Prostor_66

PROSTOR BANNER

Ekološko okruženje

Nedavno završen Toha poslovni objekat je prva faza projekta veličine 200.000 metara kvadratnih koja će prikazati tranformaciju rijetko dostupnog mjesta u centralnom Tel Avivu, koji se nalazi u blizini najveće željezničke stanice, u dvije poslovne kule smještene u sred javnog pejzaža. To je prvi projekat zajedničkog ulaganja između Amota i Gav-Yama, dvije najveće investicione i razvojne kompanije u Izraelu i okruženju.


Arhitekta: Ron Arad Architects
Površina: 53000.0 m²
Godina: 2019
Izvođač radova: Cosentino, Digom, Guardian Glass, Pellini Industrie
Inženjering: Buro Happold (UK), David Engineers (Israel)
Pejzaž: VOGT (UK), TeMA (Israel)
Direktor projekta: Asa Bruno
Viši stručni saradnik: Paul Madden
Saradnik: Julia Almeida
Dizajn tim: Julian Gilhespie, Benjamin Dresner-Reynolds, Shalhevet Visner, Alan McLean, Adam Furman
Izvršni arhitekta: Avner Yashar, Yashar Architects (Israel)
Klijent: Amot and Gav-Yam


Zgrada prve faze, površine 53.000 metara kvadratnih, proteže se duž južne i istočne strane projekta i izrađena je tako da zadovolji zahtjeve specifične lokacije i lokalnog konteksta. U zgradu se ulazi kroz jedinstvenu 30 metara visoku fasadu kablovske mreže koja vodi do predsoblja visokog objekta od sedam spratova sa zasađenim drvećem unutar zgrade. Iznad toga se nalazi sklupturni atrium koji je obogaćen sjajnim zracima koji se šire preko 100 metara na krovu, stupajući u isti ritam kao i spoljašnja fasada i tako omogućavajući dnevnu svijetlost dubljim djelovima svakog sprata. Oko zgrade se nalazi 1200 metara kvadratnih i u kombinaciji sa potrebnim obimom jezgara olakšava inovativnu premisu kompanije Ron Arad Arhitects za lociranje većine MEP/tehničkog postrojenja zgrade unutar donjih spratova. To je omogućilo stvaranje dodatnog javnog prostora na krovu, uključujući dvije velike terase, obodni hodnik i objekat za tri restorana. Donji tehnički podovi obloženi su propustljivom fasadom poprečno montiranih panela stvarajući izgled X. Ovaj tkani raspored koji podsjeća na korpu omogućava ventilaciju do tehničkih prostora i pruža kohezivnu estetiku prvih sedam spratova zgrade. 

22

Jedna od glavnih karakteristika zgrade je raznolikost njenih podnih obloga, proizvedena njenim najizraženijim karakteristikama. Dizajn je razvijen tokom brojnih iteracija ne bi li se zadovoljilo mnoštvo razmatranja, uključujući stvaranje različitih silueta na urbanom horizontu, prigušenje vjetra koji struji oko mjesta i povećanje dnevne svjetlosti u objektu. Osim toga, kako se potrebe savremenog naroda i vremena mijenjaju samim tim i unutrašnji prostori moraju biti prilagodljivi. Iako nijedan sprat nije isti postoji dovoljno doslednosti da se omogući fleskibilnost i moguće različite podjele. Spratovi su površine od 1860m2 do 3100m2 i mogu se urediti kao veliki, otvoreni prostori ili podijeliti za do sedam stanara po spratu.


Geometrija zgrade
Jedinstvena geometrija zgrade inspirisana je konceptom ledenog brijega koji poprima nepravilne oblike u svim smjerovima, što rezultira jedinstvenim izgledom na svakom nivou. Kancelarije lebde iznad nivoa zemlje dok donje „noge“ sadrže sve tehničke sisteme koji su obično rezervisani za nivo krova. Ovaj raspored omogućava veliki javni park, a oslobađa i krov za javno dostupan restoran. Unutar zgrade radni prostori su dizajnirani za fleksibilnost i udobnost. Proširivanjem svake podne ploče izvan nivoa ovojnice zgrade, unutrašnjost je zaštićena od direktne sunčeve svjetlosti, dok se prirodna svjetlost i vazduh takođe filtriraju u poslovne prostore kroz unutrašnje atrijume koji prolaze kroz cijelu visinu konstrukcije.


Ekološko okruženje zgrade spaja tradicionalna pasivna rješenja uz vrhunske uštede energije i pametne fasadne sisteme i rezultat je opsežnog istraživanja i razvoja od početka do kraja. Znatno se koristi tehnološki napredak koji utiče na radno okruženje, od prilagodljivosti i povezanosti do komfora i pogodnosti. Projektni tim je zacrtao sebi cilj za stvaranje projekta koji neće uticati na okruženje i na životnu sredinu i to je prepoznato u građevinskom svijetu u vidu nagradnog sertifikata LEED Platinum.
Iznutra, veliki atrijum od 30 metara funkcioniše kao predvorje i mjesto okupljanja. Kancelarijski prostori gledaju prema gradu, kroz staklenu fasadu, a takođe uživaju u pogledu na centralno dvorište osvjetljeno velikim svjetlarnikom. Okviri su pažljivo odabrani kako bi se stvorio udoban radni prostor i koherentan korporativni imidž. Mogućnost izrade velikih betonskih komada za podove, zidove i tavanice dozvoljava smanjenje broja spojeva na minimum, stvarajući glatki kontinuitet.

Jedna od glavnih strategija u projektovanju bila je redukcija izgrađene površine na nivou ulice kako bi se stvorio veliki park sa idejom da se okolini da javni karakter.. Zbog svoje geometrijske svestranosti, Dekton® uspijeva da se precizno prilagodi ovoj formalnoj složenosti zahvaljujući beskrajnom spektru formata, sa minimalnim debljinama i maksimalnim površinama. U srednjim nivoima zgrade obod betonskih ploča je obložen pločama debljine 12 milimetara i širine 2 metra, koje pažljivim detaljima određuju vrhove i ivice, prenoseći sliku savršenstva.


Novi dizajn za ToHA
Ron Arad Architects je otkrio nove dizajne za ToHA (Totseret Ha-Aretz), zastakljeni komercijalni neboder za koji se očekuje da će biti najviša zgrada u Izraelu kada bude izgrađena. Dizajniran za Tel Aviv, poslovni prostor veličine 53.000 kvadratnih metara sastojaće se od dvije kule - jedna 28 spratova, druga sa 63 - obje su stvorene u asimetričnim oblicima kako bi se maksimiziralo prirodno svjetlo, a umanjilo neželjeno pojačanje solarne topline. Očekuje se da će zgrada zasjeniti 235 metara visok toranj Moshe Aviv, koji je trenutno najviša zgrada u zemlji.


Sa funkcionalne tačke gledišta, ovaj ambiciozni projekat invertira organizaciju konvencionalnog kancelarijskog bloka, postavljajući svu infrastrukturu i mehanizaciju na prve spratove kako bi očistili krov, koji postaje javni prostor i smiješta vrhunski restoran sa pogledom na Tel Aviv i Sredozemno more. Na taj se način gornji spratovi oslobađaju i mogu se posvetiti samo rekreativnoj upotrebi, a kancelarije počinju na sedmom spratu, što pogoduje sunčevoj svjetlosti i pogledu. Tehnički nivoi su obloženi jedinstvenom propusnom fasadom poprečno montiranih panela, stvarajući ‘Ks’ obrazac. Ovakav raspored omogućava prolaz vazduha kroz praznine između velikih ploča (320 k 70 cm) i stvara ujednačen prednji dio koji daje fasadi teksturu i dubinu. Cosentino je takođe ponudio opciju izrade raspona od šest prilagođenih boja po modelu Strato, stvarajući upečatljiv gradijent boja od dna ka vrhu.

Priredila: Sandra Vahtel
Foto: Asa Bruno

 

 

 LOGO WHITE

Časopis za Arhitekturu, građevinarstvo, enterijer. dizajn i ličnosti.

Kontakt


Tel: +382 (0) 20 653 271

Tel: +382 (0) 69 429 375

Tel: +382 (0) 67 210 904

E-mail: casopisprostor@gmail.com

Podgorica

 

Časopis Prostor u inboxu

PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

We do not spam!