Prostor_66

PROSTOR BANNER

Približavanje prirodi

Novi Drugi Dom u Holivudu, Hoila, se nalazi u istočnom dijelu Holivuda, na površini od 90.800 metara kvadratnih sa dvije već postojeće zgrade, od kojih jedna sa dva sprata mora biti održavana, a nju je dizajnirao 1964. godine Paul Williams, prvi priznati afroamerički arhitekta iz Los Anđelesa.


Arhitekte: Selgascano
Površina: 40340.0 m2
Godina: 2019
Fotograf: Iwan Baan
Glavne arhitekte : José Selgas, Lucía Cano
Tim projekta: Diego Cano-Lasso, María Levene, Inés Olavarrieta, Paolo Tringali, Sixto Cordero, Víctor Jiménez, Sara Ouass, Pilar Cano-Lasso, Catalina Vázquez, Juan José Muñoz Muñoz, Julian Ocampo, Juan Saez Pedraja
Klijent: Second Home
Strukturni inženjer: Walter P.Moore
Mehanički inženjer: Henderson Engineers INC
Unutrašnji dizajn: selgascano
Pejzažno uređenje: Selgascano / Second Home
Civilni inženjering: KPFF Consulting Engineers
Dizajner osvjetljenja i namještaja: Alejandro Cano


Prva postojeća zgrada ima izgled klasičnog nekolonijalnog Los Anđelesa i koristi se kao jezgro i glavni ulaz za cijeli kampus. U njoj se nalazi 320 mjesta na donjem spratu i dodatnih 200 kancelarija na prvom spratu sa zajedničkim prostorijama kao što su kafić, bar, restoran, sala za događaje i konferencije, prostor za odmor sa otvorenim terasama svuda oko zgrade.

Druga zgrada je srušena i pored postojećeg podzemnog parkinga postavljeno je 60 novih pojedinačnih kancelarija i sala za sastanke ovalnog oblika koje su okružene dvorištem koje će predstavljati Drugi Dom za skoro 700 ljudi. 


Kampus
Holivudski kampus Drugi dom sastoji se od šezdeset krivolinearnih kancelarija sa žutim krovovima izgrađenim na mjestu bivšeg parkirališta, pored nekadašnje kuće zajednice Anne Banning, koja je završena 1960-ih i renovirana tokom projekta “Trudimo se da budemo dom kreativnog preduzetnika 21. vijeka”.


Četiri različita ovalna oblika stvaraju 60 bungalova za kancelarije sa četiri različite veličine koje su raštrkane po vrtu izgrađenim sa četiri metra kaljuge iznad ploče parkinga. Prozirni, zakrivljeni zidovi omogućavaju horizontalni pogled od 360 stepeni na biljke i pružaju osjećaj užitka u prirodi.
“Unutrašnjost ovog prostora je gotovo neprimjetna spram spoljašnosti jer je fokus na onome što je napolje, što je od ključne važnosti za stil života u Los Anđelesu. U Drugom Domu Holivuda umjesto da se priroda unosi unutar kancelarija mi smo kancelarije prenijeli u prirodu, odnosno napolje.” 60 kancelarija na jednom nivou se nalaze u dvorištu zgrade Paula Williamsa. Kancelarije su okružene sadnicama. Preko 10.000 biljki i drveća, pregršt leptira, mrava, pčela i vjeverica nastanjuju ovo prirodno carstvo. Drvene i betonske staze probijaju se kroz dvorište sa biljkama sa obje strane, kao da šetate kroz vrt gdje se uzgaja cvijeće godinama. ‘’Ako želiš da učiniš svijet boljim mjestom, pogledaj sam sebe, a onda napravi promjenu. ‘’

prostor 58 190


Komukacije
Drveni putevi vode između svakog od ovih vanjskih studija i okolnog drveća kako bi se podstakla interakcija različitih stanara, pored vanjskih terasa sa drvenim palubama za kompanije za druženje i sastanke domaćina - ključne komponente filozofije Drugog doma.


Drugi Dom Holivuda je eksperiment za prosječnog kancelarijskog radnika, ne bi li svakodnevno bivstvovao sa živim bićima a da to nisu samo ljudi. Ovo približavanje prirodi nije jedini korak ka održivijem životu: biljke smanjuju temperaturu i pružaju hladovinu; čista fasada uklanja potrebu za vještačkim osvjetljenjem; postoje tri operativna otvora za prirodnu, unakrsnu ventilaciju i sva voda se skuplja u dvije cistijerne zapremine 37.000 litara i ona će se koristiti za navodnjavanje. Ono što je nekada bio parking sada je Drugi Dom Holivuda na 90.800 metara kvadratnih. To je jedno od rijetkih razvitaka u istoriji kroz koji se gradnjom vraćamo u prirodu.

Priredila: Sandra Vahtel
Foto:Iwan Baan

 

 LOGO WHITE

Časopis za Arhitekturu, građevinarstvo, enterijer. dizajn i ličnosti.

Kontakt


Tel: +382 (0) 20 653 271

Tel: +382 (0) 69 429 375

Tel: +382 (0) 67 210 904

E-mail: casopisprostor@gmail.com

Podgorica

 

Časopis Prostor u inboxu

PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

We do not spam!