Prostor_66

PROSTOR BANNER

Kancelarija u kući, šta treba da sadrži kako bi vam rad bio što prijatniji

Savjeti za uređenje doma /

Ono što je jako bitno u samom startu je da pronađete Kutak u svom enterijeru koji podstiče produktivnost i kreativnost. Idealno bi bilo kada bi imali posebnu prostoriju za rad kako bi vas ukućani što manje ometali. Taj luksuz često nije moguće obezbijediti, pa kao jedino realno rješenje ostaje vam da prilagodite jedan dio dnevnog boravka ili spavaće sobe i od njega napravite svoj radni prostor.

Vaš radni kutak mora imati osnovno i neophodno: radni sto ili radnu površinu, računar, štampač, ormariće, papire i druge predmete u zavisnosti od aktivnosti koje svaki pojedinac ima u toku dana. Veoma je važno da ispoštujete određenu estetiku, posebno ako želite da integrišete kancelariju u dnevnu sobu ili spavaću sobu ili neki drugi prostor u kući. Paleta boja s kojom sigurno nećete pogriješiti je paleta neutralnih boja kao što su bijela, bež, drveni tonovi... Veoma se lako kombinuju, a uvijek možete odabrati da pribjegnete akcentovanim bojama kroz detalje i dekoraciju.

Untitled 1

Prema dekorativnom stilu, skandinavski je najprilagodljivi. On predstavlja spoj praktičnog, funkcionalnog i lijepog, ali bez pretjerivanja u detaljima. Preporučujem vam da izaberete svijetlije drvo, jer će prostoru donijeti svletljost i mir. Ako je ikako moguće, postavite radni prostor blizu ulaza prirodne svjetlosti. Prirodna svjetlost je idealna za rad, ali morate je upotpuniti odgovarajućom vještačkom svjetlošću, bilo da se radi o stonim lampama ili podnim koje su okrenute prema zidovima ili plafonu. Takođe, dobro je da iznad stola imate police koje vam omogućavaju da imate sve radne predmete pri ruci, naročito ako imate radni sto jednostavnog dizajna koji nema fioke i unutrašnje elemente za skladištenje.

Urednost je jedan od osnovnih faktora kako da radni prostor izgleda ljepše i gledajte da postoji mjesto za sve i da sve bude na svom mjestu. Ovo je bitna stvar koja će vam sigurno pomoći da rad od kuće bude dinamičan i organizovan, kao i da vam radni kutak izgleda lijepo i usklađeno u ostatak enterijera.

12f9ab6e44c81e7c5c8cdbbc7e4f9b03

Namještaj

S obzirom da se kancelarija sada nalazi u vašem domu, ne mora da bude konvencionalna kao kancelarije u firmama. Možete izabrati udoban i stilski namještaj koji vam se dopada i uklapa se u vašu ličnu percepciju savršene kancelarije. Udobnost je na prvom mjestu, ali i zdravlje, pa se potrudite da sebi obezbijedite udobnu fotelju u kojoj će vam cjelodnevno sjeđenje lakše pasti. Zato investirajte u stolicu na kojoj provodite veći dio dana i unaprijed ste riješili veliku stvar.

zvxcvcx

Stari namještaj zamijenite multifunkcionalnin novim

Kako raditi od kuće kada su djeca razbacala igračke, namještaj je glomazan, a dnevna soba mala? Ukoliko po kući imate gomilu starog namještaja koji nije funkcionalan i ne služi svrsi pravi je trenutak da ga zamijenite. Kupite jednostavne, visoke police koje će osloboditi prostor. Na taj način dobićete po visini dodatne pregrade za odlaganje stvari, a po širini mnogo više mjesta. Upravo takvim oslobađanjem prostora možete jedan dio radne sobe preurediti tako da izgleda kao biblioteka. Danas ima puno praktičnih komada nameštaja koji se lako transformišu iz ležeće u uspravnu formu. Na taj način imate dupli benefit – promijenili ste i dekorisali dnevnu sobu knjigama i dobili radni prostor koji ne zauzima mnogo mjesta.

Untitled 2

Poigrajte se detaljima

Ono što je najvažnije u uređivanju kućne kancelarije jeste da je uredite detaljima koji vas pokreću, koji vas čine da budete produktivni. Možete napraviti mini kućnu biblioteku u sobi koju ste preuredili u kancelariju. Dodajte lampe, postere sa citatima, svoj omiljeni pribor za rad, poneku saksiju sa cvijećem koje će osvježiti kako energiju prostora, tako i vašu energiju. Iskustva današnjeg vremena pokazuju da je itekako moguće biti produktivan u kućnim uslovima, samo uz dobru organizaciju posla i radnog prostora.

12f9ab6e44c81e7c5c8cdbbc7e4f9b03

Biljke

Istraživači sa Univerziteta u Eksiteru organizovali su studiju koja je obuhvatala 350 ispitanika podijeljenih u improvizovane kancelarije. Svim ispitanicima dodijeljen je isti posao, a rezultati su pokazali znatno veću produktivnost i kreativnost na radnim mjestima koja su bila okružena biljkama.

Još od ranije je poznato da dizajniranjem sopstvenog radnog prostora možemo poboljšati zdravlje, sreću i produktivnost. Ovim istraživanjem ispitano je da li se isti princip može primijeniti i na kreativnost i istražiti da li dizajniranjem radnog prostora možemo boljšati efektivnost rada. A rezultati su pokazali da se kreativnost može povećati za čak 45% zahvaljujući biljkama i dizajniranju radnog okruženja jer unapređuju naše psihološko blagostanje.

Untitled 3

Pored ovih prednosti, zelenilo će uljepšati prostor, prečistiti vazduh, a poznato je i da smanjuje stres. Predlažem vam neke bilje koje su idealne za radne prostore: Sanseverija, Zamija, Krasula, Kaktusi, Aloja vera.

Tekst: Aleksandra Zečević Malović

 

 LOGO WHITE

Časopis za Arhitekturu, građevinarstvo, enterijer. dizajn i ličnosti.

Kontakt


Tel: +382 (0) 20 653 271

Tel: +382 (0) 69 429 375

Tel: +382 (0) 67 210 904

E-mail: casopisprostor@gmail.com

Podgorica

 

Časopis Prostor u inboxu

PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

We do not spam!