156CM Slicica naslovne pored logoa

lamex baner

Pet stvari koje dizajneri enterijera i arhitekte žele da znate

Alisa savjetuje/

Pitate se da li je angažovanje dizajnera enterijera pravi izbor ili samo želite znati više o tome kako teče proces uređenja prostora? Konsultovanje dizajnera enterijera je odličan korak ka stvaranju prostora o kojem ste oduvijek sanjali.

DSC 5419 copy

Šta rade dizajneri enterijera?

Popularna slika dizajnera enterijera koji biraju uzorke tkanina i nijanse boja pokriva samo mali dio njihovog posla. Oni su stručnjaci u okviru svoje oblasti s razlogom:  imaju iskustvo, vještine i kontakte koji će Vaše  zamisli pretvoriti u stvarnost.

Treba imati na umu da u toku saradnje najbolji  rezultati proizlaze iz zdravog radnog odnosa u kom se ideje i informacije dijele u potpunosti i s poštovanjem. Kako možete biti sigurni da je Vaša saradnja u potpunosti plodotvorna? 

Kao iskusni dizajner enterijera mogla sam uočiti nedostatke i prednosti u odnosima između dizajnera i klijenta. Postoji nekoliko stvari koje bi klijenti trebalo da znaju prije nego što se konsultuju s dizajnerom kako bi uredili svoj prostor.

78175151 2538513286256796 8580065740701302784 o

Izrazite svoja očekivanja na početku saradnje

Od izuzetne je važnosti iskazati vlastita očekivanja. Što je klijent jasniji, to su uspješniji rezultati rada dizajnera.

 Da li želite više prostora za svoju porodicu? Ili želite kuhinju osavremenjenu najnovijom tehnologijom? Kada govorimo o   konsultovanju s Vašim dizajnerom enterijera, bolje je kazati mu previše nego premalo informacija. Dizajn je povezan sa sagledavanjem problema i cilja, a zatim i s  testiranjem rješenja i s preciziranjem opcija koje će Vam omogućiti  da pronađete najprikladnije rješenje za realizaciju vlastitih ideja. Dobar dizajner enterijera ujednačava detalje u isto vrijeme imajući na umu cjelokupnu sliku. 

12

Mi smo dobri, ali nismo čitaoci uma! Mislim da većina dizajnera enterijera želi da njihovi klijenti bolje upoznaju svoje želje i uđu u više detalja.

Stavite sve ideje na papir

Svaki plan u vezi s  uređenjem enterijera treba da sadrži osnovna očekivanja i ciljeve. Ova dokumentacija bi mogla biti korisna ukoliko ne budete mogli da se sjetite svega šta Vam je bilo na pameti. Kada angažujete dizajnera enterijera, treba da znate da on uglavnom dokumentuje Vaše sastanke koji će dovesti do sklapanja konačnog ugovora. Stoga ako imate jasnu ideju u vezi s tim gdje želite određeni predmet namještaja, zapišite to i zatražite savjet. Dizajneri enterijera pregovaraće o ‘’njegovim’’ i ‘’njenim’’ idejama i spajaće ih u harmoniju. Ponekad, dizajner nakratko “odloži’’ klijenta i provjeri šta je dobro za prostor. (Ponekad, nenamjerno, klijenti traže pogrešnu stvar.)

78191097 488357872023550 5131377946006650880 n

Budite iskreni u vezi sa svojim budžetom

Ne treba da Vam bude neugodno ako Vam je budžet manji nego što biste željeli. Mnogo je bolje biti iskren na samom početku, tako da Vaš dizajner enterijera može da ispoštuje finansijska ograničenja .

Takođe, nemojte da kažete dizajneru da je vaš budžet manji nego što jeste iz straha da bi on mogao da potrošiti više!

Ako imate budžet od 20.000 evra, očekujte rezultat od 20.000 evra. Ako kažete svom dizajneru enterijera da treba potrošiti manje, nećete dobiti rezultat koji očekujete. 

107535143 572407393665609 8463433878586819071 n

Istražujte

Vaš dizajner je tu da preuzme na sebe mnogo napornog posla, ali još uvijek morate da znate šta volite, a šta ne volite.

Obratite posebnu pažnju na izbor boja. Boja ostavlja jak psihološki utisak, tako da morate dobro razmisliti o tome koje Vam se palete sviđaju kako biste mogli da uputite  dizajnera enterijera u svoje planove i želje.

Palata 2

S obzirom na to da su dizajneri za usaglašavanje boja, vama ostaje samo da svoje ideje prenesete na jasan način. Tek kada dizajner bude imao saznanje koje boje preferirate, to saznanje može upotrijebiti kao odskočnu dasku za svoj stručni izbor.

Komunikacija je ključna

Budite jasni u iskazivanju onoga šta želite i šta ne želite. Proces komunikacije je ključan od početka do kraja . 

Mi smo tu da vas saslušamo, procijenimo vaše potrebe, te da zatim kreiramo originalan dizajn koji savršeno odgovara vašem prostoru. Vjerujte svom dizajneru prije svega. Dvosmjeran i produktivan razgovor će biti osnova za rezultat koji neće izostati!

tekst: Spec.sci.arh Osmanagić Alisa

 LOGO WHITE

Časopis za Arhitekturu, građevinarstvo, enterijer. dizajn i ličnosti.

Kontakt


Tel: +382 (0) 20 665 155

Tel: +382 (0) 69 429 375

Tel: +382 (0) 67 210 904

E-mail: casopisprostor@gmail.com

Podgorica

 

Časopis Prostor u inboxu

PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

We do not spam!