156CM Slicica naslovne pored logoa

lamex baner

Privremeni dom

Ciklus radova “Privremeni dom” je nastao u rano proljeće ove godine, usljed pandemije korona virusa koji je zaustavio skoro sve. Odgovor savremenog svijeta na istorijsku pandemiju je: “Zatvorite se u vaše kutije”.

Apsurd je dobro polje za procvat umjetnosti, tako je i bilo kroz istoriju čovječanstva od renesanse, impresionizma, kubizma, dadaizma, pop art-a, sve do savremene umjetnosti danas.

Kroz medije, slike, fotografije i murale počela sam preispitivati prostor našeg doma (kuće) i našeg zajedničkog doma (planete), zatim iluzije stvarnosti vidljivog - nevidljivog, poznatog- nepoznatog, materijalnog- duhovnog i tako dolazim do jasnog zaključka - SVE JE PRIVREMENO. Zaključak nije revolucionaran koliko sami osjećaj da je baš tako, zatim se osjećaj pretvorio u iskustvo i kao takav živi svoju istinu.

20201121 135746

Svaku privremenost iz konteksta istine, društva, istorije, politike, nauke, ekologije, umjetnosti… neophodno je obojiti smislom, sve se dešava radi transformacije starog, odbacivanja viška i prihvatanja da je svijet neutralno mjesto a da ga mi našom sviješću i djelovanjem bojimo dobrom ili zlom.

Zato je umjetnost jedna važna alatka u ovom našem privremenom domu, bez koje se može preživjeti ali se ne može živjeti.

Ovim umjereno filozofskim uvodom želim transformisati zadatak pisanja teksta za časopis Prostor jer sam ga sebi nehotice postavila kao obavezu, a da to ne ostane tako potrebno je upustiti se u novo, malo rizikovati sa kreativnim digresijama a u uvodu probati opisati svrhu umjetnosti. Treba pokušati jer samo tim odnosom anuliramo obavezu i pretvaramo je u novi izazov koji na kraju postaje ljepši zadatak.

Umjesto planiranog teksta o likovnosti i analizi svjetlosnog murala u enterijeru odlučila sam staviti fokus na neslučajne susrete sa prostorima i ljudima.

20200827 175753

U našem poslu i stvaralačkom djelovanju bez obzira na profesiju dobijamo samo one klijente, zadatke i izazove za koje smo potpuno spremni i koji su nam potrebni, bilo da su u našem umu interpretirani povoljno ili nepovoljno, zanimljivi, nezanimljivi, teški, lagani i sl.


Ideja murala je da se oslikana svjetlost miješa sa stvarnom nekoliko sati u toku dana, stvarajući višeslojno djelovanje na posmatrača, kao i transformaciju enterijera u igri stvarne i oslikane svjetlosti. Mural u tom miješanju oslikane i prirodne svjetlosti dobija hologram utisak, koji počinje i završava se u određeno doba dana u zavisnosti od godišnjeg doba i vremenskih uslova.
Igra svjetlosti se nastavlja sa vještačkim osvetljenjem u manjoj i drugačijoj mjeri.


20200827 175128

U slučaju ovog murala došla je do izražaja sinergija, susret sa pravim klijentom, prostorom a zatim i samom temom murala. Mlada žena Milka je imala potpuno povjerenje i u onom trenutku kada sam promijenila temu murala, razumjela je proces, dopustila eksperimente, iako je kako kaže “laik” na kraju je i učestvovala, tako što je sama kupila biljku skoro iste veličine i oblika koju sam naslikala. Tako je nastala mala kolaboracija koja je začinila vezu iluzije i stvarnosti.

Nije prvi put da “ostavljam dušu” na zidu, jer kada se oslikava svjetlost valja zaustaviti dah i onda se skoro sve samo pod tim uslovima poklopi.

Ovaj mural sam iz nekog neobičnog osjećaja radila kao da ću samo ja da ga posmatram svaki dan, kao da je za moj dom, možda su periodi lock down-a ostavili traga, pa svaki prostor sada osjećam kao svoj.

20201202 161711

Ne radi se ovdje o meni već o susretu koji me inspirisao na to, i za koji sam bila spremna, dalje sam željela isprobati da li može dobra namjera da se naslika, da mural dobije taj X faktor, ne da fascinira likovnim elementima, bojom i perspektivom već nečim neodređenim, “mirišljavom” prazninom zbog koje se možemo osjećati cjelovitim, osjećaj da privremenost može biti lijepa i da je ona jedina konstanta.

Prije slikanja murala imala sam potrebu da se igram sa prazninom zida, sa jastukom koji u vazduhu, od zida simulira krevet, a moja šaka otkriva trik mađioničara.

Ovo su obično fotografije koje služe za arhivu procesa i ništa više.

Izmjestih je iz kalupa zadatog arhiva, šaljem je na jednu značajnu izložbu u Luksemburgu, nije dobila nagradu, ali je prošla selekciju i to je važno - prolaz.

Rusko njemački slikar i teoretičar umjetnosti Vasilij Kandinski je rekao da je njegova umjetnost pipanje po mraku i traženje sopstvenog iskustva.

Moja nova odluka je da svaki dan probam malo promijeniti svijet, za to su potrebni alati, oružje i sastojci, a to su : Umjetnost, ljubav, strpljenje, inat, mašta, disciplina, iskrenost i znanje.

Ko god koristi ove alatke i sastojke može isto i više od ovoga, bukvalno.

Autor radova i teksta: Ž- Art Milena Živković

 LOGO WHITE

Časopis za Arhitekturu, građevinarstvo, enterijer. dizajn i ličnosti.

Kontakt


Tel: +382 (0) 20 653 271

Tel: +382 (0) 69 429 375

Tel: +382 (0) 67 210 904

E-mail: casopisprostor@gmail.com

Podgorica

 

Časopis Prostor u inboxu

PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

We do not spam!