Prostor_66

PROSTOR BANNER

Restoran ispod mora

Proslavljeni norveški studio Snohetta završio je dugoočekivani projekat podvodnog restorana u u Lindesnesu, u Norveškoj. Smješten na najjužnijoj tački norveške obale, gdje se sastaju morske oluje sa sjevera i juga, projekat je smješten na jedinstvenom ušću. Dizajniran kao potopljeni periskop koji ukupno zauzima oko 450 kvadratnih metara. Ulaz u objekat izdignut je iznad površine mora, a njegov zadnji dio silazi u dubinu mora odakle se kroz veliki panoramski prozor pruža fantastičan pogled na podvodni život.

Under je priča o kontrastima; kontrast između pejzaža i mora; iznad i ispod. Projekat podvlači osjetljivu ekološku ravnotežu između kopna i mora i skreće našu pažnju na održive modele odgovorne potrošnje. Usredsređujući se na suživot kopna i mora, Under predlaže novi način razumijevanja našeg odnosa prema okolini - iznad površine, pod vodom i uporedo sa životom mora.


Arhitekte su koristile motiv periskopa. Najveći izazov bio je kreirati prostor u kojemu će se ljudi osjećati sigurno i nimalo klaustrofobično. Svi materijali su prirodni, a kompletan izgled restorana proizišao je iz ekoloških zahtjeva, konstrukcije koja mora funkcionisati kao veliki prirodni morski greben. Fasada je obrađena tako da se na nju nasele školjke i alge. Dok bude zatvoren za goste, služit će kao okeanografski istraživački centar.


“Under je prirodno napredovanje našeg eksperimentiranja sa granicama”, kaže osnivač i arhitekta Snøhetta, Kjetil Trædal Thorsen. „Kao nova orijentacija južne Norveške, Under predlaže neočekivane kombinacije zamjenica i prijedloga i izaziva ono što određuje fizički položaj osobe u njenom okruženju. U ovom objektu se možete naći pod vodom, preko morskog dna, između kopna i mora. To će vam ponuditi nove perspektive i načine gledanja na svijet, i izvan i ispod vodene linije.“
Arhitekte su koristilie motiv periskopa. Najveći izazov bio je kreirati prostor u kojem će se ljudi osjećati sigurno i nimalo klaustrofobično. Svi materijali su prirodni, a kompletan izgled restorana proizišao je iz ekoloških zahtjeva, konstrukcije koja mora funkcionisati kao veliki prirodni morski greben. Fasada je obrađena tako da se na nju nasele školjke i alge. Dok bude zatvoren za goste, služiće kao okeanografski istraživački centar.

prostor 57 354


Lindesnes je poznata po intenzivnim vremenskim uslovima koji se mogu mijenjati iz smirene u olujne, nekoliko puta dnevno. Bogat enterijer stvara toplu, ugodnu atmosferu u restoranu. Kao metafora za putovanje spuštanja sa kopna u more, tekstilno presvučene plafonske ploče referenciraju boje zalaska sunca koji se spuštaju u okean, prateći nečiji prolaz niz stepenice. Suptilna elegancija fino ispletenih plafonskih ploča daje spokojni ambijent objektu.
U restoranu se svake večeri nalazi 35-40 gostiju u trpezariji zaštićenoj betonskim zidovima debljine pola metra. Na morskom dnu, pet metara ispod nivoa mora, nalazi se panoramski pogled objekta. Jedanaest metara širok i 3,4 metra visok vodoravni prozor pruža vizuelnu kapiju prema moru i povezuje goste s divljinom spolja.
Jednako važan dio projekta je i omogućavanje istraživanja morskog biodiverziteta. U restoranu se nalaze interdisciplinarni istraživački timovi koji proučavaju biologiju mora i ponašanje riba, putem kamera i drugih alata za mjerenje koji su instalirani na i izvan fasade restorana. Cilj istraživača je da dokumentuju populaciju, ponašanje i raznolikost vrsta koje žive oko restorana, kamerama i posmatranjem uživo. Istraživanje se odnosi na prikupljanje podataka koji se mogu programirati u alate za mašinsko učenje koji redovno prate dinamiku populacije ključnih morskih vrsta, stvarajući tako nove mogućnosti za poboljšanje službenog upravljanja morskim resursima.

prostor 57 351

Način gradnje objekta

Under je sagrađen na barži kao školjka od betonske cijevi dvadesetak metara od mjesta. Prozori su instalirani prije potapanja. Tokom potapanja konstrukcija je lebdjela samostalno i bila je osjetljivo pomjerena do krajnjeg mjesta posebnom dizalicom i nosačem. Nakon što je potopljen, građevinski radovi su završeni, a zgrada je bila pričvršćena betonskom pločom koja je bila povezana sa podnožjem. Sa svojim debelim betonskim zidovima konstrukcija je izgrađena tako da podnosi pritisak i udarce robusnih morskih uslova. Kako bi se osiguralo pravilno spajanje s vijcima na betonskoj ploči, građevinski tim je strukturu napunio vodom da bi je potonuo. Poslije osiguravajući da se svi vijci potpuno zategnu, voda se ispustila, omogućujući unutrašnje radove.


„Za vrijeme potapanja, konstrukcija je lebdjela samostalno i delikatno je premještena na krajnje mjesto odvojenom dizalicom i nosačima “. „Ovo je bila najrizičnija faza, ali na sreću je prošlo dobro!“


Under je dizajniran sa osjetljivim razmatranjem svog geografskog konteksta i vodenih susjeda. Uglađeni, prostrani oblik građevine zatvoren je u betonsku školjku sa grubom površinom koja poziva dagnje da se priklone. Vremenom, kako se zajednica mekušaca zadebljava, potopljeni monolit postaje vještački greben.
Sofisticirani sistem osvjetljenja pažljivo minimizira odbojnost panoramskog prozora i maksimizira pogled na morski život izvan restorana. Na plafonskim pločama je postavljeno 380 lampi sa LED svjetlima. Svjetlost može biti lako prilagođena da odgovori na različite svjetlosne uslove unutar i izvan objekta. Morsko dno napolju je osvjetljeno vještačkim osvjetljenjem tokom mračnih sati, kako bi privukli ribu. Važan fokus pri izboru materijala bio je variranje vrsta materijala i završnih obrada u skladu sa njihovom upotrebom i smještajem u restoran.

prostor 57 353


Rustične drvene obloge karakterišu ulazni prostor i zadnji dio restorana, evoluirajući u sve rafiniranije obrade prilikom prilaska srcu objekta; trpezariji. U uskoj saradnji sa Hamranom, lokalnom stolarskom radionicom zidovi, krov i pod su obloženi lokalnim norveškim hrastom. Pored toga, serija namještaja dizajnirana je isključivo za restoran, sa stolicom kao centralnim artefaktom. Koišćenjem tradicionalnih zanatskih metoda, serija namještaja predstavlja filozofiju projekta u cjelini.
Zanimljivo je da se u restoran pristupa neobrađenim ulazom od hrastovine koja se nastavlja unutar zgrade gdje postaje očigledno da uglađena obrada drveta stoji u kontrastu s njenim eksterijerom. Ovo cijelom projektu daje poseban šmek, a gostima pomaže da se osjećaju prijatno u poznatom ambijentu. Restoran ima tri nivoa, uključujući foaje i garderobu, šampanj bar i glavnu salu na donjem spratu. Svaku od ovih cjelina povezuju ogromne hrastove stepenice. Centralna tačka restorana je panoramski prozor od akrilnog stakla, koji se može vidjeti sa svakog nivoa unutar zgrade.


Betonska struktura restorana otvorena je širokim panoramskim prozorom dizajniranim tako da zgradu praktički pretvara u dio lokalnog podvodnog pejsaža. Dugačak 13 metara, pet metara pod morem, restoran prima stotinjak gostiju. Debeli zidovi i posebna konstrukcija omogućavaju normalan rad restorana u najrazličitijim vremenskim uvjetima.


Paleta boja restorana slijedi logiku različitih priča o izgradnji. Dok bar šampanjca karakterišu boje nadahnute obalnom zonom, a njegove prigušene boje izazivaju talog školjki, stijena i pijeska, trpezarija je potopljena u tamnije plave i zelene boje inspirisane morskim dnom, morskom travom i dubokim morem. Topli hrast enterijera restorana kontrastira sa grubom betonskom školjkom, stvarajući intimnu atmosferu. Materijali su izabrani ne samo zbog svojih estetskih kvaliteta, već i zbog svojih održivih karakteristika i sposobnosti stvaranja dobre unutrašnje klime. Upotrijebljena je napredna tehnologija pumpi, koja koristi stabilne temperature morskog dna za grijanje i hlađenje zgrade tokom cijele godine.

Kroz svoju arhitekturu, meni i misiju informisanja javnosti o biološkoj raznolikosti mora, Under će pružiti podvodno iskustvo nadahnjujući osjećaj strahopoštovanja i uživanja, aktivirajući sva čula - i fizička i intelektualna. Dramatičan iznutra i spolja, bez obzira na vremenske prilike, Under podsjeća na kita koji se odmara na stjenovitoj obali.

pripremila: Sandra Vahtel

 

 LOGO WHITE

Časopis za Arhitekturu, građevinarstvo, enterijer. dizajn i ličnosti.

Kontakt


Tel: +382 (0) 20 653 271

Tel: +382 (0) 69 429 375

Tel: +382 (0) 67 210 904

E-mail: casopisprostor@gmail.com

Podgorica

 

Časopis Prostor u inboxu

PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

We do not spam!