156CM Slicica naslovne pored logoa

lamex baner

Pravila za dizajniranje spavaće sobe

Vaša spavaća soba je vaš siguran prostor, vaše utočište, vaše povlačenje od svega ostalog na kraju dana. Ovdje uglavnom provodimo najmanje vremena, ali to ne znači da trebamo da je zanemarimo što se tiče enterijera. Kako je to prostorija skrivena skoro za svakog, sem za vas i vašeg partnera, obično se pretvori u haos i nered sa gomilom stvari na stolici i krevetu, sitnica razbacanih po noćnom stočiću i ko zna čime ispod kreveta. Svrha sledećeg teksta nije da vam damo stroga pravila kojih treba da se pridržavate (ili da vam zamijeramo ako ih se ne pridržavate), već više da vam daju smijernice koje vam mogu pomoći da se osjećate komforno u vašoj sobi. Uvjek postoje izuzeci od pravila (baš kao i u životu), ali da biste prekršili pravila i učinili to kako treba  prvo ih morate znati. 

T 5

Vaša spavaća soba je vaš siguran prostor, vaše utočište, vaše povlačenje od svega ostalog na kraju dana. Ovdje uglavnom provodimo najmanje vremena, ali to ne znači da trebamo da je zanemarimo što se tiče enterijera. Kako je to prostorija skrivena skoro za svakog, sem za vas i vašeg partnera, obično se pretvori u haos i nered sa gomilom stvari na stolici i krevetu, sitnica razbacanih po noćnom stočiću i ko zna čime ispod kreveta. Svrha sledećeg teksta nije da vam damo stroga pravila kojih treba da se pridržavate (ili da vam zamijeramo ako ih se ne pridržavate), već više da vam daju smijernice koje vam mogu pomoći da se osjećate komforno u vašoj sobi. Uvjek postoje izuzeci od pravila (baš kao i u životu), ali da biste prekršili pravila i učinili to kako treba  prvo ih morate znati. 

Tepih

Počnimo sa jednim od najtežih područja za mnoge ljude i izvorom mnogih pitanja koje dobijem na temu „koliki bi trebao biti tepih moje spavaće sobe?“ 

Tepisi su višenamjenski elementi vašeg doma koji upotpunjavaju izgled vaše spavaće sobe. Kad kažemo višenamjenski, mislimo na njegovu višestruku funkcionalnost, koja se odnosi prije svega na praktičnost, a zatim i estetiku. Praktičan je i funkcionalan element vaših prostorija iz razloga što doprinosi toploti vaše sobe, odnosno obezbjeđuje toplotnu i zvučnu izolaciju, ali takođe i ljepoti prostora, čije boje i dezeni na poseban način uljepšavaju izgled ambijenta.


 Pravilo:
   

Tepih treba da bude pravih dimenzija da bi odgovarao prostoriji. Idealno bi bilo da vaš tepih ima najmanje 60cm sa sve tri strane kreveta.

Ako u svojoj spavaćoj sobi imate mjesta za tepih, poželjećete da budete sigurni da imate malo prostora sa obije strane tepiha kada se uvuče ispod vašeg kreveta. Ako je po širini sličan vašem krevetu, može izgledati previše ‘’tijesno’’ i malo za veličinu vaše spavaće sobe. 

 Zanimljivost: 

Najautentičniji tepisi spadaju u grupu orijentalnih tepiha (tepisi egzotičnog porijekla). U grupu orijentalnih tepiha spadaju: persijski tepisi, zatim tepisi iz oblasti Anadolije, Kine, Indije, Avganistana, Kavkaza, Turkemenistana,  Rumunije i Pakistana. Ovi tepisi su vjekovima unazad popularni zahvaljujući svojoj specifičnoj izradi, koja predstavlja izuzetan umjetnički izraz i vještinu. Tepisi kroz istoriju nisu predstavljali kao danas samo element u prostorijama. Tepih je u prošlosti bio i stvar prestiža, odnosno na neki način pokazatelj ekonomskog statusa.

X 42 

Noćni stočić

Noćni ormarići, stočići su veoma praktičan komad namještaja. Njihova uloga je da vam obezbjede da imate pri ruci ono što će vam možda trebati tokom noći, poput čaše sa vodom, lampe, knjige… ali ako odaberete da napravite ovaj komad namještaja sa fiokama, možete imati višestruku korist jer ćete u fioke moći smjestiti lične predmete i sve ono što bi na površini samo pravilo gužvu.


Pravilo:
   

60-65cm je idealna visina za noćni stočić, ali najvažnije je da držite visinu 10cm veću ili nižu od vrha vašeg dušeka.

Ništa gore nego posegnuti za čašom vode i morati ,,puzati,,  iz kreveta da biste je pokušali pronaći na super niskom noćnom stočiću. Isto važi i za previsoku zbog koje morate da se podignete da bi ste je dohvatili. Idealno bi bilo da vaš noćni stočić bude približno iste visine kao i vrh vašeg dušeka, tako da mu možete lako pristupiti.

Proporcija uvijek prati dizajn. Ako su vam noćni stočići preveliki pored kreveta, to može izgledati čudno, a isto se dešava ako imate dva malena stočića pored velikog kreveta. Kada birate noćnike, razmislite i o tome kako bi izgledali pored vašeg kreveta.  

 Predlog: 

Svi obično punimo naše telefone kad krenemo na spavanje, pa umjesto da tražimo punjač i razvlačimo kablove, samo otvorimo fioku noćnog stočića i sve nam je tu, savršeno uređeno i spremno. Dobra vijest je što ne morate da kupujete novi stočić jer ovo možete napraviti od noćnog stočića koji već imate.

Organizujte prostor:

Stanite na vrata svoje spavaće sobe i dobro pogledajte. Da li to ono što želite? Može li raspored u njoj biti efikasniji? Nemojte je prihvatiti „onakvom kakva jeste“, već učinite da vaš prostor bude optimalan za ono čemu je namijenjen. Izbacite ono što vam nije potrebno, promjenite raspored namještaja, učinite sve da bude onakva o kakvoj ste sanjali. 


 Pravilo:
   

Idealan bi bilo da imate 90cm oko svog kreveta i svih zona kretanja kako biste se udobno kretali kroz vaš prostor.

Ako je u vašoj sobi tijesno i ne dozvoljava vam se dovoljno prostora za hodanje, možete razmisliti o tome da gurnete krevet uz jedan zid ili da ga smanjite tako da odgovara razmijerama sobe. Ustajanje tokom noći PUNO je lakše kada imate najmanje 90cm šetališne zone za vrijeme hodanja u snu.  

R 3

Luster
Pravilo:

Izmijerite dužinu i širinu sobe. Zbrajanjem te dvije mjere odrediće se koji će vam prečnik veličine biti potreban za vaš luster. Na primjer, za spavaću sobu veličine 250x300 potreban je luster prečnika 55cm.

Zidna lampa
Pravilo:

Da biste postigli idealnu visinu namještaja za krevet, sjedite uspravno u krevetu, a zatim neka neko izmjeri visinu od poda do malo iznad vašeg ramena. Odgovarajuće svijetlo tokom čitanja priča pred spavanje je od suštinske važnosti, tako da obavezno ostavite dovoljno prostora između svjetlosti i mjesta.  

Z 1

Stona lampa
Pravilo:

Ovo pravilo zavisi od visine vašeg noćnog stočića, ali vodite računa da dno sjenke bude oko nivoa brade kada uspravno sjedite u krevetu kako biste izbjegli da vam oštra svjetlost sijalica bude direktno u očima. Lampa uz vaš noćni stočić treba da bude oko 1/3 površine noćnika. Obavezno nabavite lampu koja odgovara veličini vašeg noćnog stola. U idealnom slučaju, njegova sjenka ne bi trebalo da bude veća od širine vašeg noćnog stočića.

Klupa

 Pravilo:    

Neka klupa bude 15-20cm uža od podnožja kreveta sa bilo koje strane. Ako imate QUEEN dimenziju kreveta, to znači da bi vaša klupa trebala biti široka oko 115cm, a KING dimenziju kreveta oko 160-165cm. Ovdje je ključno imati klupu dužine oko 3/4 dužine kreveta. 

 Predlog: 

Možete kombinovati dvije kratke klupe ili čak klupu i stolicu. Šta god odabrali kao Vašu kombinaciju držite se pravila 3/4.

Klupa bi trebala biti nekoliko centimetara niža od kreveta ili ako krevet ima podnožje onda iste visine ili malo niže. Ovo pomaže vizuelnom aspektu vaše sobe. Baš kao što je vizuelno privlačnije imati različite visine servera na trpezarijskom stolu, vaše oko želi različite vizuelne visine u vašoj spavaćoj sobi. Imati klupu nekoliko centimetara nižu od kreveta pomoći će u ovome. 

X 52

Predlog: 

Izaberite klupu koja je malo u kontrastu sa materijalom vašeg kreveta ili obrnuto. Dakle, ako je vaše uzglavlje tapacirano, onda odaberite ono s drvetom ili metalnim naglascima ili ako je uzglavlje metalno ili drveno, onda se odlučite za tapaciranu klupu.

Zavjese i draperije

Prilikom uređivanja spavaće sobe, posebnu pažnju obratite na zavjese jer one prostoriji daju stil, otmenost i prefinjenost. Po pravilu, zavjese u spavaćoj sobi trebaju biti svijetle, kako bi sobi pružile dovoljno osvetljenja i učinile je vizuelno većom. Ipak, sa zavjesom treba uskladiti i draperije tamnijih boja kako biste sebi omogućili prijatan i kvalitetan san. Izbor draperija je veoma važan za cjelokupni utisak sobe. Osim što joj daje dozu otmenosti, postavljanjem draperija možete kontrolisati koliko sunčeve svjetlosti u datom momentu želite da puštite u prostoriju.

RR 4

  • • Nađite mjesta za
     makar jednu biljku 

Ništa ne može da oplemeni prostor kao malo zelenila i zato ga obavezno unesite i u svoju spavaću sobu. Biljka pored prozora neće zauzeti mnogo mjesta, a unijeće ljepotu i kiseonik u vaš kutak za odmaranje.

  • • Imajte na umu da čim otvorite oči treba da se osjećate prijatno i opušteno, te vodite računa o dezenima i izboru boja namještaja, a ostavite i po koji ćošak prazan kako bi vazduh bolje cirkulisao.

DSC 5419 copy

Tekst: Spec.sci.arh Osmanagić Alisa

Mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Kontakt: 069/440-404

       alisa.design.alisa

       alisa_design_

 LOGO WHITE

Časopis za Arhitekturu, građevinarstvo, enterijer. dizajn i ličnosti.

Kontakt


Tel: +382 (0) 20 665 155

Tel: +382 (0) 69 429 375

Tel: +382 (0) 67 210 904

E-mail: casopisprostor@gmail.com

Podgorica

 

Časopis Prostor u inboxu

PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

We do not spam!