Prostor_66

PROSTOR BANNER

Novo građevinsko čudo

3. oktobra 2019. godine, Pritzker-ov nagrađivani arhitekta Shigeru Ban inaugurisao je jedan od najvećih svjetskih drvenih građevina, kampus Swatch i Omega u Bielu u Švajcarskoj. Otvaranje kampusa označava kulminaciju 8,5 godina dizajna, inženjeringa i izgradnje. Projekat površine 46.778 kvadratnih metara dosad je najveći projekat hibridnog masivnog drveta kompanije Shigeru Ban Architects, kao i jedan od najvećih projekata hibridne masovne drvne građe na svijetu.

Kampus Swatch i Omega monumentalni je projekat drvne gradnje koji se sastoji od tri zgrade:
1) Sjedište Swatch-a; Swatch-ov višespratni kancelarijski prostor
2) Fabrika Omega; proizvodni centar Omega satova
3) Cité du Temps - muzej Swatch i Omega i konferencijska sala
Zgrade dijele jezik dizajna, paletu materijala i ekološki etos, odražavajući objedinjene brendove Swatch i Omega, istovremeno izražavajući individualnost svake zgrade kroz kontrastne strukturalne forme.

Zgrada

Blistava, zakrivljena silueta nove zgrade Swatch proteže se na ukupnoj dužini od 240 metara i širini od 35 metara. Na najvišoj tački fasade ima 27 metara. Neobičan dizajn uklapa se sa konvencijama klasične arhitekture poslovne zgrade i skladno se uklapa u urbano okruženje. Oblici zgrade bude maštu - poput umjetničkog djela, interpretacija je u oku posmatrača.
Svodna fasada površine preko 11 000 m2 blago se uzdiže do ulaza i prelazi u Cité du Temps. Spoljašnjost i unutrašnjost zgrade mješaju se raznovrsnim lajtmotivima, zakrivljenih oblika, boja i prozirnosti, kao i sa neobičnom upotrebom klasičnih materijala i građevinskih elemenata. Konstrukcija drvene građe (rešetkaste ljuske) stvara osnovnu strukturu fasade velikog područja. Tradicionalni materijal je izabran zbog svojih ekoloških i održivih svojstava. Drvo se takođe može fleksibilno obrađivati i sjeći do izuzetno preciznih veličina - važna svojstva konstrukcije u kojoj je važan svaki milimetar. Tokom faze planiranja, moderna 3D tehnologija pomogla je da se definiše tačan oblik i položaj približno 4.600 greda ljuske od drvene mreže.
Pomoću sofisticiranog principa dodavanja, pojedine grede su se međusobno savršeno uklopile. Budući da školjka od drvene rešetkaste zgrade Swatch služi kao fasada velike kancelarije, takođe je morala da ispunjava različite tehničke zahtjeve. Složena mreža kablova diskretno je integrisana u njenu strukturu.
Dok se drvena konstrukcija još postavljala, započeta je ugradnja oko 2800 elemenata, koji čine većinu fasade. Svaki je element bio pažljivo prilagođen do 50 pojedinačnih djelova i prilagođen njegovoj individualnoj funkciji i položaju. Mogu se razlikovati tri osnovne vrste rešetkaste konstrukcije: neproziran, proziran i providan element.

prostor 58 web 233


Uobičajeni neprozirni element predstavlja većinu građe. Radi se o zatvorenom elementu vanjski otpornim na vremenske uslove i neprozirnim filmom, koji prvenstveno služi kao zaštita od sunca. Neki od ovih elemenata mogu se otvoriti za odvod dima, dok su drugi opremljeni fotonaponskim ćelijama. Prozirni element jastuka je sa druge strane naduvan vazduhom i opremljen prozirnim polikarbonatnim limama u sredini za toplotnu izolaciju. Jastuci, koji takođe mogu izdržati težinu snijega ili leda, stalno se lagano provjetravaju tako da su stalno pod napetošću. Prozirni element napravljen je od stakla. Za termoizolaciju su korišćene ukupno četiri staklene ploče između kojih su ugrađena bijela rolo vrata. Ovi elementi su, takođe, uvijek dobro provjetravani da spriječe stvaranje kondenzata. Ukupno devet balkona veličine 10 - 20 m2 pružaju pogled na nekoliko spratova. Sitne bijele tačkice na staklenim fasadama služe kao zaštita od sunca.

Unutar zgrade
Unutar zgrade, 25.000 m2 podne površine prostire se na pet spratova za sve odjeljke Swatch International i Swatch Switzerland, nudeći dovoljno prostora za do 400 modernih prostora za saradnju. Površina četiri gornja sprata smanjuje se sukcesivno od poda do poda, dok galerije sa staklenim ogradama pružaju pogled na donje spratove. Pored redovnih radnih mjesta, razni zajednički prostori su raspoređeni po cijeloj zgradi: kafete-rija u prizemlju koja je otvorena za sve zaposlene Swatch-a i njihove posjetioce; mali prostori za odmor na različitim lokacijama u zgradi. U trenucima kada je privatnost potrebna, odvojene „ Alcove kabine“ mogu primiti do šest zaposlenih za telefonske pozive ili posao koji zahtijeva određenu koncentraciju. Posebno neobična instalacija smještena je u zadnjem dijelu drugog sprata: stepenište koje vodi nikuda takozvane “stepenice za čitanje” - čiji koraci i pogledi podstiču brainstorming među kolegama tokom kreativnih odmora. Pet stabala maslina proteže se do dvije etaže u visinu.
Podrum se prostire po cijeloj dužini zgrade. Pored tehničkih prostorija, ventilacionog centra i arhive, u njoj se nalazi i podzemno parkiralište, sa 170 parking mjesta i 182 parking mjesta za bicikle.

Lobi
Gledajući na ulicu Nicolas G. Haiek-a, potpuno zastakljen ulazni prostor odlikuje se velikodušnim dimenzijama, kao i osjećajem transparentnosti, otvorenosti i lakoće. Iako njegov cik-cak oblik potiče od okvira drvene rešetkaste fasade, on takođe igra ulogu u fizici zgrade, na primjer u vezi sa vjetrovnim opterećenjima. Ova ostakljena cik-cak formacija počinje na visini od 5,5 metara i proteže se do visine od 22 metra. Ispod stakla, stakleni kapci - automatski se otvaraju i zatvaraju: koje moraju da izdrže vjetar i kišu i da budu adekvatno izolovane. Dva staklena lifta odvode zaposlene i posjetioce na gornje spratove i na stakleni most za pješake na 3. spratu, koji povezuje zgradu Swatch-a sa Cité du Temps. Galerije na tri sprata nude pogled na ulazni dio.


Sjedište Swatch-a je razigrano, inovativno i provokativno. Njegova krovna rešetkasta konstrukcija sastoji se od 7.700 unikatnih komada drveta, dizajniranih od strane specijalizovanog računarskog programa za podsticanje efikasnosti i minimiziranje grešaka. Svi komadi drveta izrađeni su sa preciznošću od 0,1 mm, omogućavajući da se svaki komad savršeno uklopi na svoje mjesto. Suprotno tome, fabrika Omega je stroga, precizna i kruta pravougaona građevina. Cité du Temps, koja je u vlasništvu Swatch Group, objedinjuje 18 jedinstvenih robnih marki satova i djeluje kao interfejs između Swatch-a i Omege, figurativno i fizički:nadstrešnica sjedišta Swatch-a.


Prednosti gradnje od drveta
Zgrade Swatch i Omega pokazuju brojne prednosti drvene konstrukcije, kako za ljude, tako i za planetu:
Drvo je jedan od rijetkih potpuno obnovljivih građevinskih materijala i, možda, jedini održiv obnovljivi materijal dostupan sa primarnom zgradom velikog obima. Dobro upravljane šume i proizvodnja novog naprednog drvnog građevinskog materijala stvaraju vri-jednost u našim prirodnim resursima i uspostavljaju važne odnose između urbane i ruralne ekonomije. Konstrukcija drvene građe može značajno da smanji karbonski otisak zgrade, sa pola emisije betona i trećinom emisije čelika. Kada se dobija na održiv način, on ima kapacitet za sekvenciranje ugljenika i približava nas korak ka cilju da zgrade učinimo neutralnim. Integrisani proces dizajniranja i isporuke drveta olakšava koordinaciju između arhitekata, inženjera i građevinskih timova, što dovodi do smanjenja tra-janja i troškova izgradnje, kao i čistih i tihih gradilišta. Pored arhitektonskih zasluga građevina od drveta, studije su pokazale da su stanari srećniji, zdraviji i produktivniji u drvenim sredinama. Kolektivno, tri zgrade su izgrađene od 4.600 m3 od 100% sertifikovanog švajcarskog drveta. S obzirom na stopu rasta švajcarskih šuma, trebalo bi samo 10 sati da se ta količina drveta obnovi na domaćem nivou!

prostor 58 web 236


Pored ekoloških prednosti drveta, kampus Swatch i Omega imaju brojne druge ekološki svjesne strategije. Da bi se postigla mala potrošnja energije i bolje radno okruženje, koriste se najsavremenije tehnologije kao što su zračno hlađenje i grijanje sa aktiviranim plafonskim pločama, kao i vodovodne cijevi ulivene u betonske ploče, što omogućava klimatizaciju bez promaje . Podzemna voda se koristi kao izvor toplote da bi se postiglo značajno smanjenje i snage grijanja i hlađenja. Krovovi svih triju zgrada opremljeni su fotonaponskim panelima. Svaka tehnološka strategija koja je uvedena u projekat ima za cilj da smanji uticaj zgrade na planetu i služi kao mjerilo za sve zgrade u budućnosti.
Pored gore spomenutih tehničkih karakteristika, tri zgrade su dizajnirane za udobnost zaposlenih, promovišući i blagostanje i produktivnost. Dok većina čistih soba ima sterilnu estetiku, Omega Fabrika sadrži toplinu drveta. Njegove sobe za odmor su opremljene staklenim kapcima pune visine, što stvara prostor u zatvorenom i otvorenom prostoru. Sjedište Swatch-a je ogromno i otvoreno, s trodimenzionalnim fizičkim i vizualnim kontinuitetom u cijeloj zgradi, promovišući osjećaj otvorenosti i solidarnosti uz poboljšanje komunikacije. Zahvaljujući pažljivo podešenom zvučnom dizajnu, radni prostori održava-ju ugodne nivoe buke čak i pri punoj kancelariji.

prostor 58 web 240

Održivost
Pametna upotreba podzemne vode za zagrijevanje i hlađenje zgrade i solarna energija iz fotonaponskog sistema daju značajan doprinos optimalnom balansu CO2. Od stanica Velospot za dijeljenje i punjenje bicikala do inteligentnih zaslona i zastakljenja, od LED rasvjete i visoko efikasnog sistema ventilacije do aktiviranja termičkih komponenti i kancelarija bez papira: zahvaljujući najsavremenijoj tehnologiji i iskustvu, nova zgrada Swatch pokazuje da moderna gradnja i savremeni načini rada mogu biti u skladu sa prirodom.
U izgradnji je korišćeno samo drvo iz švajcarskih šuma - uglavnom smreka. Ukupno je bilo potrebno nešto manje od 1.997 kubnih metara, količina koja se ponovo u švajcarskoj šumi obruši za manje od dva sata.
Energetski koncept zasnovan je na solarnoj tehnologiji i korišćenju podzemnih voda i omogućava građevinskim funkcijama kao što su ventilacija, hlađenje, grijanje i osnovno osvjetljenje da rade autonomno i za sjedište Swatch-a i za Cité du Temps. Koncept korišćenja podzemne vode osigurava zagrijevanje i hlađenje nove zgrade Swatch-a. Swatch dijeli resurse sa susjednom Cité du Temps i novom fabrikom Omega, koja je puštena u rad 2017. Devet podzemnih bušotina je raspoređeno po cijelom području, kao i dva bivša rezervoara nafte koji su pretvoreni u rezervoare za vodu. 442 pojedinačno proizvedenih zakrivljenih solarnih elemenata ugrađeno je u rešetkastu strukturu fasade. Sa 1.770 m2 instalirane fotonaponske struje, godišnje se stvara oko 212,3 MVh električne energije, što odgovara prosječnoj godišnjoj potrošnji 61 švajcarskih domaćinstava.


Od papira do drveta
Globalni humanitarni rad Shigeru Bana započeo je 1994. godine, kada je primjenio svoje razumijevanje papirnih cijevi kao idealnog, lakog i jeftinog strukturalnog materijala za smještaj izbjeglica u Ruandi. Sljedeće godine osnovao je Mrežu dobrovoljnih arhitekata, nevladinu organizaciju preko koje je pružao širok spektar projekata pomoći skoro 25 godina, uključujući stanovanje, centre u zajednici, koncertne dvorane i osnovne škole. U svakom se projektu pažnja posvećuje životnom ciklusu kako materijala, tako i građevina.
Otada se Shigeru okrenuo drvetu kao primarnom građevinskom materijalu ne samo zbog svog kreativnog potencijala i materijalne efikasnosti, već i zbog kvaliteta kao prirodnog, obnovljivog materijala koji ima kapacitet za sekvenciju ugljenika i pomaže zacijeljenje planete. U protekle dvije decenije, Shigeru je napredovao u oblasti dizajna i gradnje od drveta i masovnog drveta. Njegovi rani eksperimenti sa strukturama papirnih cijevi doveli su do niza inovativnih laganih i efikasnih dizajna drvenih konstrukcija, uključujući memorijalnu gimnaziju Atsushi Imai (Akita, Japan, 2002) i kuće za namještaj (1995-2006). Ovi projekti doveli su do razvoja mnogo većih drvnih i masovnih drvnih građevina u velikoj mjeri, počevši od Centra Pompidou-Metz (Metz, Francuska, 2010). Nedavno završeni kamp za Swatch i Omega označava još jednu prekretnicu, demonstrirajući obim i kapacitet drveta u građevinskim praksama koje su ekološki osviješćene.


tekst: Sandra Vahtel 
foto: Philip Zinniker 

 

 LOGO WHITE

Časopis za Arhitekturu, građevinarstvo, enterijer. dizajn i ličnosti.

Kontakt


Tel: +382 (0) 20 653 271

Tel: +382 (0) 69 429 375

Tel: +382 (0) 67 210 904

E-mail: casopisprostor@gmail.com

Podgorica

 

Časopis Prostor u inboxu

PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

We do not spam!