156CM Slicica naslovne pored logoa

banner SS1

Alisa savjetuje/dekor trendovi za 2020. godinu

Nije intezivna kao mornarska ili kao kraljevska već je bezvremenski elegantna i odiše jednostavnošću.

Da je ljepota u oku posmatrača može se vidjeti u kontekstu dizajna enterijera. Uređenje enterijera kao posrednik u interakciji arhitekture i korisnika ima fascinantnu moć da upravlja i definiše kvalitet zivota. Mnogi trendovi koji su bili na cijeni u određenom trenutku zamijenjeni su novim na početku ove decenije. U 2020. godini se težnja ka uređivanju prostora u određenom stilu polako izgubila usljed potrebe za miješanjem i slaganjem različitih stilova. Zamislite spoj klasičnog namještaja sa modernim aspektima ili vintage tapiserije u minimalističkoj sobi. Moderni dizajn odlikuje zamjena čistih i ravnih linija oblim i organskim oblicima. Takođe, kuhinje crne boje postaju zastupljenije od onih u bijeloj boji i mi taj koncept u potpunosti podržavamo zato što stvaraju sofisticiranu i savremenu atmosferu u domu.

alisa2

Dodavanje detalja u okviru bilo kog prostora odmah mijenja naš vizuelni doživljaj i način na koji se u njemu osjećamo. Ako priželjkujete osvježenje enterijera u svom domu, ovo su odlične ideje koje će vam pomoći:

  1. Mješavina različitih stilova

Odavno ne važi „pravilo” da se stilovi ne miješaju. Ove godine je posebno istaknuta individualnost, kao i sloboda u kombinovanju različitih stilova. U tom smislu je minimalističko-maksimalistički dizajn onaj stil koji se poigrava neobičnom kombinacijom minimalističkih principa dizajna i maksimalističke ljubavi prema bojama i teksturama. Ovaj stil stvara dramatični efekat i snažnu emocionalnu reakciju, a pritom prostor nije pretrpan. Ipak, ako smatrate da bi ovakve kombinacije narušile ujednačenost u izgledu Vašeg doma, slobodno se držite određenog stila.

alisa1

  1. Mješavina metalik boja

Hrom, aluminijum, srebro, kao elementi u enterijeru, definitivno su izašli iz mode. Miješanje različitih metala u jednoj prostoriji ili u jednom komadu namještaja mnogo je prihvatljivije. Mesing pomiješan s bakrom, crnim čelikom, poliranim hromom, kao i metali koji imaju određenu oksidaciju unose toplinu u sami prostor, ali i sirovu estetiku.

alisa5

  1. Klasična plava kao pop of color

Pantone institute je kao svoju zvaničnu boju za 2020. g. odredio Pantone 19-4052, nijansu klasičnoplave, koja je, što se tiče cijene, pristupačna, a uz to posebno pogodna za dizajn enterijera. Nije kao mornarska ili kao kraljevskoplava, već je bezvremenski elegantna i odiše jednostavnošću. Direktna inspiracija za ovu nijansu je more, a stručnjaci iz Pantone instituta uz ovu boju dodaju i različiti spektar smeđih nijansi, kao i sve boje pijeska. Takođe, nismo sigurni da li će siva boja ikada moći da bude potisnuta iz upotrebe, ali primat, pored plave i sive, sasvim sigurno preuzima bež boja i sve svjetlije nijanse koje su bliske bijeloj (boja vune, slonove kosti i sl.). Dekorišite svoj enterijer u svijetlim bojama i unesite živost u svome domu detaljima klasičnoplave boje, koja će izgledati luksuzno pritom razbijajući monotoniju i sterilnost.

 alisa6

  1. Gipsane lajsne

Gipsane lajsne su nuspojava moderne klasike i novog Art Deco stila. Dekoraciju zidova ne možete nikako preskočiti kada uređujete stan. Lajsne najbolji efekat postižu u velikim prostorima, dok se u stanovima koji se nalaze u novim zgradama one uglavnom postavljaju samo na jedan zid. To je sasvim dovoljno da vaš životni prostor dobije sasvim drugačiji izgled.

alisa4

  1. Pampas trava

Kada je dekoracija životnog prostora u pitanju, najviše će se pampas trava upotrebljavati u toku 2020 g. Možete je koristiti na više načina: od dekoracije kućnih ikebana, pa do dodatka velikim starim ćupovima, koje vašem domu daju divnu boho atmosferu.

alisa7

I ne zaboravite ono što nikad ne izlazi iz mode je posebnost.

tekst: Spec.sci.arh Alisa Osmanagić 
mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

kontakt: 069/440-404

FB: alisa.design.alisa     INSTA: alisa_design_

 

 LOGO WHITE

Časopis za Arhitekturu, građevinarstvo, enterijer. dizajn i ličnosti.

Kontakt


Tel: +382 (0) 20 665 155

Tel: +382 (0) 69 429 375

Tel: +382 (0) 67 210 904

E-mail: casopisprostor@gmail.com

Podgorica

 

Časopis Prostor u inboxu

PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

We do not spam!