Prostor_66

PROSTOR BANNER

Veća je umjetnost realizovati ideju nego je osmisliti

Tekst o ovom muralu ću započeti sa DISCIPLINOM MAŠTE, kreativnim programom - metodom koju razvijam poslednjih nekoliko godina, kako se u toku oslikavanja ovog murala iskazala sama suština metoda, to je bio povod da pišem o ulozi discipline u umjetnosti, jer uloga mašte nam je manje više poznata.

Disciplina mašte je metod koji služi za razvoj i artikulaciju kreativnog potencijala i njegova dalja primjena u svakodnevnom životu.

Čini mi se da je naše kolektivno osjećanje na kraju godine bilo isto ili makar slično, a to je: “Biće sve bolje kada ispratimo 2020-tu godinu”. 

Uloga mašte u ovoj želji je jasna, kako bi zaista bilo bolje potrebno je da se aktivira drugi oblik discipline.

Disciplinu obično vežemo za rigidnost, preciznost, krutost i odsustvo slobode, to je samo jedna njena strana, ona manje važna.

U kontekstu ovog mog metoda disciplina je: Svaki dan vjerovati u svoju maštu, a zatim vjera dalje podrazumijeva prepuštanje i poziv na akciju i kontinuitet.

Veća je umjetnost realizovati ideju nego je osmisliti.

U čuvenoj školi dizajna Bauhaus upravo su to radili, disciplinovali maštu, svoje ideje pretočili u funkcinalne, estetske i jednostavne proizvode, započeli revoluciju u industrijskom dizajnu time izbrisali granice između života i umjetnosti.

To se desilo prije stotinu godina, a dan danas je ova čuvena škola sinonim za hrabrost i inovativnost.

U mom prije svega umjetničkom eksperimenitsanju posebno me zanima prostor i svjetlost, ta razlika u energiji porstora u kojem živimo i u kojem radimo, želim istaći iako zvuči paradoksalno, od likovnih disciplina najmanje me zanima slikarstvo, slikanje murala predstavlja samo jedan od alata uz pomoć kojeg “rušim” bijeli zid, kako bih proširila prostor u novi realizam.Tako je nastao office mural iz ciklusa “Privremeni dom” u prostoru IT firme “Coinis” u Podgorici.

20210207 182820

U MAŠTI ideja murala je glasila ovako:

Oslikati prostor u linearnoj perspektivi koji nije ni apstraktan ni realan, umjesto plafona postaviti zvjezdano nebo, čitava kompozicija da odiše prazninom kao na slikam Đorđa de Kirika, da ima fluidnu poetiku i mistitičnog realizma kao bazen u filmu Nostalgija A.Tarkovskog, zatim uvesti neke elemente japanskog enterijera da doprinesu eklektičnoj atmosferi.

Uživati u svim fazama realizacije, slikati u miru bez žurbe uz asistenciju tj prisustvo mog psa Šugija, zbog kojeg moram prekinuti slikanje u pravom trenutku, izaći u šetnju na čist vazduh, što je dragocjeno za sam proces rada.

I na kraju da klijent ovu ideju potpuno razumije, želi u svom prostoru i da je sa zadovoljstvom plati.

Potrebna DISCIPLINA za realizaciju ove ideje glasila je ovako:

Nekoliko dana posmatranja i fotografisanja prostora u različito doba dana, pažljivo odabrana količina toplih i hladnih tonova koji povoljno utiču na rad u officu, osluškivati želju klijenta, zaustavljanje daha u toku slikanja vode, svejtlosti i vjetra na svakih sat vremena.

Manje nezgode na merdevinama i prosipanje boje ne prepisivati retrogradnom merkuru već padu koncentracije, ne treba ništa raditi više od šest sati.

I na kraju propušten vikend, zatim nekoliko večeri gledanja filma, i jedan trening aikidoa kako bih završila mural u dogovorenom roku.

Ovaj mural je značajan jer se razlikuje od ostalih zbog uvođenja pokreta vjetra i vode u kompoziciji praznog prostora, na to me inspirisala mikro bašta na stolu Tine u čijoj kancelariji se nalazi mural, u toj maloj bašti biljke rastu samo pod vještačkom svjetlošću, taj rast sam posmatrala u danima slikanja, jako me podstakao na potrebu da posmatraču ponudim pokret, rast pažnje, dovoljan da zastane, zaustavi se, izađe iz dana i uđe u bazen makar na kratko..

Zahvaljujući dobroj saradnji i povjerenju jedne ovakve firme čitav projekat uspio je na obostrano zadovoljstvo, saradnja se nastavlja, a o novom eksperimentu u Coinis-u u narednom tekstu.

Samo u dinamici mašte i discipline je moguće realizovati skoro sve.

Autor radova i teksta: Ž- Art Milena Živković

 

 LOGO WHITE

Časopis za Arhitekturu, građevinarstvo, enterijer. dizajn i ličnosti.

Kontakt


Tel: +382 (0) 20 653 271

Tel: +382 (0) 69 429 375

Tel: +382 (0) 67 210 904

E-mail: casopisprostor@gmail.com

Podgorica

 

Časopis Prostor u inboxu

PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

We do not spam!