156CM Slicica naslovne pored logoa

banner SS1

Adaptacija starog stana u prefinjeni dom

Kako izgleda potpuna adaptacija stana i koliko je bitno povjerenje klijenta u dizajnera enterijera, predstavljamo vam kroz projekat stana u Podgorici a za čije uređenje je bio zadužen enterijerista Marko Marković. Vlasnici stana, želeli su prostran, svijetao prostor koji odaje prefinjen izgled ali i da pritom bude praktičan za život.

Stan koji se nalazi u stambenoj zgradi iz ’70-tih godina, u Podgorici, pretrpio je kompletnu adaptaciju. “Adaptacijom sam pokušao da izađem u susret životnim potrebama i navikama investitora, pretvarajući stan od 100 m2 koji je po strukturi bio trosoban, u konfornu dvosobnu stambenu jedinicu.”  

1

2

4

Početna ideja je bila kako transformisati dnevnu zonu u otvorenu i osvijetljenu površinu, uz povećanje otvora i kvadrature. To je podrazumijevalo i uklanjanje dijela pregradnih zidova, te prenamjenu jedne od spavaćih soba u prostor za ručavanje, kako bi se prostori vizuelno povezali i doprinijeli utisku širine zone dnevnog boravka. 


Dnevni boravak prava je opuštajuća oaza u kojoj caruje prefinjena atmosfera i prozračnost, zahvaljujući ne samo odabiru elemenata namještaja nego i velikoj količini svjetlosti koja dopire kroz velike otvore. 


dhgdh

Želja investitora je bila i uklapanje pojedinih naslijeđenih komada namještaja u novi ambijent. Intervencija se nije odnosila samo na povećanje kvadrature uklanjanjem dijela pregradnih zidova, već i povećanjem volumena prostora povećanjem svijetle visine. Zatečena sitno rebrasta tavanica bila je idealna podloga za intervenisanje u ovom pravcu, pa je element tavanice valorizovan “oblačenjem” u novu drvenu opnu, savršeno uklopljen uz te komade namještaja. Izbor novog namještaja je bio uslovljen budžetom i dostupnošću na našem tržištu, kao i mogućnošću uklapanja sa naslijeđenim komadima. Ovakva ograničenja su nerijetko i svojevrstan izazov. Plava boja pojedinih djelova namještaja je unijela opuštajuću i prefinjenu atmosferu u prostor.

dhgvch

Jako je bitno kod adaptacija imati stručnu podršku, jer se adaptacija ne odnosi samo na estetske odrednice enterijera. Ovaj  zahvat podrazumijevao je prevazilaženje niza koraka, od rušenja, projektovanja novih instalacija slabe i jake struje, termotehničkih, instalacija ViK… a na kraju na izbor namještaja i opreme. Investitor je bitna karika u dijelu jasnog definisanja potreba i navika, projektnog zadatka, stilskih smjernica, a na dizajneru je da želje investitora upakuje u jednu funkcionalnu i estetski dopadljivu cjelinu. Osim ovoga, bitna je i interakcija i energija između investitora i dizajnera enterijera, koja je u ovom slucaju bila pozitivna.   


Žuta i plava kao kontrast smirujućoj neutralnoj podlozi u kombinaciji s toplinom koju pruža svijetlo drvo unijele su dinamiku, vedrinu i optimizam u prostor.


gjhg

S obzirom da je rađena kompletna adaptacija, ona je obuhvatila i obradu podova. Ovdje je u pitanju gotov parket (osim u kupatilu i toaletu) koji je u skladu sa drvenim gredama na plafonu. Uslov je bio samo da podržava podno grijanje koje je urađeno u ovom stambenom prostoru. Kod obrade zidova korišćena je vodoperiva boja, dok su pojedini zidovi akcentovani tapetom, koja upotpunjuje stilski kompletan doživljaj prostora.

11

5

Dizajn ovog enterijera ogleda se u harmoničnoj kombinaciji modernih i tradicionalnih elemenata, kao i u istovremenoj upotrebi više boja i materijala. Zadovoljene su sve potrebe investitora, a dizajner je dodao, kroz materijale i teksture i dašak prefinjenosti i elegancije.

 

 LOGO WHITE

Časopis za Arhitekturu, građevinarstvo, enterijer. dizajn i ličnosti.

Kontakt


Tel: +382 (0) 20 665 155

Tel: +382 (0) 69 429 375

Tel: +382 (0) 67 210 904

E-mail: casopisprostor@gmail.com

Podgorica

 

Časopis Prostor u inboxu

PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

We do not spam!