156CM Slicica naslovne pored logoa

banner SS1

Alisa savjetuje/Male promjene, a veliki uticaj

Nekada najmanje stvari i detalji mogu uveliko promijeniti izgled i doživljaj vašeg životnog prostora. Zato je potrebno uložiti vrijeme i želju za organizovanjem enterijera tako da bude prijatan oku. Takođe, treba se odlučiti na male i jeftine promjene koje imaju veliki uticaj na izgled cjelokupnog ambijenta. Stoga predlažemo nekoliko trikova koje možete iskorisiti ukoliko vam je cilj da vaš dom dobije luksuzni izgled.

Zlatna boja u spreju

Ako u prostorije u svome domu želite dodati malo glamura, a da pritom ne potrošite mnogo novca, najbolje je da upotrijebite zlatnu boju u spreju. Njome ofarbajte police, nogare stolica ili okvir ogledala. Zlato samo po sebi ostavlja jedinstveni utisak skupocjenosti sveukupnog prostora, što nije slučaj ni sa jednom drugom bojom.

a3ea2cdd82262a8941655ecf3e6a8d53

Slike velikog formata

Umjetničke slike velikih razmjera imaju istinski važan uticaj na izgled enterijera. Velike i apstraktne slike koje se protežu od sofe ili kreveta, pa sve do plafona, privlače pažnju i izazivaju snažan utisak na posmatrača. Ukoliko se odlučite za slike koje zauzimaju veliki dio zida s upečatljivim geometrijskim i cvjetnim uzorcima, treba da znate da će one ostaviti bolji efekat na izgled vašeg prostora nego što je to slučaj s klasičnim slikama. U svakom slučaju, izbor između ovih mogućnosti možete prepustiti svome ukusu.

10

Slojevi ukrasa

Čak i najskuplje kuće izgledaju elegantnije kada su predmeti koji upotpunjuju njihove prostorije promišljeno odabrani, a ne samo nasumično raspoređeni. Kad god kreirate displej ili vežete više predmeta, primjetićete kako grupe od tri izgledaju skladnije. Ovo pravilo se ne može ograničiti samo na broj tri, već treba znati da se ono odnosi na sve neparne brojeve. Ako imate više ukrasa kojima želite da uljepšate svoj dom, podijelite ih na skupine koje čini pet, sedam ili devet predmeta.

colorful living room interior royalty free image 921977100 1540239501 copy

Jednostavnost

Uobičajena je zabluda da će mnogo stvari prostoriji dati luksuzni izgled. Da biste stvorili sofisticirani prostor u svome domu, pojednostavite svoj stil. Kada je predmet posebno istaknut, tek tada može istinski zablistati.

Rust Drift

Tapiserije - Iako su nekada bile rezervisane samo za zagasite zidove drevnih dvoraca, zidne tapiserije (makrame), odnedavno se ponovo upotrebljavaju u dizajnu enterijera.

51dc4eb77d66ffbd3e3835737568b68d

Plafonski medaljoni

Želite li da nešto brzo promijenite u svojoj sobi? Ništa vam u tome neće pomoći kao što je to slučaj s ukrasima na plafonu. Iako su plafonski medaljoni u prethodnim epohama imali funkciju da posebno istaknu svjetiljke i lustere, i oni su sami po sebi imali estetsku dimenziju. Kako su bili posebno popularni u viktorijansko doba,  tako mogu i u savremene  domove unijeti eleganciju toga istorijskog perioda. 

Korpa

Prilikom osmišljavanja izgleda zidova, treba obratiti pažnju na mogućnost upotrebe zanatskih korpi kao ukrasa. Postoji toliko različitih tekstura, uzoraka i veličina korpi da, ukoliko se ukombinuju, mogu da stvore snažan vizuelni efekat u gotovo svakoj prostoriji. 

 a 18

Tanjiri

I tanjiri mogu biti ukrasi na zidu, što znaju i kolekcionari ovih predmeta. Maštoviti i jedinstveni dizajn posuđa predstavlja mogućnost da se komadi finog porcelana posmatraju i kao likovna umjetnost. Stavljanje tanjira na zid može biti način da pokažete svoju kolekciju i može poslužiti kao kreativna alternativa tradicionalnom ormaru.

Kape

Kape su modni trend, ali vaša kolekcija šešira može poslužiti kao neočekivani dekor na zidu koji će uljepšati ambijent. Kako biste stvorili najjači utisak, odaberite šešire slične boje ili uparite neutralne nijanse.

AdobeStock 211573012

Biljke

Biljke su dobre za vas i vaš dom. Pošto imaju mnogovrsne oblike, boje i veličine, uvijek je dobra ideja da ih imate nekoliko, a još bolja da ih pretvorite u jedinstveni zidni dekor. Prilikom izrade zidnog ukrasa od biljaka, treba potražiti ljekovite i izdržljive biljke kojima nije potrebno mnogo brige da bi preživjele.

Ogledala

U dizajnu je dobro poznat aksiom da ogledala čine prostor većim, pa biste shodno tome mogli napraviti zid od ogledala. U tu svrhu možete odabrati ogledala različitih oblika, ali sa sličnim razmjerama i dizajnom, da bi njihov izgled bio konzistentan. Korisnu mogućnost predstavlja i upotrebaa ogledala istog oblika, ali različitih veličina, jer ona, ne samo da mogu biti zabavna sredstva za ukrašavanje, već uz malo kreativnosti mogu lako postati i središnje mjesto vašeg doma. 

Jedinstveni izgled prostora posebno upotpunjuju stvari kojima autentično uljepšavate prostorije. Među njima su posbno važne one koje zidovima daju maštovit i upečatljiv izgled.

tekst: Spec.sci.arh Osmanagić Alisa

 LOGO WHITE

Časopis za Arhitekturu, građevinarstvo, enterijer. dizajn i ličnosti.

Kontakt


Tel: +382 (0) 20 665 155

Tel: +382 (0) 69 429 375

Tel: +382 (0) 67 210 904

E-mail: casopisprostor@gmail.com

Podgorica

 

Časopis Prostor u inboxu

PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

We do not spam!