156CM Slicica naslovne pored logoa

lamex baner

Osvježenje za baštu

Raskošni indijski (kineski) jorgovan ukrašava terase, bašte, parkove, ulice preko cijelog ljeta. To je najatraktivnija biljka koja u toku ljeta pokazuje svu svoju raskoš. Porijeklo vodi iz Kine, Japana, Indije pa se često zove i kineski jorgovan. Ova biljka je pravi izbor za sve koji se raduju ljepoti prirode.

Lagerstroemia indica je zanosno drvo, visine do 8m u oblastima odakle potiče, počev od Indije, Kine, Japana, Sjeverne Australije. U našim uslovima naraste 3-5m a raširio se po čitavom svijetu u oblastima toplije klime. Ima vrlo dekorativno stablo sa neobičnim bojama. Čitava kora je posebno dekorativna sa posebnim zelenkastim, crvenkastim, braon linijama koje se nepravilno šire po stablu.

Da bi raskošno cvjetao potrebno mu je dosta sunca i dosta svjetlosti, plodno zemljište dobro drenirano. Voli slabo kisjelu reakciju zemljišta. Ne voli vjetar te ga treba zaštititi i posaditi u zaštićenom prostoru po mogućnosti sa južne strane u dvorištu. Ne smeta mu toliko hladnoća kad već odraste i učvrsti korijen, iako prve nekolike godine moramo ga zaštititi tokom zime. 

crepe myrtle roots

Može da se uzgaja kao žbun ili drvce zavisno kako ga želimo formirati. U svakom slučaju uživaćemo u bogatim dugotrajnim cvjetovima. Glatku koru i ovalno eliptični listovi su ukras sami za sebe. Na vrhovima grana narastaju cvjetovi, grupisani u male bukete duge 20-30cm. Otvaraju se od juna do oktobra. Baš u vrijeme kada imamo nešto manje drveća koje cvjeta, Lagestremija je veliko osvježenje jer na velikoj vrućini raskošno cvjeta i prava je dekoracija prostora.


Da bi raskošno cvjetao potrebno mu je dosta sunca i dosta svjetlosti, plodno zemljište dobro drenirano. Voli slabo kisjelu reakciju zemljišta. Ne voli vjetar te ga treba zaštititi i posaditi u zaštićenom prostoru po mogućnosti sa južne strane u dvorištu. 


Kod nas je možemo pronaći u cvjećarama ili većim vrtnim centrima kao kontejnersku sadnicu. Može se samim tim saditi u raznim periodima mada je uobičajeno da se sadi u oktobru ili na proljeće. Ako je posadimo u jesen do proljeća će ojačati pa će se desiti da cvjeta već sledeće godine. 

Zimi je potpuno ogoljena bez lišća a na proljeće je poslednja biljka koja dobije lišće. Prije nego olista treba je orezati. Stare grabe bar za 1/4 jer ona daje cvjetove iz novoformiranih grana. Dok je još mlada biljka možemo je oblikovati po želji zavisno kako ćemo je gajiti, da li kao žbun ili kao drvo. Ipak je svakog proljeća treba orezati zbog žbunaste forme i obilnijeg cvjetanja. 

Muskogee Crape Myrtle

Indijski Jorgovan se može gajiti kao samostalna biljka, zatim u grupama, pa i u drvoredima. Niže sorte se mogu gajiti i na terasi. Pošto ne traži mnogo njege bit će zaista pravi ljetnji ukras. Može se gajiti i kao bonsai. Iako nije posebno zasebna biljka treba voditi računa o sorti jer se međusobno razlikuju po izdržljivosti na niskim temperaturama. 

Zemljište koje ovoj biljci najviše odgovara ne smije biti bogato azotom. Na proljeće zemljištu se dodaje đubrivo sa produženim dejstvom. Prvih godina zahtijeva više pažnje i neophodno ga je redovno prihranjivati i zalivati. Vratit će nam izuzetno bogatim cvjetanjem pa skoro da se lišće ne vidi a boje mogu biti razne, od nekoliko nijansi roze, crvene, purpurne, bijele. Cvjetovi su u obliku metli koji kad precvjetaju formiraju se braonkasti plodovi-odrvenjele čaure koje na granama ostaju sve do proljeća. 

Kad god sam neđe viđela ovu prekrasnu biljku, zastala sam da joj se divim. Sad nam je zaista dostupna i kod nas se lako nabavlja. Ko nema baštu ili vrt može je gajiti i na terasi ili balkonu odnosno u saksiji.


Vidjeli smo da se u saksiji mogu gajiti manje forme no uz pravilnu njegu mogu se gajiti i veće biljke. Naravno trebaće nam veća saksija, duboka bar 40cm. Oko nje u saksiji se mogu posaditi druge ukrasne biljke sa kojima će se ova odlično slagati. 


Vidjeli smo da se u saksiji mogu gajiti manje forme no uz pravilnu njegu mogu se gajiti i veće biljke. Naravno trebaće nam veća saksija, duboka bar 40cm. Oko nje u saksiji se mogu posaditi druge ukrasne biljke sa kojima će se ova odlično slagati. Ako posadimo bršljan djelovaće dekorativno posebno ako je u pitanju šarenolisni a i čuvat će joj vlagu. 

Pnk Velour Crape Myrtle 4 FGT 1024x1024

Za saksijskog Indijskog Jorgovana trebaće malo više njege. Prihranjuje se đubrivom za cvjetnice i to svakih 10-15 dana i tako će produžiti period cvjetanja. Zalivanje takođe mora biti redovnije.

Ova biljka je pravi izbor za sve one koji obožavaju prirodu, posebno što je ona pravi ljetni ukras i što će unijeti svježinu, ljepotu i raskoš u vašu baštu, vrt ili terasu.

Razmnozava se sjemenom a češće reznicama koje se uzimaju sa biljke tokom ljeta ili rane jeseni. Reznice se oživljavaju u vodi ili se zasade u zemlju po mogućnosti kraj reznice umočiti u hormon za oživljavanje. Zimi je skloniti i zaštititi kao i mlade biljke koje su posađene poslednjih godina, jer su još mlade. Neko je već ima a neko će nabaviti ono što je sigurno je da je jedinstvena.

tekst: Krstinja Zečević

 LOGO WHITE

Časopis za Arhitekturu, građevinarstvo, enterijer. dizajn i ličnosti.

Kontakt


Tel: +382 (0) 20 653 271

Tel: +382 (0) 69 429 375

Tel: +382 (0) 67 210 904

E-mail: casopisprostor@gmail.com

Podgorica

 

Časopis Prostor u inboxu

PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

We do not spam!