Prostor_66

PROSTOR BANNER

Kako da pravilno osvijetlite svoj enterijer

Alisa design enterijeri /

Danas u uređenju enterijera izuzetno dominira modernistički, svedeni i lakonski stil koji je moguće upotpuniti pravim odabirom lamperije i ukrasa. Prilikom odabira zidne, podne rasvjete i plafonjerki treba imati na umu kakve efekte želite da postignete i da se radi o jednom od najvažnijih aspekata osmišljavanja prostora. Prije svega treba obratiti pažnju na funkcionalnost sveukupne rasvjete, koja treba da bude usklađena s veličinom prostorije kako biste imali dovoljno svjetla za svakodnevne aktivnosti – od čitanja pa sve do ugodne večere s partnerom ili dragim prijateljima. Pravilno odabrana i prilagođena rasvjeta i te kako utiče, ne samo na izgled vašeg doma ili poslovnog prostora, već i na vaše raspoloženje. Preslabo osvjetljenje može izazvati slabljenje vida, a prejako nezadovoljstvo izazvano glavoboljom. Samo usklađena rasvjeta koja olakšava kretanje kroz prostorije i boravak u njima doprinosi ugodnosti, toplini i prijatnosti vašeg enterijera.

D 8

Prirodno svjetlo

Prostor koji želite da uredite može doći do izražaja ukoliko bude osvijetljen dovoljnom količinom, kako prirodnog dnevnog, tako i vještačkog svjetla koje treba da posluži i kao ukras koji će prostoru dati jedinstvenu notu topline. Ukoliko je vaš stan ili poslovni prostor okrenut ka suncu, treba iskoristiti sav potencijal dnevnog svjetla pomoću prozora koji enterijeru udahnjuju efekat prozračnosti. Veličina prozora zavisi od podneblja u kom živite i od jačine sunčeve svjetlosti, kao i od broja sunčevih dana u godini. Veći prozori omogućavaju da svjetlost obasjava vaš prostor čak i tokom oblačnih dana ili ukoliko do vas dopire hladna svjetlost sa sjevera, a manji kontrolišu ulazak jake ljetnje sunčeve svjetlosti.


Usklađena rasvjeta olakšava kretanje kroz prostorije i boravak u njima doprinosi ugodnosti, toplini i prijatnosti vašeg enterijera.


Ukoliko se bavite poslom koji zahtijeva preciznost ili prosto volite da uživate u dnevnom svjetlu, u tom slučaju je najbolje da vam radna i dnevna soba budu okrenute ka suncu. S druge strane, spavaća soba vam može biti okrenuta ka sjeveru ukoliko želite da vas ujutru budi sunčeva svjetlost, ali u njoj ne provodite ostatak dana. Ne samo da će vam dovoljno svjetlosti omogućiti da budete vitalni, prepuni energije i da imate dovoljno vitamina D, već će vam omogućiti i da uštedite na računima za grijanje.

A 2

A 38

Vještačko svjetlo

Pravi odabir lamperije – sve od plafonjerki, stonih, podnih i zidnih lampi – pa do ukrasa poput fenjera i svijećnjaka – mogu doprinijeti da u svom intimnom ambijentu pronađete ravnotežu između svjetlosti i sjenki kako biste mogli istinski da uživate. Vještačko svjetlo, ukoliko je dobro odabrano, može nadomjestiti nedostatak prirodnog i u tom slučaju mirnu i ugodnu atmosferu možete postići upotrebom podnih ili zidnih lampi koje se mogu podešavati i prilagođavati smiraju dana. Takav efekat posebno bude tople boje, duge sjenke i nježno osvjetljenje. Od toga da li ćete se opredijeliti za svjetlije ili prigušenije tonove zavisi sveukupni ambijent u kome ćete provoditi svoje vrijeme.

A 40


Vještačko svjetlo, ukoliko je dobro odabrano, može nadomjestiti nedostatak prirodnog i u tom slučaju mirnu i ugodnu atmosferu možete postići upotrebom podnih ili zidnih lampi koje se mogu podešavati i prilagođavati smiraju dana.


Zavisno od svoga nauma možete težiti osvjetljavanju prostora u cjelini, njegovih djelova ili vam rasvjeta sama po sebi može biti u prvom planu. U tom slučaju ima primarno dekorativnu funkciju i služi tome da se istakne samo jedan dio prostorije ili jedan komad namještaja. Najčešći odabir samo jedne plafonjerke u okviru prostorije nije dobar izbor. Treba kombinovati rasvjetu na više nivoa, vodeći računa da se svjetlo nalazi s prave strane i da pada na pravo mjesto. Jače LED sijalice možete upotrebljavati u kupatilu i u kuhinji zbog preciznosti koju zahtijeva sređivanje i kuvanje, dok su prigušenija svjetla prikladnija u spavaćoj i u dnevnoj sobi. Reflektori mogu posebno istaći određene segmente prostora, dok lamperija od stakla vašem ambijentu daje notu luksuznosti.Podne lampe možete postaviti u zamračenije kutove prostora kako biste i u njih unijeli živost. One zauzimaju malo prostora, ispunjavaju funkciju osvjetljavanja, naročito u prostoru u kom dominiraju tamne boje, i istovremeno služe kao vrhunski ukras. Možete se opredijeliti i za podne ili zidne lampe koje prate liniju prostora, uz moderan dizajn i monohromatske boje, koje će istaći određene ukrase – poput slike ili fotografije, imajući pritom na umu da je izuzetno važno kombinovati više izvora svjetlosti. U svakom slučaju ćete se uvjeriti koliko svjetlost u prostoriji i promišljeno odabran detalj stvaraju topao, udoban i privlačan ambijent.

Tekst: Spec.sci.arh Osmanagić Alisa

 LOGO WHITE

Časopis za Arhitekturu, građevinarstvo, enterijer. dizajn i ličnosti.

Kontakt


Tel: +382 (0) 20 653 271

Tel: +382 (0) 69 429 375

Tel: +382 (0) 67 210 904

E-mail: casopisprostor@gmail.com

Podgorica

 

Časopis Prostor u inboxu

PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

We do not spam!