteriše linearni oblik i različiti „džepovi“ zelenila kako u unutrašnjosti tako i u spoljašnjem dijelu.

prostor 57 63

Projekat je izuzetno otvoren u jednom pravcu, omogućavajući pejzažu da se rastopi u kući. Istovremeno je i relativno blizu drugoj strani. Izuzetna karakteristika rezidencije na 300 m2 je njena fasada gornjeg sprata - bijeli betonski zid probijen umjetničkim razmacima. Efekat rešetke znači da dom ima dosta privatnosti i hlada, ali se ne osjeća u potpunosti blokiranim od susjedstva. Arhitekti su dizajnirali lakiranu betonsku fasadu koja djeluje kao dvostruka zavjesa.


Kuća sa okruglim ivicama kompanije Anderman Architects se svakako nalazi u savremenom okrugu arhitekture i u krajnosti je minimalistička. Ovaj nesvakidašnji dizajn postavljen je na ivici stambene četvrti i sa estetskog stanovišta definitivno je estetski izdvojen dom u tom području.


Kuću karakteriše nekoliko područja zelenila, kako u unutrašnjosti, tako i na prednjim i zadnjim vanjskim baštama, dok su betonski cilindri izbušeni iz fasade razbacani po travnjaku i koriste se kao podni asfalt. Perforirani zid omogućava da prirodna svjetlost uđe u kuću tokom dana i osigurava dovoljno privatnosti za rezidente, dok noću prenosi vještačku svjetlost spolja, osvjetljujući ulicu svojim posebnim sjajem.
Glavni životni prostor porodice je smješten u prizemlju otvorenog plana. Veličanstveni nerđajući čelik, trouglasti stub, nabavljen iz Macalloi-a - britanske kompanije koja se specijalizovala za kablovske sisteme i zatezne šipke - je upečatljiv dodatak i podupire se na spratu iznad. Podovi su lagani, od skandinavskog hrasta, dok se šperploča od breze koristi za ugrađeni namještaj, uključujući policu u prizemlju, obloženu sivim malterom, koja se uklapa u sastav vanjskog zida i pametno skrovište za klimatizaciju kuće.

Kućna kancelarija i spavaća soba za goste nalaze se u podrumu, dok druga strana ima dvije dizajnirane spavaće sobe i igraonicu, sa fleksibilnošću da se pretvori u drugu spavaću sobu kako djeca odrastaju.

prostor 57 70

Čitav projekat, za čije je izrađivanje bilo potrebno godinu i po, a završen je u 2018. godini, pametan je i razigran. Ulaz - izbočena, siva malter kutija - takođe je dom urednog kupatila. Gladak umivaonik od crnog gvožđa zasjenjen drvetom posađenim u malom, otvorenom popločanom dvorištu. Iako je Anderman isprva oklijevao da radi za dizajnera enterijera, ubrzo je svoje brige stavio na stranu. “Bila je sjajna sinergija između nas, a cijeli projekat je bio divno iskustvo.”


Bijela je očigledno prevladavajuća boja za Kuću okruglih ivica i daje cijelom objektu minimalističku vibraciju koja istovremeno opušta i daje osjećaj prostranstva. Prigušeni tonovi se mogu naći u unutrašnjosti objekta i nema baš ništa neobično u pogledu izbora čvora, opreme i namještaja u ovom veličanstvenom komadu dizajna kompanije Anderman Architecture


Bijela je očigledno prevladavajuća boja za Kuću okruglih ivica i daje cijelom objektu minimalističku vibraciju koja istovremeno opušta i daje osjećaj prostranstva. Prigušeni tonovi se mogu naći u unutrašnjosti objekta i nema baš ništa neobično u pogledu izbora čvora, opreme i namještaja u ovom veličanstvenom komadu dizajna kompanije Anderman Architecture.

prostor 57 64


Anderman je zaista pokazao svoje umjeće i dizajnerske talente projektujući kuću, a njena izrazito nekonvencionalna spoljašnjost odmah privlači pogled, ali iza te fasade se nalazi duboko opuštajući i prijatan prostor za provođenje vremena.

tekst: Sandra Vahtel
foto: Amit Geron

 

 

 LOGO WHITE

Časopis za Arhitekturu, građevinarstvo, enterijer. dizajn i ličnosti.

Kontakt


Tel: +382 (0) 20 653 271

Tel: +382 (0) 69 429 375

Tel: +382 (0) 67 210 904

E-mail: casopisprostor@gmail.com

Podgorica

 

Časopis Prostor u inboxu

PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

We do not spam!