156CM Slicica naslovne pored logoa

lamex baner

Spoj nauke i umjetnosti

Ž-Art je umjetnički brend, sa sloganom: UMJETNOST, LJUBAV I SVJETLOST ISTOVREMENO.
Spajajući primijenjene i konceptualne umjetnosti, dvije krajnosti koje u slučaju Ž-art dobijaju svoj eklektičan smisao.

Izbjegavajući jednu od nametnutih floskula “neshvaći umjetnik”, transformisala sam moranje u ljubav, tako što sam bez kompromisa oslikavala samo murale koji su povezani sa mojim autorskim umjetničkim radovima, koji se bave, prostorom, svjetlošću, svakodnevicom, a dalje uporište imaju u nauci, duhovnosti i ekologiji. 

IMG 20200618 191745 429

Tako su ciklusi murala proizašli iz mog autorskog rada, našli primjenu u različitim enterijerima: 

Svjetlosni Mural, (Spajanje prirodne i oslikane svjetlosti u jednu kompoziciju, stvarajuću hologram utisak na zidu)

Univerzum-privremeni dom (murali i intervencije u prostoru inspirisan naukom, tj naučnom duhovnošću Nikole Tesle)

Floralni murali inspirisani Azijom i biljkama, japanskom i kineskom kulturom, kaligrafijom, takođe i sa plemenitom borilačkom vještinom Aikido. 

Saradnja sa naučnicom.

Ako umjetnost nije dovoljna da mi obezbijedi sigurnost da ne jurim puste snove, u nauci tražim ispomoć za svoje vizije u kojima se rastjeruje svaka težina.

Italo Calvin (Američke lekcije)

20200730 155229

Susret sa Doc. dr Milenom Đukanović je posebno značajan, sve je počelo jednog dana kada me je pozvala da u njenom domu oslikam Sunčev sistem, tom prilikom smo razmijenile zajedničku potrebu za spojem nauke i umjetnosti, tako je nastao mural u njenom  offisu  “Zvijezda je u obliku kvadrata” na elektrotehničkom fakultetu u Podgorici.  


Ako umjetnost nije dovoljna da mi obezbijedi sigurnost da ne jurim puste snove, u nauci tražim ispomoć za svoje vizije u kojima se rastjeruje svaka težina.
Italo Calvin (Američke lekcije)


 

Moje prvo iskustvo slikanja na ovalnom zidu, geometrijske kompozicije na tri teme koje se prelivaju jedna u drugu: univerzuma, modu i savremen omaž kineskoj kulturi. 

Ovo su ujedno i oblasti koje su sastavni dio Mileninog istraživanja i djelovanja.  

20200603 140752

Kompozicija je zavržena svjetlosnom linijom (led traka) u dijelu plafona, koja simulira putanju mliječnog puta, ujedno i osvjetljava ovaj triptih mural na zidu.  

Naziv mural “Zvijezda je u obliku kvadrata” pored moje fascinacije kvadratom, proizilazi iz velike matematičke formule koju sam vidjela u holu elektrotehničog fakulteta, nijesam je razumjela, sadržala je brojeve i kvadrate, ta formula mi je ličila  na zvjezdano nebo. Vođena intuicijom kasnije nađoh odgovore u fibonačijevom nizu, u kojem je najsavršeniji oblik u prirodi upravo spirala koju čine kvadrati. 

20200730 170819

Poslije ovog murala se ponovo vraćam u Milenin dom, oslikavam mali floralni mural, kako je njena veza sa Kinom, bambus je biljka koja je bila polazni motiv.

Odlučila sam da po prvi put portret kineskinje rađen u vitražu stigao iz Pekinga treba da nađe mjesto na muralu i da se sa njim potpuno sjedini. 

Dok je floralni motiv bambusa oslikan u duhu kaligrafije, da sve bude živo u tom hodniku koji tog dana postade mali omaž Aziji. 

IMG 20200730 204324 651

I sve to na prijedlog Milene, čija se saradnja nastavlja dalje, na moje zadovoljstvo. 

Ž-Art murali imaju zadatak da transformišu prostor u fluidne slike na zidu koje imaju višeslojno djelovanje, pored estetskog je i spoznajni, koji poziva na kreativno mišljenje.

Umjetnost treba da bude za stvaran svijet, da je funkcionalna, etička, ekološka, angažovana, da otkriva - nudi rješenje, uljepšava život i liječi.

 Ž-ART Milena Živković

 LOGO WHITE

Časopis za Arhitekturu, građevinarstvo, enterijer. dizajn i ličnosti.

Kontakt


Tel: +382 (0) 20 665 155

Tel: +382 (0) 69 429 375

Tel: +382 (0) 67 210 904

E-mail: casopisprostor@gmail.com

Podgorica

 

Časopis Prostor u inboxu

PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

We do not spam!