Prostor_66

PROSTOR BANNER

Cvijet lotosa za Olimpijski stadion

NBBJ Arhitekti osmislili su novi olimpijski sportski centar u Hangzhouu koristeći mnogo manje čelika nego što je to standardno u dizajnu stadiona, što znači da je za stvaranje strukture ispušteno manje ugljen dioksida. U partnerstvu s CCDI-om dizajniran je Sportski park Hangzhou veličine 400 000 m2 na obali rijeke Qian Tang, nasuprot novoj središnjoj poslovnoj četvrti grada. Glavni stadion se srušio 2011. godine, a cijeli je kompleks predviđen za dovršetak na vrijeme za azijske igre 2022. godine.

Hangzhou, glavni grad provincije Zhejiang, tražio je izgradnju novih objekata - rezultat je Olimpijski sportski centar u Hangzhouu, koji je projektovala arhitektonska firma NBBJ iz Los Anđelesa, a sastoji se od 80.000 sjedišta u areni, teniskog terena od 10.000 mjesta, bazena, bejzbol centra, hokejaškog centra, zatvorenih stazaza trčanje i atletskog centra.

gradjevina5

Kao i mnogi gradovi u Kini, Hangzhou je doživio brze urbane promjene. Dok se središte grada istorijski razvijalo oko područja Zapadnog jezera, mogućnosti industrije i trgovine preusmjerile su širenje grada prema obali rijeke Qian Tang. Nova gradnja udvostručila je veličinu grada protekle decenije, stvarajući modernu arhitektonsku tkaninu koja je moćna po veličini. Sa desetinama masivnih sportskih arena širom zemlje, Kina nikako nije strana svijeta impresivnog dizajna stadiona. Ali najnoviji stadion zadivljuje ne samo svojim nadahnutim dizajnom, već i pristupom održivoj arhitekturi.


Stadion veličine 400.000 m2 osmišljen je kako bi evocirao cvjetove lotosa pronađene u Zapadnom jezeru, UNESCO-ve Svjetske baštine u Hangzhouu, koja je slavna po svojim vrtovima i hramovima. organizovan je u sklopu manjih sportskih objekata u olimpijskom sportskom centru u Hangzhouu, koji je takođe dizajnirao NBBJ, uključujući komplementarni stadion od 10 000 sjedišta posvećen tenisu.


Platforma iznad nivoa definiše „sportski bulevar“, koji povezuje programe poput glavnog stadiona i objekata teniskog turnira zajedno. Na prizemnoj stazi, vrtovi i trgovi stvaraju mrežu javnih rekreacijskih aktivnosti namijenjenih alternativnim i ekstremnim sportovima. Kako raste potražnja za čelikom u svijetu - samo za 78% u posljednjoj deceniji - tako raste i cijena, koja je od 2007. godine porasla za 217%. Zato se za izradu stadiona koristio parametrijski dizajn za rezanje otpada stvarajući funkcionalnost i oblik.

gradjevina7

Dizajneri su iskoristili napredne parametrične skripte i tehnike modeliranja kako bi razvili i optimizirali spoljašnju ljusku stadiona Hangzhou. Sistemi čelične školjke i betonske zdjele koordinirani su i povezani radi stabilnosti i optimizirane upotrebe čelika. Budući da je model bio parametričan, promjene dizajna mogle su se izvesti s vrlo kratkim zaokretom, eliminišući metodu „build-test-discard” uobičajenu u tradicionalnom modeliranju.


NBBJ Arhitekti dizajnirali su dva stadiona prioritetno postavljajući održivost životne sredine koristeći mnogo manje čelika nego što je to standardno u dizajnu stadiona.


Parametrijski model korišten je kao osnova za interdisciplinarnu saradnju s inženjerima i materijalnim savjetnicima. Inženjeri i konsultanti mogli bi direktno iskoristiti rezultate projektnog tima za izvođenje svojih specijaliziranih operacija projektovanja i analize. Bliska komunikacija između disciplina omogućila je dizajnerskom timu da osigura kontrolu kvaliteta i takođe pronađe mogućnosti za dalju optimizaciju. Krajnji rezultat? Postignuta je ušteda čelika od 67% u sličnim arenama poput čuvenog Ptičjeg gnijezda, Nacionalnog stadiona u Pekingu.

gradjevina2

Iako je čelik neophodna komponenta u arhitekturi stadiona - a on igra značajnu ulogu u Olimpijskom sportskom centru u Hangzhouu - takođe je glavni razlog za zabrinutost iz perspektive održivosti. U 2018. godini, proizvodnja svake tone čelika rezultirala je stvaranjem dvije tone ugljen-dioksida. Dakle, od početka rada, NBBJ je dobio zadatak da smanji količinu čelika koja se koristi u konstrukciji. Iako je olimpijski stadion u Hangzhouu približno iste veličine kao i nacionalni stadion u Pekingu, kultno Ptičje gnijezdo sa Olimpijade 2008., koristi 60% manje čelika - otprilike 16.000 tona naspram 40.000 tona.

„Dizajnerski tim je ovo smanjenje postigao na dva načina: povezivanjem čelične školjke i betonske posude za sjedenje na svakom nivou tako da su dva sistema radili u skladu, i pružanjem dodatne strukture na vrhu posude kako bi se smanjio krovni konzol.“ kaže Mankin.

Takođe je riječ o trgu oko stadiona, koji je NBBJ takođe želio da održi što je moguće ekološkije. „Sveukupno planiranje kompleksa koristi porozne, svjetlo obojene površine i zelene parkovne prostore sa maksimalnom vegetacijom“, kaže Mankin. „Ovaj pristup će u velikoj mjeri smanjiti oticanje vode sa nalazišta.“

gradjevina3

Konceptualna inspiracija

„Hangzhou je jedan od najistaknutijih gradova u Kini, a njegovo Zapadno jezero je poznato po svojoj ljepoti, eleganciji i jedinstvenom lišću“, kaže partner NBBJ-a Robert Mankin. “Stadion privlači ovu ljepotu koristeći autohtoni ljiljan, ili lotos, Zapadno jezero kao svoju idejnu inspiraciju, interpretirajući oblik u nizu modularnih” latica “struktura koje graciozno okružuju stadion.”

Olimpijski sportski centar u Hangzhouu sada je otvoren za javnost i očekuje se da će podstaći novi (i nadamo se održiv) razvoj u gradu koji brzo raste. „Posebna uloga koju će olimpijski park u Hangzhouu odigrati u stvaranju građanskog centra za okolnu zajednicu zasnovanog na sportu i wellnessu možda je najuzbudljiviji i jedinstven aspekt razvoja“, kaže Mankin.

text: Sandra Vahtel
foto: Shao Feng

 

 LOGO WHITE

Časopis za Arhitekturu, građevinarstvo, enterijer. dizajn i ličnosti.

Kontakt


Tel: +382 (0) 20 653 271

Tel: +382 (0) 69 429 375

Tel: +382 (0) 67 210 904

E-mail: casopisprostor@gmail.com

Podgorica

 

Časopis Prostor u inboxu

PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

We do not spam!